Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.,Κύπρος και Τουρκία.Θα επιβληθούν κυρώσεις στον θρασύτατο εισβολέα;



...με δεδομένο ότι η Αγκυρα συνεχίζει και θα συνεχίσει να αρνείται να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της ΕΕ, που της επιβάλλει να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε πλοία και αεροπλάνα υπό κυπριακή σημαία, η Ελλάδα και η Κύπρος θα απαιτήσουν να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τη στάση της αυτή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβρη, ναι ή όχι; ...
Ωρα αποφάσεων στο Κυπριακό
Εκείνο το κρίσιμο τέταρτο της ώρας σήμερα το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια του οποίου θα συναντηθούν κατ ιδίαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Κύπριος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας στο προεδρικό μέγαρο της Λευκωσίας ίσως καθορίσει όχι μόνο τα αποτελέσματα της επίσκεψης στην Κύπρο του Ελληνα πρωθυπουργού, αλλά σε ικανό βαθμό ακόμη και το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενα είναι το κρίσιμο ερώτημα, το οποίο πρέπει να απαντηθεί σήμερα από τους δύο ηγέτες: με δεδομένο ότι η Αγκυρα συνεχίζει και θα συνεχίσει να αρνείται να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της ΕΕ, που της επιβάλλει να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε πλοία και αεροπλάνα υπό κυπριακή σημαία, η Ελλάδα και η Κύπρος θα απαιτήσουν να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τη στάση της αυτή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβρη, ναι ή όχι;
Θα ζητήσουν δηλαδή η Αθήνα και η Λευκωσία να επιβραδυνθούν ακόμη περισσότερο ή και να παγώσουν εντελώς οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ - Τουρκίας μέχρις ότου η Αγκυρα αλλάξει στάση και εφαρμόσει το πρωτόκολλο, ναι ή όχι;
Αυτό είναι το ουσιαστικό ερώτημα για την Ελλάδα και την Κύπρο. Ολα τα υπόλοιπα είναι για μας δευτερεύοντα
. Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Υπήρξε ήδη σοβαρότατο σφάλμα της κυβέρνησης Καραμανλή το ότι επέτρεψε να αρχίσουν ενταξιακές συνομιλίες ΕΕ - Τουρκίας τη στιγμή που η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει καν την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους - μέλους δηλαδή της ΕΕ στην οποία η Τουρκία επιδιώκει να ενταχθεί. Αν φτάσουμε στο αξιοθρήνητο σημείο η Αθήνα και η Λευκωσία να επιτρέψουν στην Κομισιόν και στη φιλότουρκη σουηδική προεδρία της ΕΕ αυτού του εξαμήνου να μεθοδεύσουν τη μη επιβολή κυρώσεων στην Αγκυρα, που αγνόησε προκλητικά το χρονικό περιθώριο που της είχε δώσει η ίδια η ΕΕ για να εφαρμόσει το περιβόητο πρωτόκολλο, τότε θα έχουν σοβαρότατες ευθύνες συνενοχής στη δραματική υποβάθμιση του διεθνούς κύρους της κρατικής υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ακριβώς υπό το πρίσμα της αποτροπής της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί, οι Αγγλοι, η Κομισιόν και άλλοι τις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις Χριστόφια - Ταλάτ για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.
Το τέχνασμα της τουρκικής ηγεσίας είναι να καταρρακώσει τη διεθνή υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους της ΕΕ ισότιμο και με ίσα δικαιώματα με τα υπόλοιπα κράτη - μέλη, χρησιμοποιώντας ως σόφισμα το ότι δεν πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, γιατί τότε αυτή θα θυμώσει και αυτό θα... βλάψει τις συνομιλίες επίλυσης του Κυπριακού που δήθεν πάνε πολύ καλά! Αν δηλαδή η ΕΕ τιμωρήσει την Αγκυρα επειδή αγνοεί προκλητικά την κοινοτική νομοθεσία, τότε η ΕΕ... τορπιλίζει την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό!
Πρόκειται για απερίγραπτο τουρκικό θράσος, το οποίο είναι απολύτως αναγκαίο να αποκαλύψουν η Αθήνα και η Λευκωσία απαιτώντας την επιβολή κυρώσεων
. Διαφορετικά, ενδεχόμενη σιωπή τους θα ερμηνευτεί σε διεθνές επίπεδο ως συναίνεσή τους στους τουρκικούς ισχυρισμούς.
«Η γλώσσα της Κομισιόν ήταν σχετικά συγκρατημένη, υποδηλώνοντας ότι ήθελε να αποτρέψει την αποξένωση της Τουρκίας, καθώς οι συνομιλίες για μια ευρεία διευθέτηση του Κυπριακού εισέρχονται σε μια λεπτή φάση», έγραψαν π.χ. οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου.
«Κανένας δεν θέλει σύγκρουση για την Κύπρο, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες για την επανένωση του νησιού», δήλωσε «υψηλά ιστάμενος Ευρωπαίος αξιωματούχος» και στη γαλλική «Μοντ».
Οσο για την ισπανική «Ελ Παϊς», αυτή χαρακτήριζε το Κυπριακό ως... «σαβούρα (!) της εδαφικής σύγκρουσης με την Κύπρο», που αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Σε τέτοιο πεδίο κινούνται Ελλάδα και Κύπρος, γι αυτό και είναι επιβεβλημένη σήμερα η θαρραλέα απάντησή τους με βέτο απέναντι στην Αγκυρα.

Η ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ
Μόνο διάλυση του κυπριακού κράτους
Η στρατηγική της τουρκικής ηγεσίας αναφορικά με την Κύπρο, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες για την ένταξή της στην ΕΕ, έχει γίνει πλέον σαφέστατη. Δηλώνει με όλους τους τρόπους στους Ευρωπαίους ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει άμεσα ή έμμεσα την Κυπριακή Δημοκρατία και η ΕΕ δεν πρέπει καθόλου να ενδιαφέρεται γι' αυτό επειδή... το υφιστάμενο κυπριακό κράτος θα έχει διαλυθεί πριν από την τουρκική ένταξη! Ετσι εμφανίζει η Τουρκία στους Ευρωπαίους και τις συνομιλίες για το Κυπριακό, ως διαδικασία κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι ως επανένωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας και εθνικής κυριαρχίας του κυπριακού κράτους.
Γιώργος Δελαστίκ
19/10/2009
ΕΘΝΟΣ
(Οι τίτλοι αναρτήσεων,οι εικονογραφήσεις και οι υπογραμμίσεις γίνονται με ευθύνη του blogger)