Turkey-Terrorists and Deep State



Ενας «λύκος» συγκλονίζει την Τουρκία

Πολιτικοί, στρατιωτικοί, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί εμπλέκονται σε μια υπόθεση που «ακουμπά» και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Tέσσερα εκατομμύρια σελίδες από συνακροάσεις (παρακολουθήσεις) τηλεφώνων, περίπου εκατό ύποπτοι και κατηγορούμενοι, τριάντα από τους οποίους ένστολοι, πολλοί δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί. Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει ότι είναι ο «εισαγγελέας» της υπόθεσης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ να λέει ότι είναι ο συνήγορος υπεράσπισης: Η υπόθεση Εργκένεκον («αρσενικός λύκος») που συγκλονίζει την Τουρκία, διχάζει τα Mέσα Eνημέρωσης της χώρας (σ.σ.: που ελέγχονται ακόμα από τις δυνάμεις του παλαιότερου καθεστώτος) αλλά το 61% των Τούρκων πιστεύει ότι η «τουρκική κάθαρση» ενός καθεστώτος 50 ετών που δρούσε περί το κράτος και το παρακράτος, σαφώς αφορά πραγματικά περιστατικά.
Τι αποτέλεσμα θα έχει η δίκη που διεξάγεται σε αίθουσα των φυλακών της Σηλυβρίας, έξω από την Κωνσταντινούπολη, είναι ακόμα αβέβαιο καθώς οι «φάκελοι» με τους ανεξιχνίαστους φόνους στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας δεν έχουν περιληφθεί ακόμα στη δικογραφία μιας υπόθεσης που σε πολλές πτυχές της (ελληνική μεινότητα - Πατριαρχείο, Κυπριακό) «ακουμπά» και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι μια από τις μεγαλύτερες εχθρούς του Πατριαρχείου και ο επικεφαλής της ομάδας των πρακτόρων που μετέφεραν τον Οτσαλάν στην Τουρκία από την Κένυα κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση Εργκένεκον, που ήθελε να ανατρέψει τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.

***
Κύμα συλλήψεων... σε απευθείας σύνδεση
Εξω από το κτίριο της Εισαγγελίας στο Μπεσίκτας είναι συγκεντρωμένοι περίπου εκατό «γκρίζοι λύκοι» και εθνικιστές της Αριστεράς, διαμαρτυρόμενοι για το νέο κύμα συλλήψεων –το 11ο κατά σειρά– στην πολύκροτη υπόθεση της Εργκένεκον. Οι δικηγόροι σπεύδουν προς το κτίριο της Εισαγγελίας για να... εξασφαλίσουν καινούργιους πελάτες, ενώ τα οχήματα των δορυφορικών μεταδόσεων είναι περικυκλωμένα από δημοσιογράφους που ετοιμάζονται για μία ακόμα «ζωντανή» μετάδοση.
«Αυτό λέγεται εξάρθρωση πραξικοπήματος σε απευθείας σύνδεση» σχολιάζει, εμφανώς σαρκαστικά, ο δικηγόρος Βουράλ Εργκίλ, συνήγορος δύο εκ των κατηγορουμένων. Ο κ. Εργκίλ εκτιμά ότι θα βρίσκεται μεταξύ των ανθρώπων που θα συλληφθούν στο επόμενο, 12ο, κύμα των συλλήψεων, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες του –που δεν επιβεβαιώνονται από την Εισαγγελία της Πόλης– εναντίον του έχουν εκδοθεί δύο εντάλματα σύλληψης (χωρίς ακόμα να υλοποιηθούν) μόνο και μόνο επειδή είναι επικριτής της σημερινής κυβέρνησης και του κόμματος ΑΚΡ του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αργότερα, μιλώντας στους «Νέους Φακέλους», σε μία συνέντευξη που θα μεταδοθεί αύριο από την τηλεόραση του «ΣΚΑΪ», ο κ. Εργκίλ θα χαρακτηρίσει την έρευνα για την οργάνωση Εργκένεκον, «επιχείρηση με στόχο να περάσουν τα Μέσα Ενημέρωσης στην Τουρκία στα χέρια του κόμματος που κυβερνάει».

