Ελληνική τηλεοπτική χωματερή

Οταν τα τρακτέρ δένουν στο λιμάνι
Υποβλητικές ήταν οι εικόνες από το λιμάνι του Πειραιά στην «Πρώτη γραμμή» (ΝΕΤ). Λυκαυγές, βαθύ μπλε-μοβ ο ουρανός και οι Κρητικοί αγρότες αποβιβάζονταν από το φέρι. Η κάμερα, στημένη κοντά στον καταπέλτη, τραβούσε από χαμηλά τα ογκώδη τρακτέρ με τις μαύρες και τις ελληνικές σημαίες. Μεγάλοι κλάδοι ελαίας (για την ακρίβεια, μικρά ελαιόδεντρα) στις καρότσες των ημιφορτηγών.
Η μεγάλη απόβαση, λοιπόν. Από νωρίς στο λιμάνι και ο Δημήτρης Καμπουράκης, ένα πρόσωπο που για τους αγρότες πρέπει να είναι πιο γνώριμο απ’ ό,τι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Σαν ψάρι μέσα στο νερό τριγυρίζει ο δημοσιογράφος ανάμεσα στους εξαντλημένους, άυπνους και οργισμένους αγρότες. Μαντεύει τις διαθέσεις τους, την απογοήτευσή τους από την απαγόρευση της μηχανοκίνητης πορείας και, απευθυνόμενος στον κ. Οικονομέα, που βρίσκεται στο στούντιο του Μega, προειδοποιεί «Γιώργο, θα ’χουμε ιστορίες» (08.05 π.μ.).
Σε ένα σημείο, που δεν το πιάνουν οι κάμερες, πέφτουν τα πρώτα χημικά. Ασπρος καπνός στο βάθος του ορίζοντα. Ασπρομάλληδες γέροντες, αλλά και κάποιοι νεότεροι με την παραδοσιακή κρητική φορεσιά, στιβάνια και κροσσωτό μαντίλι, τρέχουν σαστισμένοι. Δυο - τρία τρακτέρ, αφηψώντας τις οδηγίες της επιτροπής περιφρούρησης, προχωρούν. «Ούτε εγώ δεν μπορώ να τα σταματήσω», λέει αυτοσαρκαζόμενος ο κ. Καμπουράκης.
«Ο Θεός να βάλει το χέρι του», σχολιάζει ο Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), που ξανά και ξανά κάνει δραματική έκκληση «να πρυτανεύσει η Λο-γι-κή και από τις δύο πλευρές».
Ακολουθεί μια σύντομη τοπική βροχή από πατάτες και τομάτες εναντίον δέκα ανδρών των ΜΑΤ που έχουν παραταχθεί στο πλάι μιας κλούβας. Εκείνοι θα φορέσουν τις προσωπίδες τους και θα απαντήσουν με δακρυγόνα.
«Γιώργο, θα πέσει ξύλο πολύ», προειδοποιεί ξανά ο κ. Καμπουράκης (ώρα 08.45 π.μ.).
«Το λες απ’ το πρωί εσύ, αλλά δεν σ’ ακούει κανείς», του απαντά ο συμπαρουσιαστής του από το στούντιο.
Ασφαλώς δεν δημιούργησαν τα κανάλια το πρόβλημα των αγροτών και καλά έκαναν και βρέθηκαν στο λιμάνι – η δουλειά τους είναι. Τι νόημα έχει όμως αυτή η καρέ καρέ καταγραφή; Δεν είναι ντέρμπι, είναι μια σοβαρή κινητοποίηση που δείχνει την οξύτητα των προβλημάτων, αφού κανείς αγρότης δεν ήρθε στην Αθήνα για λόγους αναψυχής.
Κι εκεί που κάνουμε ζάπινγκ, αγριεμένοι από τις περιγραφές των πολεμικών ανταποκριτών και με τον φόβο ότι ο Πειραιάς θα γίνει Γάζα, πέφτουμε στην «Πρωινή Μελέτη» (Star). «Είδηση βόμβα», γράφει το «σούπερ». Μήπως ο κ. Μαρκογιαννάκης επέστρεψε ξαφνικά από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα; Λάθος. Ο Λούκας, ο νικητής του «Χ-Factor», θα κάνει τα φωνητικά στον Σάκη στη Eurovision!
Τα μάθατε τα νέα, αδέλφια μας αγρότες; Τι μας νοιάζει η κρητική πατάτα, τι μας νοιάζει η ελιά και η ντομάτα; Δέκα λεπτά το κιλό πληρώνουν την ντομάτα στον παραγωγό, πέντε ευρώ (50 κιλά ντομάτες) πληρώνουμε για μια ντοματοσαλάτα, ενώ ένας χορός εκατομμυρίων θα στηθεί για της Eurovision τη λαμπερή μουσική πατάτα.
Καθημερινή-3/2/2009
Κείμενο της Μαριάννας Τζιαντζή
(Η προσθήκη των εικόνων έγινε με ευθύνη του IVOS 2)