USA, Obama,Turkey and Armenian Genocide.Without the slightest compunction ...


Ο «ρεαλισμός»
Για μία ακόμη φορά ο «ρεαλισμός» φαίνεται να κερδίζει στο πεδίο των διεθνών σχέσεων τις ηθικές αξίες.
Αν και πολλοί είχαν πιστέψει ότι ο νέος αμερικανός πρόεδρος θα έφερνε έναν άλλον αέρα στον Λευκό Οίκο, μακριά από τον κυνισμό και τη στενή εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος που είχε επιδείξει ο Τζορτζ Μπους, τώρα διαπιστώνουν ότι οι «επιταγές» της πολιτικής δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για αλλαγή πορείας. Χαρακτηριστική είναι η στάση που τηρεί ο κ. Ομπάμα απέναντι στο πρόβλημα της γενοκτονίας των Αρμενίων. Ενώ προεκλογικώς είχε ταχθεί υπέρ της καταδίκης, όταν το ζήτημα έφθασε στο Κογκρέσο, με την πρόταση σχεδίου ψηφίσματος, προτίμησε να σιωπήσει προκειμένου να μη διαταραχθούν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Κατόπιν αυτού, η υιοθέτηση του ψηφίσματος θεωρείται απίθανη, γεγονός σύνηθες, καθώς τα τελευταία χρόνια ύστερα από πιέσεις της τουρκικής κυβέρνησης το πολύκροτο αυτό ψήφισμα δεν υιοθετείται ποτέ. Μια συμβολική ενέργεια του νέου προέδρου, η οποία θα σηματοδοτούσε την αλλαγή κλίματος στην αντιμετώπιση ευαίσθητων ανθρωπίνων τραγωδιών που έχουν ιστορικά καταδικαστεί, ακυρώθηκε.
Το αποτέλεσμα είναι ότι ανοίγει έτσι ο δρόμος χωρίς δυσάρεστες σκιές για την επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία, η οποία ενώ αρχικά είχε σχεδιαστεί για να του δώσει την ευκαιρία να απευθύνει μήνυμα φιλίας προς τον μουσουλμανικό κόσμο, στο πλαίσιο του δεύτερου φόρουμ της Συμμαχίας των Πολιτισμών, μετατράπηκε τελικά σε επίσημη επίσκεψη, γεγονός το οποίο δεν δίστασε να προβάλει- φανερά ικανοποιημένος- ο τούρκος πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας τον ρόλο-«κλειδί» που παίζει η χώρα του στην περιοχή. Είναι προφανής η προεκλογική εκμετάλλευση της επίσκεψης που επιχειρεί ο κ. Ερντογάν, εν όψει των κρίσιμων δημοτικών εκλογών οι οποίες διεξάγονται την ερχόμενη Κυριακή. Οπως είναι προφανής και η απεμπόληση των προεκλογικών υποσχέσεων του κ. Ομπάμα, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή με τη μεσολάβηση της Αγκυρας. Ιδίως τώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απόλυτη ανάγκη τις αμερικανικές βάσεις στην Τουρκία για τη μεταφορά των στρατευμάτων τους από το Ιράκ στο Αφγανιστάν.
Με τα δεδομένα αυτά αποτελεί αφέλεια να πιστεύει η ελληνική κυβέρνηση ότι μπορεί να στηριχτεί στον αμερικανικό παράγοντα για να «συνετίσει» την Τουρκία στα θέματα του Αιγαίου ή στο Κυπριακό. Η προγραμματιζόμενη επίσκεψη του τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ταλάτ στην Ουάσιγκτον έρχεται να αποδείξει ότι εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή για τους Αμερικανούς- προκειμένου να φανούν αρεστοί στους Τούρκους- είναι η άρση της δήθεν απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Ετσι, αντί η Τουρκία να καταδικάζεται γιατί έπειτα από 35 χρόνια συνεχίζει να κατέχει παράνομα με τα στρατεύματά της το βόρειο τμήμα της Κύπρου (γεγονός το οποίο αποτελεί και το κύριο εμπόδιο για τη λύση του Κυπριακού), ουσιαστικά επιβραβεύεται. Ας μην ξεχνάμε ότι και κατά την πρόσφατη επίσκεψη της κυρίας Κλίντον στην Αγκυρα, στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε, η λύση του Κυπριακού προβλήθηκε σαν καταλύτης για την άρση της περιώνυμης απομόνωσης, γεγονός που αποτελεί πλήρη υιοθέτηση των τουρκικών θέσεων.
BHMA 22-3-2009
Γιάννης Καρτάλης
(Η εικονογράφηση και ο τίτλος της ανάρτησης έγιναν με ευθύνη του Ivos 2)