Σχεδίαζαν δολοφονίες
Η Εισαγγελία του Μπεσίκτας ερευνά εδώ και ενάμιση χρόνο για να εξαρθρώσει ένα δίκτυο αποστράτων κυρίως –αλλά όχι μόνον– αξιωματικών του στρατού και της αστυνομίας, ακαδημαϊκών, συνδικαλιστών, δημοσιογράφων που σχεδίαζαν να ανατρέψουν τη νομίμως εκλεγμένη κυβέρνηση. Τα μέλη της οργάνωσης είχαν σχεδιάσει σειρά δολοφονιών, όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, για να βυθίσουν την Τουρκία στο χάος και να εκβιάσουν την επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες είχαν «αρνηθεί» να ανατρέψουν κυβερνήσεις του κ. Ερντογάν το 2002 και το 2004.
Ο κ. Εργκίλ είναι συνήγορος του δημοσιογράφου Βεντάτ Γενερέρ και της Σέβγκι Ερενερόλ, εκπροσώπου του «Τουρκοορθόδοξου Αυτοκεφάλου Πατριαρχείου». O κ. Γενερέρ αφέθηκε ελεύθερος το προηγούμενο Σαββατοκύριακο «χωρίς να είναι σαφές γιατί κατηγορείται μετά 11 μήνες κράτησης» όπως είπε ο δικηγόρος του, κ. Εργκίλ. Ο κ. Γενερέρ είχε ένα δημοσιογραφικό πρακτορείο, το οποίο, μεταξύ άλλων, απένειμε τον τίτλο «υπερασπιστής της Πατρίδας» σε διάφορες προσωπικότητες. Μεταξύ τους, αρκετοί από τους επικεφαλής της Εργκένεκον αλλά και ο Ραούφ Ντενκτάς. Ο Γενερέρ είχε συχνές επαφές με την ηγεσία του PKK σαν δημοσιογράφος, και ακόμα συχνότερες με απόστρατους που πολεμούσαν την κουρδική οργάνωση με «ανορθόδοξα μέσα». Η Εισαγγελία επικαλείται στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί εις βάρος του από την παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου και της ηλεκτρονικής του αλληλογραφίας.


Η Σεβγκί Ερενερόλ
Η περίπτωση της κ. Ερενερόλ είναι πιο ενδιαφέρουσα για την Ελλάδα. Η Σεβγκί Ερενερόλ ανήκει στην οικογένεια στην οποία «ανέθεσε» ο εκ των ιδρυτών του τουρκικού κράτους, Ισμέτ Ινονού, τη δεκαετία του ’20, να «διευρύνει» το Τουρκοορθόδοξο Πατριαρχείο σαν «αντίβαρο» στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, δημιουργώντας μια αυτοκέφαλη τουρκική ορθόδοξη εκκλησία που να μην εξαρτάται από την Ελλάδα. Η οικογένεια της κ. Ερενερόλ χρησιμοποίησε το Τουρκοορθόδοξο Πατριαρχείο και την περιουσία του σαν επιχείρηση. Η κυρία Ερενερόλ, που είναι απόγονος του περίφημου παπά Εφθήμ (κατά κόσμον Παύλου Καραχισαρίδη), δηλαδή του «ψευτοπατριάρχη» του «Τουρκικού Αυτοκέφαλου Πατριαρχείου» υπήρξε υποψήφια βουλευτίνα του «Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης» του Αλπασλάν Τουρκές, ενώ είναι αδελφή του σημερινού «πατριάρχη» Εφθήμ του 4ου.
Πηγές της Εισαγγελίας ανέφεραν ότι η έδρα του ψευτοπατριαρχείου στο Καράκιου, στην ενορία του Γαλατά, είχε μετατραπεί σε τόπο συνάντησης των μελών της Εργκένεκον. Ενας ανώνυμος μάρτυρας που προστατεύεται από την Εισαγγελία και ένας πρώην πράκτορας της ΜΙΤ, που ζει στον Καναδά, ανέφεραν ότι μέλη της οργάνωσης ΒΒΡ (Buyuk Birlik Partisi - Κόμμα της Μεγάλης Ενότητας) αλλά και της Εργκένεκον συγκεντρώνονταν στα κτίρια γύρω από την εκκλησία της Αγίας Αννας στο Γαλατά, μια εκκλησία που με τη βοήθεια του τουρκικού κράτους είχε υφαρπάξει από το Πατριαρχείο η οικογένεια Ερενερόλ.

