Attention: ''Ανάκαμψη'' = Παγίδα !!!

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΠΡΟΕΞΟΦΛΟΥΝ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ, ΥΠΟΨΙΑΣΜΕΝΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ «ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΠΑΓΙΔΑ»
Εκεί που έψαχναν σανίδα σωτηρίας, ονειρεύονται κότερα
Από τον εφιάλτη της παγκόσμιας κρίσης και της γενικευμένης κατάρρευσης των αξιών, στο όνειρο της ταχείας οικονομικής ανάκαμψης και ενός νέου «bull market» μεταπηδούν οι χρηματιστηριακές αγορές, προεξοφλώντας τα καλύτερα σε μια περίοδο που μόλις αρχίζουμε να ζούμε τα χειρότερα.

Το τελευταίο δίμηνο η αλλαγή της ψυχολογίας στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές, που υποτίθεται πως «προβλέπουν» το μέλλον της οικονομίας, είναι εντυπωσιακή, καθώς από τη Σοφοκλέους μέχρι τη Wall Street και από τη Ρωσία ώς την Κίνα οι χρηματιστηριακοί δείκτες ανακάμπτουν με φρενήρεις ρυθμούς (30-60%) έχοντας ήδη ανακτήσει ώς και το 1/3 των απωλειών που κατέγραψαν από το φθινόπωρο του 2007 μέχρι τον «πυθμένα» του φετινού Μαρτίου.
Η αισιοδοξία επανέρχεται, οι φόβοι για κατάρρευση υποχωρούν κι εκεί που οι επενδυτές αναζητούσαν αγωνιωδώς μέχρι πρότινος σανίδα σωτηρίας στον ωκεανό των χρηματιστηριακών απωλειών, τώρα αρχίζουν να ονειρεύονται... ιστιοπλοϊκά και κότερα από τα μελλοντικά τους κέρδη. Πρόκειται για εκείνους που έχουν αρχίσει να πείθονται πως αυτό το «ράλι ανακούφισης» αντανακλά την ελπίδα ότι η «χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών» θα αποδειχθεί τελικά μια παροδική γρίπη και θα ξεπεραστεί πολύ πιο σύντομα από όσο πίστευαν οι ειδήμονες αρχικά.
Οι πιο υποψιασμένοι, όμως, υποστηρίζουν πως μέσω της -πρόσκαιρης όπως πιστεύουν- ανοδικής αντίδρασης, υφαίνεται μια τεράστια «παγίδα» που θα έχει θύματα τους ευκολόπιστους, αφού τους επόμενους μήνες η κρίση θα επιστρέψει δριμύτερη και οι μετοχές θα ξαναπάρουν την κατιούσα μέχρι να εκτονωθεί πλήρως η καθοδική δυναμική που ενσωματώνουν ακόμη.
Τόσο οι οικονομίες όσο και τα χρηματιστήρια που τρέφονται και καταστρέφονται το ένα από το άλλο βρίσκονται στο πιο κομβικό σημείο των τελευταίων δύο δεκαετιών.
Δεν είναι τυχαίο, λένε αναλυτές, πως το Χρηματιστήριο της Αθήνας έχασε το 75% της αξίας του (150 δισ. ευρώ εξαϋλώθηκαν σε ενάμιση χρόνο) και «επέστρεψε» στα επίπεδα της προ ΟΝΕ εποχής, λίγο πριν η ελληνική οικονομία μπει σε επιτήρηση και αρχίσει να παρουσιάζει σημάδια ραγδαίας εξασθένησης.
Ούτε είναι τυχαίο ότι όπως συμβαίνει και με τον Dow Jones με τις 7.500 μονάδες, αυτή την περίοδο ο γενικός δείκτης «παλεύει» να ανακτήσει και να υπερβεί την πιο σημαντική στήριξη όλων των εποχών (πρόκειται για τη μακροχρόνια γραμμή που ενώνει τις διαχρονικά χαμηλότερες τιμές του γενικού δείκτη από τη δεκαετία του 1990 και εντοπίζεται κοντά στις 2.000 μονάδες), η οποία αν τελικά «σπάσει», θα σηματοδοτήσει σύμφωνα με αναλυτές την έναρξη μιας μακρόχρονης περιόδου κοινωνικών και οικονομικών αναταραχών στη χώρα μας.
Με λίγα λόγια οι αγορές στη φάση που βρίσκονται τα παίζουν πλέον όλα για όλα. Είτε θα καταφέρουν στους επόμενους μήνες να δημιουργήσουν ισχυρούς σχηματισμούς αναστροφής της μακροχρόνιας καθοδικής τους τάσης εφόσον οι οικονομίες παρουσιάσουν αξιόπιστες ενδείξεις ανάκαμψης, είτε θα αναζητήσουν τον πυθμένα τους αρκετά χαμηλότερα από αυτόν του Μαρτίου, με βαρίδι την ύφεση.
Οι «ταύροι»
Είναι αυτή ακριβώς η περίοδος που κυβερνήσεις, υπουργοί, διεθνείς οργανισμοί, οικονομολόγοι, αναλυτές, τραπεζίτες και ξεπεσμένοι επενδυτικοί οίκοι εκμεταλλεύονται τη χρηματιστηριακή ανάκαμψη για να πείσουν ότι τα πράγματα είναι καλύτερα απ' ό,τι φαίνονται, υποστηρίζοντας πως το φως που βλέπουν στην άκρη του τούνελ δεν είναι το τρένο που έρχεται να μας πατήσει, αλλά η οριστική έξοδος από την κρίση και το τέλος μιας βαθιάς αλλά σύντομης ύφεσης.


Michael Douglas -''Wall Street'' movie
(Η αφήγηση του δόγματος του αεριτζίδικου καπιταλισμού:
'' Greed is good !!! '' ).
Μεταξύ πολλών άλλων ο ΟΟΣΑ, ο Trichet,ο Παπαδήμος, ο Bernanke, ο George Soros εμφανίζονται εσχάτως ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την παγκόσμια οικονομία και τις τράπεζες, ενώ πολλοί πιστεύουν πως η εσπευσμένη επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για την κατάσταση στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, με τη δικαιολογία ότι ήταν λανθασμένες, εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια δημιουργίας θετικού κλίματος. Λίγες μέρες μετά την αναθεώρηση καταγράφηκε έκρηξη εισροής κεφαλαίων στα χρηματιστήρια αναδυόμενων χωρών.
Στα καθ' ημάς ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου τονίζει με κάθε ευκαιρία πως -παρά τον ορυμαγδό των στοιχείων που καταδεικνύουν την επερχόμενη ύφεση- «η οικονομία αντέχει», ενώ και ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σπ. Καπράλος πιστεύει ότι «τα χειρότερα είναι πίσω μας». *
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΑΣ - Ελευθεροτυπία 16/5/2009
(Η εικονογράφηση και ο τίτλος της ανάρτησης έγινε με ευθύνη του Ivos 2)