Occupied northern Cyprus: Τhank heavens! At last JUSTICE !!!

Greek Cypriots 'can reclaim land'
The EU's top court has backed the right of a Greek Cypriot to reclaim land in Turkish-controlled northern Cyprus that has since been sold to a UK couple
The Orams built their home just west of the port of occupied Kyrenia.
Here it is !
Fine and dandy!!
Handsome gift, for a song !!!
Here it is:The barefaced exploitation of the property of the 200,000 Greek Cypriot refugees who were brutally ethnically cleansed from the northern districts of the Republic of Cyprus by Turkey in 1974 .
(Turkish and British estate agents
- thieves and freebooters - in occupied northern Cyprus have sold, illegally, many holiday homes, to ...insiders British citizens-usurpers.)
**********************************

<<Meletis Apostolides was one of thousands of Greek Cypriots who fled his home when Turkish forces invaded in 1974, following a Greek-inspired coup.
The land was later sold to Linda and David Orams, who built a villa on it.
The European Court of Justice
says a ruling in a Cypriot court that the villa must be demolished is applicable.
Even if the ECJ ruling cannot be enacted because the land is under Turkish Cypriot control, it means Mr Apostolides will be able to pursue a claim for compensation in a UK court.

It could also open the way for hundreds more Greek Cypriots to demand restitution for properties they were forced to flee.
Many Britons and other foreigners have invested in property in northern Cyprus, despite the legal ownership still being in some doubt.
Mr Apostolides said he was "very much" pleased with the EU court's ruling, and that it was "what we expected".
He added: "This is a difficult issue that has to be decided by the courts."
Property boom
The European Court of Justice ruling on Tuesday said that the decision of a Cypriot court in Nicosia was applicable in the north, even though Cyprus does not exercise control there.
It also said that one EU country - in this case the UK - must recognise judgments made in the courts of another.
The Republic of Cyprus joined the EU in 2004.
EU law was suspended in northern Cyprus for the purposes of Cyprus's accession, but lawyers argued successfully that the Orams' civil case still falls within the scope of the EU regulation.
Northern Cyprus is self-governing and still occupied by the Turkish army, but is not recognised internationally.
Nevertheless, it has become a thriving tourist destination in recent years, and house-building has boomed.
Some of those houses have been sold by Turkish Cypriots to foreigners, even though the land they were built on was once owned by Greek Cypriots and its legal status remained uncertain.
Property disputes dating back to 1974 have been one of the main obstacles to efforts to reunify Cyprus.
Correspondents say dispossessed Greek Cypriots are now likely to launch more legal battles, which in turn may harden opposition to reunification among Turkish Cypriots.>>
BBC NEWS
28/4/2009
***************************************************
Ανοίγει ο δρόμος για διεκδικήσεις
Δικαιώνει το Ευρωδικαστήριο Ελληνοκύπριο έναντι Βρετανών για καταπατημένη περιουσία Λουξεμβούργο
Το δρόμο σε χιλιάδες Ελληνοκυπρίους για τη διεκδίκηση καταπατημένων περιουσιών στα κατεχόμενα που πωλήθηκαν σε πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ ανοίγει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δικαιώνοντας με απόφαση-κόλαφο για την Τουρκία τον Ελληνοκύπριο Μ.Αποστολίδη στην προσφυγή του εναντίον οικογένειας Βρετανών.
Η θετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην προσφυγή του Μελέτη Αποστολίδη εναντίον των Βρετανών Λίντα και Τζέιμς Όραμς θα καθιερωθεί ως νομολογία και αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στα κατεχόμενα θα μπορούν να διεκδικήσουν περιουσίες καταπατητών
σε κράτος-μέλος της ΕΕ.
Το ζευγάρι των Βρετανών είχε «αγοράσει» το σπίτι του κ. Αποστολίδη στην κατεχόμενη Λάπηθο, το οποίο έχει σφετεριστεί, όπως όλη την περιουσία των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, το ψευδοκράτος. Έχουν χτίσει μία περιφραγμένη βίλα με πισίνα, όπως διαπίστωσε ο Μελέτης Αποστολίδης όταν θέλησε να δει το σπίτι του αφότου άνοιξαν τα οδοφράγματα που οδηγούν στην κατεχόμενη Κύπρο το 2003.