Σειρά επιθέσεων
Το Κόμμα της Μεγάλης Ενότητας, που προήλθε από διάσπαση του κόμματος εθνικιστικής δράσης του κ. Τουρκές με τον οποίο ο «ψευτοπατριάρχης» διατηρούσε εξαιρετικά φιλικές σχέσεις, εκπροσωπήθηκε μάλιστα μετά τις εκλογές του 1995 στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση με 7 βουλευτές, αλλά και πρωταγωνίστησε σε μια σειρά επιθέσεων εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι τουρκικές αρχές, πάντως, δεν είναι βέβαιες ότι θα πρέπει να «χρεωθεί» στην οργάνωση αυτή η βομβιστική επίθεση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της 4ης Δεκεμβρίου 1997 που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός κληρικού. Ο πρόεδρος του κόμματος Γιαζιτζιόγλου είναι σήμερα ανεξάρτητος βουλευτής στο τουρκικό Kοινοβούλιο.
Η κ. Ερενερόλ και ο συνήγορός της αρνούνται αυτές τις κατηγορίες και επιμένουν ότι διώκονται για εγκλήματα γνώμης, αλλά η Eισαγγελία απαντά ότι έχει στη διάθεσή της ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της κ. Ερενερόλ που αποδεικνύουν ότι οι πράξεις της δεν αφορούσαν μόνο την έκφραση απόψεων. Μια σειρά εικόνων μέσα από τους χώρους του «Τουρκοορθόδοξου Αυτοκέφαλου Πατριαρχείου» παραχωρήθηκαν στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» και αποδεικνύουν το σκέλος του κατηγορητηρίου σύμφωνα με το οποίο η εκκλησία στον Γαλατά χρησιμοποιούνταν ως τόπος συνάντησης των εθνικιστών τουλάχιστον την άνοιξη του 2003.

Κατά του κ. Βαρθολομαίου
Στην τοποθέτησή της στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας τον Δεκέμβριο, η κ. Ερενερόλ χαρακτήρισε το «Οικουμενικό Πατριαρχείο ως τον Δούρειο Ιππο της επίθεσης εναντίον της Τουρκίας». Η κ. Ερενερόλ είπε ότι οι ορθόδοξοι επιχείρησαν να προκαλέσουν τον τουρκικό πληθυσμό όταν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετέβη στην Τραπεζούντα, όπου εθνικιστές δεν του επέτρεψαν να επισκεφθεί την πόλη και συνέδεσε τη δολοφονία του Ιταλού ιερωμένου Σαντόρο στην πόλη της Τραπεζούντας με την «αναστάτωση που προκάλεσε στον τουρκικό πληθυσμό η επίσκεψη του Πατριάρχη». Η κ. Ερενερόλ, μάλιστα, επέκρινε και τους Τούρκους διανοούμενους που ζήτησαν συγγνώμη από τους Αρμενίους για τη γενοκτονία του 1915, προτρέποντας και την τουρκική κυβέρνηση να κάνει το ίδιο, ενώ αρνήθηκε κάθε σχέση της με την οργάνωση Εργκένεκον.

***
Η «ταυτότητα» της Εργκένεκον
- Η (εμφανής) ιστορία της Εργκένεκον, παρακρατικής οργάνωσης
με δαιδαλώδεις διασυνδέσεις και με απολήξεις στο «βαθύ κράτος» της Τουρκίας, αρχίζει στις 12 Ιουνίου του 2007 στο Ουμράνιγε της Κωνσταντινούπολης. Σε σπίτι αυτής της συνοικίας, η αστυνομία εντοπίζει 27 χειροβομβίδες και μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών.
- Οκτώ ημέρες αργότερα, αρχίζουν οι συλλήψεις «επιφανών» εκπροσώπων του κεμαλικού - στρατιωτικού κατεστημένου, της άρχουσας επιχειρηματικής και οικονομικής τάξης και του οργανωμένου εγκλήματος. Οι συλλήψεις κατά κύματα, παράλληλα με σημαντικές πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, συνεχίζονται μέχρι σήμερα, ενώ σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών της Σηλυβρίας συνεχίζεται η δίκη.
- Στην οργάνωση, που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από κυβερνητικούς κύκλους στην Αγκυρα, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν απόστρατοι και εν ενεργεία ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού, της στρατοχωροφυλακής, ενεργούμενα των μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ), στελέχη της παραστρατιωτικής οργάνωσης JITEM, εξαγορασμένοι πρώην Κούρδοι αντάρτες του ΡΚΚ, μαφιόζοι, πρόεδροι συνδικαλιστικών οργανώσεων, εθνικιστές αριστεροί κ.ά.
- Βασικές κατηγορίες είναι η απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν, σχέδια δολοφονίας του ίδιου του Τούρκου πρωθυπουργού και εξεχόντων εκπροσώπων των μειονοτήτων – μεταξύ άλλων ως υποψήφια θύματα έχουν αναφερθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρμένιος Πατριάρχης Μουταφιάν, ο εκπρόσωπος της αλεβίτικης κοινότητας, ενώ με την Εργκένεκον συνδέεται και η δολοφονία του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ.
- Στην Εργκένεκον συνοψίζονται όλα τα «αμαρτήματα» του τουρκικού βαθέος κράτους, χωρίς αυτό να διασφαλίζει ότι η τρέχουσα δικαστική διαδικασία κατά της Εργκένεκον θα οδηγήσει σε κάθαρση. Στα τέλη της εβδομάδας αποφασίστηκε η ενίσχυση της προσπάθειας του γενικού εισαγγελέα της Κωνσταντινουπόλεως Ζεκερία Οζ, υπεύθυνου του φακέλου Εργκένεκον, με τον διορισμό νέων εισαγγελέων. Ταυτόχρονα, ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να επαναπροσδιορίσει την τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή.


