Οίκοι... επιβολής
Oι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης επιμένουν στη γραμμή τους και στη λογική τους.
Η περίπτωση της Standard & Ρoor΄s, που χθες υποβάθμισαν για ακόμη μια φορά την ελληνική οικονομία, είναι ενδεικτική του κλίματος, αλλά και των διαθέσεων.
Ολοι αυτοί λοιπόν οι εντιμότατοι, με βαρύ ιστορικό, διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν άποψη προκάτ, δεν αλλάζουν, ούτε πείθονται, όπως δεν πείθονταν στα χρόνια του Ρούζβελτ, όταν υπερασπίζονταν τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς τη στιγμή που ο κόσμος λιμοκτονούσε και έτρεχε στα συσσίτια. Γι΄ αυτό και εξαφανίστηκαν από το προσκήνιο μεταξύ 1932 και 1940, όταν ο κόσμος πήρε τον άλλον δρόμο και τα είδε αλλιώς.
Ετσι και τώρα, όλοι αυτοί οι θύλακοι της ιδεολογικής καθαρότητας του εξευτελισμένου νομισματικού κανόνα και του νεοφιλελεύθερου μονόδρομου αξιολογούν ως μη επαρκείς τις ελληνικές προσπάθειες για τη μείωση των ελλειμμάτων και τον έλεγχο των χρεών.
Θέλουν να δουν τους μισθούς να μειώνονται ή έστω να παγώνουν. Αυτό είναι το μέτρο γι΄ αυτούς, δεν αναγνωρίζουν την ιδιαιτερότητα των ελληνικών συνθηκών, δογματικοί καθώς είναι υπερασπίζονται, όπως οι θεολόγοι, την πίστη τους, δεν δείχνουν καμία ευελιξία, επιβεβαιώνουν την πεποίθηση των περισσοτέρων ότι δεν πρόκειται για οίκους αξιολόγησης, αλλά για οίκους επιβολής.
Δεν νοιάζονται για τις κοινωνικές συνθήκες, δεν τους ενδιαφέρει αν θα καεί η Ελλάδα, νομίζουν οι ανόητοι ότι κατέχουν την απόλυτη αλήθεια και πως πέραν αυτής δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Βλέπουν μόνο τα τρέχοντα νούμερα, δεν αναγνωρίζουν ότι τα χρέη αντιστοιχούν σε πλούτο και περιουσιακά στοιχεία, ικανά να υπερκαλύψουν τις όποιες απαιτήσεις των πελατών τους. Η Ελλάδα δεν είναι αυτό που νομίζουν. Εχει τεράστιο απόθεμα αφορολόγητου πλούτου, η δημοσιονομική διαχείριση έχει μεγάλα περιθώρια εξοικονόμησης πόρων, το ίδιο το κράτος διαθέτει περιουσία αμύθητη.
Μια αποφασισμένη και οργανωμένη κυβέρνηση μπορεί να ανακτήσει γρήγορα τη χαμένη αξιοπιστία και να εξασφαλίσει την επάνοδο στον ενάρετο κύκλο, χωρίς, κατ΄ ανάγκην, να μειώσει τους μισθούς. Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχ. Σάλλας έγραψε την περασμένη Κυριακή στο «Βήμα» ότι η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου ανέρχεται σε 240 δισ. ευρώ! Η αξιοποίησή της αρκεί από μόνη της να καλύψει τις απαιτήσεις των δανειστών-πελατών της Standard & Ρoor΄s.
Με άλλα λόγια, η ελληνική οικονομία δεν χρειάζεται τίποτε άλλο παρά πίστωση χρόνου. Αν την έχει και η κυβέρνηση δείξει τη δέουσα αποφασιστικότητα στην εφαρμογή του περιγραφέντος σχεδίου της, πολύ πιο γρήγορα απ΄ ό,τι νομίζουν οι γύπες των διεθνών αγορών θα ξαναβρεί τον δρόμο της και θα ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία της.
Τα υπόλοιπα είναι θέματα τεχνικά, όπως καλά γνωρίζουν όλοι αυτοί οι δήθεν αγανακτισμένοι κύριοι. Με δυο τιτλοποιήσεις, σε περιβάλλον αξιόπιστο, το ελληνικό χρέος καθίσταται απολύτως διαχειρίσιμο, όπως ήταν και πριν από την κρίση, όταν όλοι αυτοί οι αξιόπιστοι οίκοι μοίραζαν αφειδώς πιστοποιητικά για έκδοση περισπούδαστων, πλην εξευτελισμένων όπως απεδείχθη, τίτλων.
Αντώνης Καρακούσης
ΒΗΜΑ
17 Δεκεμβρίου 2009
(Οι τίτλοι αναρτήσεων,οι εικονογραφήσεις και οι υπογραμμίσεις γίνονται με ευθύνη του blogger)
(Οι τίτλοι αναρτήσεων,οι εικονογραφήσεις και οι υπογραμμίσεις γίνονται με ευθύνη του blogger)