Turkey and the large Kurdish minority:Oil on the flames ...

Το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) ήταν το 25ο κατά σειρά κόμμα που έθεσε εκτός νόμου το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας από την ίδρυσή του το 1963.
Αναμφίβολα, η ομόφωνη απόφαση των συνταγματικών δικαστών είναι συμβατή με τη σχετική νομοθεσία της χώρας, μια νομοθεσία που σε τελική ανάλυση επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία δεν είναι σε καμία περίπτωση ώριμη για να γίνει μέλος της Ε.Ε. Το εκτός νόμου πλέον DTP συνιστά μια πολιτική δύναμη που εκφράζει τους κουρδικούς πληθυσμούς της χώρας και δραστηριοποιείται υπέρ της επίλυσης του «κουρδικού». Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές το DTP αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας, εκλέγοντας εκατοντάδες δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους.
Με αυτά τα δεδομένα, η πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, όχι απλώς δεν συμβάλλει στην επίλυση του κουρδικού, αλλά αντίθετα ρίχνει λάδι στη φωτιά με απρόβλεπτες συνέπειες. Η απαγόρευση του DTP ακυρώνει το «δημοκρατικό άνοιγμα» της κυβέρνησης Ερντογάν, το οποίο -δικαίως- χαιρετίστηκε από τη διεθνή κοινότητα ως μεγάλο βήμα εκδημοκρατισμού. Στο αιτιολογικό της απόφασής τους, οι Τούρκοι συνταγματικοί δικαστές επισημαίνουν ως κύριο λόγο της απαγόρευσης τον ισχυρισμό ότι το DTP συνιστά την πολιτική έκφραση του παράνομου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, ΡΚΚ. Το ΡΚΚ, που ιδρύθηκε το 1978, αγωνιζόταν επί πολλά χρόνια για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν. Μετά τη σύλληψη του ηγέτη του, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, το ΡΚΚ έχει περιορίσει τα αιτήματά του στη διασφάλιση δικαιωμάτων αυτονομίας για τον κουρδικό πληθυσμό, ο οποίος αποτελεί το 20% του συνολικού πληθυσμού της Τουρκίας. Είναι ολέθριο να πιστεύει κανείς ότι είναι δυνατό να ηττηθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα η κουρδική οργάνωση, που εδώ και χρόνια συμπεριλαμβάνεται στις λίστες των τρομοκρατικών οργανώσεων της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών. Ο μόνος τρόπος να σταματήσει η στρατολόγηση νεαρών Κούρδων από το ΡΚΚ είναι η διασφάλιση ισονομίας και η δημιουργία ευκαιριών για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του κουρδικού πληθυσμού. Πρόκειται για όρους που αποδέχεται στα λόγια η κυβέρνηση Ερντογάν, αλλά στην πράξη ακολουθεί άλλη τακτική, χαρακτηρίζοντας χθες ορθή την απόφαση των συνταγματικών δικαστών. Για ακόμη μία φορά η Αγκυρα κατάφερε να βάλει η ίδια εμπόδια στην πορεία της προς την Ευρώπη. Και όχι μόνο. Θεωρείται βέβαιο ότι η απαγόρευση του DTP θα ενισχύσει τη θέση των σκληροπυρηνικών του ΡΚΚ και πιθανότατα θα προκαλέσει ένα νέο κύκλο αιματηρών επιθέσεων
Deutsche Welle
Αναδημοσίευση από ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
14-12-2009
(Οι τίτλοι αναρτήσεων,οι εικονογραφήσεις και οι υπογραμμίσεις γίνονται με ευθύνη του blogger)