Turkish atrocities:Η ...ένδοξη (!) ιστορία του τουρκικού έθνους ή ''Είδε η μα'ι'μού τον κώλο της και φοβήθηκε'' ;

''Eπί χρόνια, στη χώρα αυτή έγιναν κάποια πράγματα
Εκδιώχθηκαν όσοι είχαν διαφορετική εθνική ταυτότητα.
Μήπως βγήκαμε κερδισμένοι;
Θα πρέπει να το σκεφτούμε.
Κανείς δεν κάθισε, όμως, να σκεφτεί με ψυχραιμία.
Στην πραγματικότητα, αυτό ήταν αποτέλεσμα φασιστοειδούς αντίληψης''.
Δήλωση Ερντογάν

Το «γιατί» της αυτοκριτικής Ερντογάν
Η δήλωση του Ερντογκάν δεν προκάλεσε μόνο αίσθηση. Προκάλεσε και ρήγμα στην κρατική ιδεολογία του Κεμαλισμού. Μ’ αυτή την έννοια, αποτελεί σημαντική εξέλιξη.
Η δήλωση Ερντογάν υπαγορεύθηκε από τις σκοπιμότητες της σύγκρουσης των δύο πόλων εξουσίας στην Τουρκία
. Δεν είναι, όμως, αποκλειστικά και μόνο ένας τακτικός ελιγμός. Η επίμαχη δήλωση είναι συμβατή με το νεοοθωμανισμό, ο οποίος αποτελεί το ιδεολογικό υπόβαθρο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. Γι’ αυτό, όμως, θα μιλήσουμε πιο κάτω.
Ο παράγοντας που επηρέασε καθοριστικά τον συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και του «βαθέος κράτους» είναι η δρομολόγηση της δικαστικής έρευνας για την υπόθεση Εργκένεκον. Η εν λόγω έρευνα κατέστη πολιτικά δυνατή, λόγω του ρήγματος που προκάλεσε στους κόλπους της στρατογραφειοκρατίας η διαφωνία για την σκοπιμότητα πραγματοποίησης πραξικοπήματος.
Οι αποκαλύψεις για τις σκοτεινές δραστηριότητες του «βαθέος κράτους» δημιούργησαν μία πολιτική δυναμική, η οποία ενίσχυσε τον Ερντογάν και επέτρεψε την επέκταση της έρευνας και των ποινικών διώξεων. Σήμερα, η κυβέρνηση βρίσκεται σε καλύτερη θέση έναντι των αντιπάλων της απ’ ό,τι βρισκόταν πριν από 2-3 χρόνια. Δεν έχει, ωστόσο, επικρατήσει οριστικά. Αυτές τις ημέρες το κεμαλικό κατεστημένο αντεπιτίθεται. Ερείσματά του στη Δικαιοσύνη άσκησαν δίωξη εναντίον του Γκιουλ για παλιά υπόθεση κρατικής επιχορήγησης.
Σε αντίθεση με το προκρούστειο κεμαλικό ιδεολόγημα «ένα έθνος, μία πατρίδα, μία γλώσσα», οι νεοοθωμανιστές του ΑΚΡ εμφανίζονται λιγότερο άκαμπτοι. Δεν νιώθουν μεγάλη ανάγκη να απολογούνται για σφαγές και πογκρόμ του παρελθόντος. Το κάνουν, επειδή δεν μπορούν να πάνε κόντρα στα ιδεολογικά στερεότυπα του Κεμαλισμού. Εχουν, όμως, συνειδητοποιήσει ότι η Τουρκία πληρώνει πολύ υψηλό πολιτικοδιπλωματικό κόστος για να υπερασπίζεται τα ανυπεράσπιστα.
Ο Ερντογάν έκανε την επίμαχη δήλωση για να πλήξει το κεμαλικό κατεστημένο και να ενισχύσει το δημοκρατικό-ευρωπαϊκό προφίλ του. Πιθανότατα την έκανε και για να προετοιμάσει το έδαφος με σκοπό την αποφόρτιση ιστορικών γεγονότων και την υιοθέτηση από την Τουρκία μίας πιο ευέλικτης αντιμετώπισης
.
Ενδεικτική της αμηχανίας του κεμαλικού κατεστημένου είναι η απάντηση του πρέσβη Ονούρ Οϊμέν (αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης):
«Δεν γνωρίζω κάποιον που έχει εκδιωχθεί λόγω της εθνικής του καταγωγής»!Χωρίς να υποτιμάται η επίπτωσή της στο κεμαλικό κρατικό ιδεολόγημα, η δήλωση Ερντογάν θα σηματοδοτήσει μία στροφή στην πολιτική της Αγκυρας μόνο εάν συνοδευθεί από πράξεις. Για την ακρίβεια, εάν το τουρκικό κράτος επιστρέψει τις τεράστιες περιουσίες χριστιανών που έχει αυθαιρέτως δημεύσει τις προηγούμενες δεκαετίες. Στην αντίθετη περίπτωση, θα πρόκειται για μία γενική κι ανέξοδη ομολογία αναμφισβήτητων ιστορικών γεγονότων.
Σταύρος Λυγερός
Καθημερινή 26/5/2009