***

Σκότωνε επαγγελματικά για τρεις «εργοδότες»
Οταν πριν από δύο χρόνια ξεκινήσαμε να αναζητήσουμε το κρησφύγετο του Αμντουλκαντίρ Αϊγκάν στη Σουηδία, χρειάστηκε να αλλάξουμε πολλά αυτοκίνητα. Ο Κούρδος «οδηγός» μας, μάς οδήγησε τελικά σ’ ένα μάλλον φτωχικό διαμέρισμα σ’ ένα προάστιο της Στοκχόλμης όπου μας υποδέχθηκε ο άνθρωπος που «σκότωνε επαγγελματικά» στην Τουρκία για τρεις διαφορετικούς «εργοδότες»: Μια ομάδα της τουρκικής Αριστεράς πριν από το 1977, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν μετά το 1977 και για το τουρκικό κράτος μετά το 1990. Η «καριέρα» του Αϊγκάν ξεκίνησε λίγο μετά την αποφοίτησή του από το τεχνικό σχολείο των Αδάνων όπου φοίτησε την «αμαρτωλή» δεκαετία του ’70, όταν προσκολλήθηκε σε μια ένοπλη ακροαριστερή ομάδα.
Οι πρώτες μάχες
Τις πρώτες του ένοπλες μάχες τις έδωσε με μέλη των «γκρίζων λύκων» στην πόλη της Ούρφα, όπου σε μια συμπλοκή τραυματίστηκε. Στο νοσοκομείο τον επισκέφθηκε ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν και το 1977 έγινε μέλος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Το 1980 συνελήφθη, βασανίστηκε και τελικά διέφυγε μέσω της Κύπρου στην Ελλάδα. Το διαβατήριό του εξεδόθη, κατά δήλωσή του, με τη βοήθεια του Λ. Μαύρου, ενός Κυπρίου που το όνομά του είχε συνδεθεί με το πλαστό διαβατήριο του Οτσαλάν. Στην Αθήνα ο Αϊγκάν συναντούσε έναν αξιωματούχο της ΥΠΕΑ (Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας) τα ακριβή στοιχεία του οποίου, όπως είπε στους «Νέους Φακέλους», δεν γνώριζε.
Το 1984 ο Αϊγκάν φεύγει και μέσω Συρίας βρίσκεται στο Βόρειο Ιράκ, όπου επαιζε τον ρόλο του ταχυδρόμου ανάμεσα σε διάφορα στρατόπεδα ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Αργότερα, πήρε μέρος και σε επιχειρήσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία. «Μετά», θυμάται ο Αϊγκάν, «μας έστειλαν στο χωριό Χουρνούς του βόρειου Κουρδιστάν (σ.σ.: στην Τουρκία) και μας είπαν ότι όλοι οι κάτοικοι του χωριού, ακόμα και τα μικρά παιδιά, ήταν προδότες και έπρεπε όλοι να εκτελεστούν. Αυτό έγινε. Τότε αποφάσισα να εγκαταλείψω το ΡΚΚ».
Αφού εξέτισε πέντε χρόνια ποινής σε τουρκική φυλακή, τον Αϊγκάν προσέγγισε ο Τζεμ Ερσεβέρ, ένας πρώην αριστεριστής, που είχε δημιουργήσει μια ειδική υπηρεσία πληροφοριών της στρατοχωροφυλακής, τη διαβόητη JITEM. Το τουρκικό κράτος αρνείται επίσημα την ύπαρξη αυτής της υπηρεσίας. Ο Αϊγκάν δέχθηκε την πρόταση του Ερσεβέρ και εντάχθηκε στη νεοσύστατη αυτή υπηρεσία που μεταξύ άλλων συνέτασσε τις λίστες εκείνων που έπρεπε να δολοφονηθούν από το κράτος στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας...
Ο αριθμός των δολοφονηθέντων σε υποθέσεις που δεν εξιχνιάστηκαν, σύμφωνα με τις στατιστικές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ξεπερνάει στη νοτιοανατολική Τουρκία τους 15.000 ανθρώπους, αλλά ο Αϊγκάν θυμάται ότι οι λίστες που είχε συντάξει δεν αφορούσαν «πάνω από 700 άτομα». Ο Αϊγκάν υπηρετούσε υπό τον Ερσεβέρ, που δολοφονήθηκε, και τον ταξίαρχο Αρίφ Ντογάν που έχει συλληφθεί τώρα για σχέσεις με την Εργκένεκον. Πριν από δέκα ημέρες, ο Αϊγκάν κατηγόρησε τον συνταξιούχο ταξίαρχο Αμπντουλκερίμ Κρτσα ότι είχε σκοτώσει μπροστά στα μάτια του τρεις ανθρώπους στη Σιλόπη. Ο Κρτσα, που είχε τιμηθεί από την προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας (επί Σεζέρ) με παράσημο, αυτοκτόνησε μετά τις δηλώσεις του Αϊγκάν. Στην κηδεία του παραβρέθηκε το σύνολο της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας αλλά κανένας πολιτικός.
