''Πεσκέσι'' Τουρκίας:147.337 λαθρομετανάστες εντός του 2008


Ευθύνες στην Τουρκία για τους λαθρομετανάστες
Σοβαρές ευθύνες στην Τουρκία επειδή δεν τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις για την ανακοπή του ρεύματος των παράνομων μεταναστών επιμερίζονται από το υπουργείο Εσωτερικών στην ετήσια έκθεση περί της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την οποία απέστειλε ο υπουργός κ. Πρ. Παυλόπουλος στον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κωστή Παπαϊωάννου. Στην πολυσέλιδη έκθεση περιλαμβάνονται δράσεις και πρωτοβουλίες του υπουργείου μέσα στο 2008 σε ζητήματα ιθαγένειας. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά του προβλήματος, καθώς κατά την τελευταία διετία σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση (75,4% σε σχέση με το 2007) του αριθμού των παράνομων μεταναστών που εισήλθαν από τα θαλάσσια σύνορα, κυρίως από τα παράλια της Τουρκίας.
Εντός του 2008, σε 375 επιχειρήσεις διασώθηκαν 7.757 άτομα και συνελήφθησαν 147.337 λαθρομετανάστες και 2.220 διακινητές (1.421 το 2007).
Προβλήματα σε ό, τι αφορά την επανεισδοχή των λαθρομεταναστών εμφανίζονται με την Τουρκία. Αν και εφαρμόζεται στη χώρα σχετικό πρωτόκολλο επανεισδοχής των μεταναστών, που προέρχονται από εκεί, ήδη από το 2002 η Τουρκία δεν συνεργάζεται, με αποτέλεσμα να έχουν υποβληθεί 3.971 σχετικά αιτήματα (επανεισδοχής) για 57.428 αλλοδαπούς και να έχουν γίνει αποδεκτά μόνον 7.442. Από αυτά δε, λόγω καθυστερήσεων από τουρκικής πλευράς, έχουν περαιωθεί 2.182. Το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει ότι οι τουρκικές αρχές απορρίπτουν συνήθως τα αιτήματα, παρά την ύπαρξη συντριπτικών στοιχείων (π. χ. σύλληψη Τούρκων διακινητών, διαβατήρια κ. ά.) και απαιτούν την καταβολή 71 ευρώ για κάθε αλλοδαπό που παραλαμβάνουν. Πολλές φορές μάλιστα, έχουν ζητήσει αυθαίρετα την καταβολή 400 ευρώ προκειμένου να παραλάβουν παράνομους μετανάστες και να τους προωθήσουν στη χώρα καταγωγής τους.
Παράλληλα, δεν αναγνωρίζουν ως σημείο παράδοσης τον λιμένα της Σμύρνης, αν και υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο πρωτόκολλο, και εμμένουν να χρησιμοποιούν το συνοριακό σημείο των Κήπων Εβρου. Αναμφίβολα η διαδικασία αυτή δημιουργεί προβλήματα στην ασφαλή και έγκαιρη μεταφορά των παράνομα εισερχομένων, ενώ αυξάνεται και το κόστος.
Αδύνατη η επιστροφή
Εως το τέλος του 2008 απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια 9.071 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 645 είναι αλλογενείς αλλοδαποί και οι υπόλοιποι, ομογενείς αλλοδαποί, στη συντριπτική τους πλειονότητα (8.065) από τη Β. Ηπειρο. Για την κατάσταση που επικρατεί στην Πάτρα ο κ. Παυλόπουλος υπογραμμίζει ότι η παρουσία οικονομικών μεταναστών στο λιμάνι δεν είναι σημερινό πρόβλημα, αλλά έχει εμφανιστεί από 10ετίας και πλέον. Οι περισσότεροι προέρχονται κυρίως από χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, με συνέπεια η επιστροφή τους να είναι ιδιαίτερα δύσκολη έως αδύνατη.
Καθημερινή 23/4/2009
Φωτεινή Kαλλίρη