ΚΥΠΡΟΣ,''ΥΠΟΘΕΣΗ ORAMS'' -Πανικός και χάος στην κατεχόμενη Κύπρο ...







ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΑΛΑΤ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ
Πανικός και χάος με την υπόθεση Οραμς
 Πανικό έχει προκαλέσει στην κατεχόμενη Κύπρο η απόφαση του βρετανικού Εφετείου στην υπόθεση Οραμς, βάσει της οποίας όλοι οι Ευρωπαίοι υπήκοοι, που έχουν αποκτήσει με παράνομα μέσα ελληνοκυπριακές περιουσίες, είναι εν δυνάμει ένοχοι για κλεπταποδοχή. Το πρόβλημα αφορά ιδιαίτερα τους περίπου 5 χιλιάδες Βρετανούς υπηκόους, οι οποίοι διαθέτουν κατοικίες στα κατεχόμενα.
Οπως αποφάσισε το βρετανικό Εφετείο, οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των περιουσιών που έχουν εγκαταλείψει το 1974 και οι αποφάσεις των κυπριακών δικαστηρίων εναντίον των σημερινών κατόχων τους είναι εκτελεστέες στη Βρετανία. Στην περίπτωση του ζεύγους Οραμς, το δικαστήριο έκρινε την απόφαση εκτελεστέα εντός 14 ημερών. Δηλαδή, εντός του χρονικού αυτού διαστήματος θα πρέπει να πληρώσουν στον Αποστολίδη όλα τα ενοίκια που διεκδικεί, να κατεδαφίσουν την οικοδομή και να επιστρέψουν την περιουσία στον νόμιμο ιδιοκτήτη.
Η Λίντα Οραμς δήλωσε στην εφημερίδα «Cyprus Mail» ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να σεβαστεί την απόφαση, περιλαμβανομένης και της κατεδάφισης της κατοικίας, διαφορετικά θα κινδυνεύει να καταδικαστεί στη χώρα της για περιφρόνηση δικαστηρίου. Εξάλλου, σε δηλώσεις της στην εφημερίδα «Times» του Λονδίνου, η Λίντα Οραμς είπε ότι θα μελετήσει την απόφαση και θα σκεφθεί αν υπάρχει κάτι περαιτέρω που πρέπει να γίνει. «Αν όχι, θα πρέπει να πάρουμε μέτρα στον βαθμόν που είναι δυνατό, λαμβανομένης υπόψη της πολιτικής κατάστασης στην Κύπρο, για να συμμορφωθούμε με την απόφαση».
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα κατεχόμενα, η αναφορά των Οραμς για εφαρμογή της απόφασης «στο μέτρο του δυνατού», παραπέμπει στην πρόθεση του καθεστώτος στον Βορρά για εφαρμογή μόνο ενός μέρους της απόφασης που αφορά τις αποζημιώσεις. Συγκεκριμένα, η Τουρκία θα χορηγήσει στους Οραμς τα έξοδα της δίκης και τις χρηματικές αποζημιώσεις στον Αποστολίδη, όμως η «ΤΔΒΚ» θα παρεμποδίσει την κατεδάφιση της κατοικίας και θα της αρνηθεί να τη διευκολύνει να επιστρέψει την περιουσία, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη μη εκτέλεση της απόφασης.
Ο δικηγόρος του Αποστολίδη, Κωνσταντής Καντούνας δήλωσε πως «περιμένουμε να δούμε τις αντιδράσεις του ζεύγους». Οι Οραμς αναμένονταν αργά χθες βράδυ στην κατεχόμενη Κύπρο για να χειριστούν την υπόθεση. Χθες έγινε υπό την προεδρία του Ταλάτ μεγάλη σύσκεψη για τον χειρισμό της υπόθεσης. Πριν από τη σύσκεψη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι θα αξιολογήσουν την απόφαση του βρετανικού Εφετείου και πρόσθεσε ότι η απόφαση θα επηρεάσει πολλούς τομείς, όπως επίσης και τη διαδικασία των συνομιλιών.
Η απόφαση του βρετανικού Εφετείου ήρθε τις παραμονές της συζήτησης του περιουσιακού στις συνομιλίες και ενισχύει τη θέση του προέδρου Χριστόφια ότι τον πρώτο λόγο θα πρέπει να τον έχει ο νόμιμος ιδιοκτήτης και όχι ο σημερινός χρήστης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου είπε χθες ότι η απόφαση θα αξιοποιηθεί με διάφορους τρόπους, προς διάφορες κατευθύνσεις και στις ίδιες τις διαπραγματεύσεις.
Πέρα από τα πολιτικά οφέλη, η απόφαση έχει ήδη τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις στην κατασκευαστική βιομηχανία των κατεχομένων που είναι ο μόνος παραγωγικός τομέας της οικονομίας και ήταν το τελειωτικό κτύπημα στην παραπαίουσα αγορά ακινήτων. Μερικές δεκάδες χιλιάδες κατοικίες είναι ημιτελείς ή απούλητες, ενώ τερματίστηκε η ανέγερση νέων. *
 Μ.ΔΡΟΥΣΙΩΤΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 21-1-2010