Στο Ελλαδιστάν ...

Aνακύκλωση τέλος!
Επιτέλους! Ο Πειραιάς έγινε μπλε. Πρόσφατα, αρκετές γειτονιές απέκτησαν μπλε κάδους. Η Καλλίπολη, το Χατζηκυριάκειο, η Τερψιθέα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ανακύκλωση. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν έντονα. Μα, γιατί η Αθήνα έχει κι εμείς δεν έχουμε; Ας φροντίσει η δημοτική αρχή. Τόσο δύσκολο είναι; Είμαστε η μεγαλύτερη πόλη της χώρας που δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για την ανακύκλωση ενώ πληρώνουμε πανάκριβα δημοτικά τέλη. Ηρθαν, λοιπόν, οι κάδοι, και όλοι εμείς οι πολίτες με αυξημένη περιβαλλοντική ευαισθησία, ανακουφισμένοι πια, ξεχωρίζουμε το πλαστικό, το γυαλί, το χαρτί από τα οργανικά σκουπίδια. Λύθηκε το πρόβλημα. Και η συμβολή μας σε έναν καθαρότερο πλανήτη είναι ουσιαστική.
Τι κρίμα που δεν είναι έτσι... Που για άλλη μια φορά η προσωπική ανευθυνότητα θριαμβεύει. Οι εννιά στους δέκα μπλε κάδους –και δεν είναι καθόλου υπερβολικό το ποσοστό– ξεχειλίζουν από πάσης φύσεως σκουπίδια. Εκατοντάδες τόνοι ανακυκλώσιμου υλικού, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, αχρηστεύονται. Γιατί; Γιατί κάποιοι, εκτός του ότι δεν κάνουν ανακύκλωση –είναι δικαίωμά τους φυσικά– δεν επιτρέπουν και στους υπόλοιπους να κάνουν. Θα κάνεις, εσύ, ο ενσυνείδητος, την πρώτη φορά, θα κάνεις τη δεύτερη, την τρίτη φορά που θα πας στον μπλε κάδο και θα βρεθείς ξανά μπροστά σε μια μικρή χωματερή, θα πεις «ανακύκλωση τέλος!».
Σε μια χώρα με χιλιάδες προβλήματα και χρόνιες παθογένειες, με θεσμούς που υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου, με αναξιοκρατία, διαφθορά, ανευθυνότητα, μάθαμε να λειτουργούμε σαν κακομαθημένα 10χρονα που λυσσάνε για ένα παιχνίδι και μόλις το πιάσουν στα χέρια τους το καταστρέφουν. Δεν έχουμε πάρκα, δεν έχουμε πράσινο! Μόλις κοπεί η κορδέλα και εγκαινιαστεί το πάρκο, το «στολίζουμε» με σκουπίδια. Και μετά φωνάζουμε «γιατί δεν εποπτεύει το κράτος;» Δεν έχουμε μπλε κάδους! Μόλις τους αποκτήσουμε τους κάνουμε «πράσινους». Ο κατάλογος είναι μακρύς. Στον Πειραιά, λοιπόν, η ανακύκλωση τελείωσε πριν καν αρχίσει. Εκτός, και αν ζητήσουμε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να τοποθετήσει ειδικούς φρουρούς δίπλα στους μπλε κάδους, για να έχουμε την εποπτεία του κράτους που διακαώς επιθυμούμε...
Tης Γιούλης Επτακοίλη
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 30-1-2010

(Οι τίτλοι των αναρτήσεων,οι υπογραμμίσεις και οι εικονογραφήσεις γίνονται με ευθύνη του blogger)