Μπανανιστάν...

Μια «υπερήφανη» τροπολογία...
Οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν υπερηφάνως χθες το πρωί, στο όνομα «των διεθνών σχέσεων της χώρας» (βλέπε ΗΠΑ) προσθήκη - τροπολογία στο σχέδιο νόμου για «την Κύρωση του πρωτοκόλλου στη σύμβαση αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ».
Κύρωσαν ακόμα και τη συμφωνία Ε.Ε. - ΗΠΑ για την αμοιβαία δικαστική συνδρομή, που εκκρεμούσε από το 2003. Αλλά δεν έκαναν μόνον αυτό: Απομόνωσαν το άρθρο 17 της συνθήκης Ε.Ε. - ΗΠΑ και το κατέστησαν μέρος της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ, που δεσμεύει απολύτως την Ελλάδα, ακόμα και αν αλλάξει η συμφωνία Ε.Ε. - ΗΠΑ.
ΤΙ ΛΕΕΙ η «υπερήφανη» τροπολογία που υπερψήφισαν οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ; Ιδού:
«...διευκρινίζεται ότι το άρθρο 17 της αντίστοιχης Συμφωνίας Ε.Ε. - ΗΠΑ, σύμφωνα με την παρ. 2 του οποίου: "στις περιπτώσεις που συνταγματικές Αρχές ή αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις μπορούν να συνιστούν εμπόδιο για την έκδοση και η επίλυση του θέματος δεν προβλέπεται τόσο στη Συμφωνία περί εκδόσεων Ε.Ε. - ΗΠΑ όσο και στη Συνθήκη περι Εκδόσεων, καθώς και στο σχετικό πρωτόκολλο μεταξύ της χώρας μας και των ΗΠΑ, θα πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις", ισχύει και εφαρμόζεται πλήρως στο σχετικό πρωτόκολλο μεταξύ της χώρας μας και των ΗΠΑ...».
ΑΥΤΟ σημαίνει σε «απλουστευμένα» ελληνικά ότι όταν η Ουάσιγκτον για τους δικούς της λόγους απαιτήσει την έκδοση υπόπτου ή και κατηγορουμένου, αυτό θα γίνεται πράξη.
Η ΑΠΕΧΘΕΣΤΑΤΗ αυτή τροπολογία ήταν ένας από τους αμερικανικούς όρους για να προχωρήσει η Ελλάδα στον «περήφανο δρόμο» της κατάργησης της αμερικανικής βίζας - ένα σταθερό «μεράκι» της υπουργού Εξωτερικών από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της.
ΤΟ «όνειρο» τώρα πλησιάζει την πραγματικότητα.
ΟΧΙ μόνον γιατί το επιβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης: «Ξεκινήσαμε πολύ καλά την ημέρα. Εγινε το πρώτο βήμα για την κατάργηση της βίζας...».
ΑΛΛΑ γιατί η κ. Μπακογιάννη αναμένεται να υπογράψει στην Κέρκυρα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζ. Στάινμπεργκ δύο ακόμα σχετικά έγγραφα:
* Το μνημόνιο κατανόησης σχετικά με το πρόγραμμα visa waver και θέματα σχετιζόμενα με την ενίσχυση ασφάλειας.
* Τον εφαρμοστικό διακανονισμό σχετικά με την πρόληψη και την καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος (serious crime).
ΑΦΟΥ υπογραφούν και αυτά τα μνημόνια και κυρωθούν από τη Βουλή, τότε και μόνον τότε η αμερικανική κυβέρνηση θα αποφασίσει -μονομερώς βεβαίως- αν και πότε θα καταργήσει τη βίζα για τους Ελληνες πολίτες.
ΜΕ ό,τι αυτό συνεπάγεται...
ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ
Ελευθεροτυπία 25-6-2009
(Η εικονογράφηση και ο τίτλος της ανάρτησης έγινε με ευθύνη του Ivos 2)