*********************************************************
Aπαιτούν συγγνώμη στο έθνος
Απόσυρση της «ομολογίας» για τις μειονότητες ζητούν από τον Ερντογάν οι εθνικιστές«Φωτιές» άναψε στην Τουρκία η δήλωση Ερντογάν για τις μειονότητες
Αγκυρα
Τη συγγνώμη του Ταγίπ Ερντογάν προς το τουρκικό έθνος ζητά το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικής Δράσης (MHP) αναφορικά με τη δήλωσή του περί εκδίωξης από την Τουρκία όσων είχαν διαφορετική εθνική ταυτότητα, γεγονός το οποίο ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε αποτέλεσμα φασιστοειδούς αντίληψης.
Μιλώντας την Τρίτη στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο αρχηγός του ακροδεξιού MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί είπε ότι


«η ανάρμοστη αυτή συμπεριφορά, που χειροκροτήθηκε από τον ελληνικό Τύπο, ως ιστορική αυτοκριτική και ομολογία, είναι βέβαιο ότι θα εκτιμηθεί και στην Αρμενία».Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι
«ο πρωθυπουργός επιχειρεί να καταδικάσει το τουρκικό έθνος και την ένδοξη ιστορία του με μία βαριά συκοφαντία και κατηγορία περί φασισμού και για το λόγο αυτό πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από το τουρκικό έθνος, λέγοντας ότι πρόκειται για κάτι που είπε άθελά του και κατά λάθος».
Και συνέχισε:
«Εάν δεν το κάνει, πρέπει να ξεκαθαρίσει σε ποια περίοδο της ιστορίας μας και σε ποιες εθνικές ταυτότητες αναφέρεται, αν εννοεί τους Έλληνες που εγκατέλειψαν την Τουρκία στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληθυσμών και της σχετικής συμφωνίας του 1923 και τέλος, αν επεκτείνεται και υιοθετεί τα ψεύδη των Αρμενίων για τα γεγονότα του 1915».
Ο ίδιος σημείωσε ότι
«εάν δεν τα κάνει αυτά, αν σιωπήσει ή αλλάξει τα λόγια του, το τουρκικό έθνος θα τον καταδικάσει για πάντα ενώπιον της εθνικής συνείδησης, ως πρωθυπουργό, που υιοθετεί το σύνολο των ψευδών και των ισχυρισμών των Αρμενίων και των Ελλήνων».Η δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίστηκε ως «ιστορική αυτοκριτική» και επικροτήθηκε από πολλές τουρκικές εφημερίδες. Επικριτική, αντίθετα, ήταν η στάση της αντιπολίτευσης.
Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, πρέσβης επί τιμή Ονούρ Οϊμέν, σχολίασε:
«Δεν γνωρίζω κάποιον που έχει εκδιωχθεί λόγω της εθνικής του καταγωγής. Δεν κατάλαβα τι εννοούσε ο πρωθυπουργός. Μπορεί να έχουν γίνει λάθη στο παρελθόν της Τουρκίας, αλλά δεν είναι σωστό να κατηγορείται για φασισμό η χώρα».

in.gr
26/5/2009
Αντιγραφή από ιστοσελίδα:
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1017497&lngDtrID= 245
(Η εικονογράφηση,οι υπογραμμίσεις προτάσεων και ο τίτλος της ανάρτησης έγιναν με ευθύνη του Ivos 2)