Οι φόνοι της δεκαετίας του ’90
Η περίπτωση Κρτσα έθεσε με δραματικό τρόπο το ζήτημα των ορίων της δικαστικής έρευνας που διαξάγεται για την Εργκένεκον. Παρατηρητές, όπως το πρώην στέλεχος της ΜΙΤ Μαχέρ Καϊνάκ και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μεχμέτ Αλτάν, δήλωσαν στo πλαίσιo της εκπομπής «Νέοι Φάκελοι», ότι η έρευνα διεξάγεται με τη σύμφωνη γνώμη του στρατού και ότι δεν θα επεκταθεί σε εκκρεμότητες που αφορούν τις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας. Αλλά ο Κούρδος πολιτικός Ιμπραήμ Ακσόι, που είχε διωχθεί τη δεκαετία του ’90 επειδή είχε επισημάνει την ύπαρξη κουρδικού προβλήματος, δήλωσε στον γράφοντα ότι στην Εισαγγελία του Ντιγιαρμπακίρ έχουν εκδηλωθεί διαφωνίες για το αν οι «αδιευκρίνιστοι φόνοι της δεκαετίας του ’90 και οι φάκελοι που τους αφορούν θα πρέπει να δοθούν στην Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης που διεξάγει την έρευνα για το δίκτυο Εργκένεκον». Οι κάτοικοι των χωριών και των κωμοπόλεων, όπου έγιναν οι φόνοι, διαμαρτυρήθηκαν έξω από τη φυλακή της Σηλυβρίας, όπου διεξάγεται η δίκη για την Εργκένεκον, ζητώντας από τους εισαγγελείς να «σκάψουν για να αποκαλυφθούν οι ομαδικοί τάφοι»...
Κάποια από τα μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν που τη δεκαετία του ’90 δούλεψαν ως πληροφοριοδότες του τουρκικού στρατού, δικάζονται από δικαστήριο του Ντιγιαρμπακίρ, αλλά πολιτικοί όπως ο Ακσόι και διανοούμενοι όπως ο Μεχμέτ Αλτάν υποστηρίζουν ότι για την πλήρη κάθαρση τα κατηγορητήρια θα πρέπει να «αγγίξουν» τους επικεφαλής των πληροφοριοδοτών και τους πολιτικούς υπεύθυνους των διαταγών για τις «ομαδικές εκτελέσεις». Τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διαλεύκανση του πολύκροτου τροχαίου ατυχήματος στο Σουσουρλούκ, όπου αστυνομικοί και παρακρατικοί μαφιόζοι επέβαιναν στην ίδια Μερσεντές, θυμούνται ότι σε μια επίσκεψή τους στον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο τελευταίος τούς είχε «κόψει κάθε συζήτηση για το θέμα» λέγοντας χαρακτηριστικά «το κράτος δεν εκτελεί». Τώρα ο ψυχίατρος Μεχμέτ Μπεκιάρογλου, που ήταν μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διερεύνηση των διασυνδέσεων ανάμεσα στο επίσημο κράτος και στο οργανωμένο εγκλημα, μετά το ατύχημα του Σουσουρλούκ, λέει ότι «αν η δικαστική έρευνα για την Εργκένεκον δεν συμπεριλάβει και τους ανεξιχνίαστους φόνους στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας, θα έχει κάνει μια τρύπα στο νερό».

Καθημερινή 1/2/2009-Κείμενα του Τάσου Τέλλογλου,

απεσταλμένου της εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη

(Η προσθήκη των εικόνων έγινε με ευθύνη του IVOS 2)