Το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων γνωμοδότησε ότι η απόφαση που είχε εκδώσει κυπριακό δικαστήριο για την κατεδάφιση της κατοικίας είναι εφαρμόσιμη -απόφαση δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να αναγνωρίζεται και να εκτελείται από τα άλλα κράτη-μέλη ακόμη και όταν αφορά μια έκταση, η οποία βρίσκεται στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της νήσου.
Συνεπώς, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανοίγει το δρόμο για τη δικαίωση και αποζημίωση των Ελληνοκυπρίων, των οποίων οι περιουσίες έχουν καταπατηθεί και πωληθεί σε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην περίπτωση του Μελέτη Αποστολίδη, εάν οι Βρετανοί αρνηθούν να καταβάλουν αποζημίωση ο ενάγων έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την περιουσία τους στην Αγγλία.
Σε δηλώσεις του από το Λουξεμβούργο, ο δικηγόρος του Ελληνοκύπριου Μελέτη Αποστολίδη, Κωνσταντής Καντούνας, είπε πως η απόφαση είναι 100% υπέρ των θέσεων του κ. Αποστολίδη.
Η κυπριακή κυβέρνηση χαιρετίζει την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) στην υπόθεση Αποστολίδη εναντίον Οραμς, η οποία δικαιώνει τις θέσεις αρχής που υπερασπίζεται η ελληνοκυπριακή πλευρά για το περιουσιακό στις απευθείας διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.
Το χρονικό
Μετά το 2003 ο Μελέτης Αποστολίδης δικαιώθηκε έναντι των Βρετανών σε κυπριακό δικαστήριο και κινήθηκε προς την Αγγλία αναζητώντας τρόπο εκτέλεσης της απόφασης.
Μιλώντας στην εφημερίδα Τα Νέα ο συνήγορός του Κων.Καντούνας αναφέρει: «Αναζητούσαμε τρόπο να εκτελεστεί η απόφαση και γι' αυτό έπρεπε να βρούμε τα περιουσιακά στοιχεία των αντιδίκων στην Αγγλία.
»Ανακαλύψαμε ότι οι Όραμ είχαν ακίνητη περιουσία στην Αγγλία και επειδή η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ υπήρχε τρόπος, με βάση το κανονισμό της ΕΕ, να εγγραφεί ηα πόφαση του κυπριακού δικαστηρίου στην Αγγλία».
Στην πρώτη δίκη σε βρετανικό δικαστήριο το 2006 -με τη Σερί Μπλερ, σύζυγο του τέως Βρετανού πρωθυπουργού να εκπροσωπεί τους Οραμ- ο κ. Αποστολίδης έχασε και εφεσίβαλε την απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας.
Ο Ελληνοκύπριος κέρδισε την υπόθεση και ακολούθως το βρετανικό Εφετείο (το οποίο δεν συμφωνούσε με την πρωτόδικη απόφαση) έστειλε πέντε ερωτήματα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Ικανοποιημένη η Λευκωσία
Η απόφαση του ΔΕΚ προκάλεσε ικανοποίηση στο πολιτικό κόσμο της Κύπρου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι η απόφαση του ΔΕΚ δικαιώνει τις θέσεις αρχής που υπερασπίζεται η ελληνοκυπριακή πλευρά για το περιουσιακό στις απευθείας διαπραγματεύσεις. Ακόμη, επισήμανε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων δεν επιτρέπει σε δικαστήριο κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αρνείται την αναγνώριση ή την εκτέλεση απόφασης κυπριακού δικαστηρίου για περιουσίες στα κατεχόμενα, ανεξαρτήτως εάν η κυπριακή κυβέρνηση δεν δύναται να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο στα εν λόγω εδάφη.
Σε ανακοίνωσή της η Νομική Υπηρεσία επισημαίνει ότι ο σοβαρός και υπαρκτός πλέον κίνδυνος, που διατρέχει κάθε αλλοδαπός, ο οποίος επιδιώκει να αγοράσει ελληνοκυπριακή γη στα κατεχόμενα, θα αποτελέσει ένα σοβαρό αποτρεπτικό παράγοντα για την παράνομη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακής γης.
Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού χαρακτήρισε σωστή την απόφαση του ΔΕΚ προσθέτοντας ότι βασίστηκε πάνω στα νομικά σημεία και επιχειρήματα, ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού δικαίου.
* Στα κατεχόμενα, ο εκπρόσωπος του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, δήλωσε ότι η απόφαση, θα έχει μεταξύ άλλων, αρνητικές συνέπειες και στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Πρόσθεσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα συζητήσει την απόφαση με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και νομικούς.
ΒΗΜΑ
28/4/2009
(Η εικονογράφηση και τα σχόλια της ανάρτησης έγιναν με ευθύνη του Ivos 2)