«Γαία πυρί μιχθήτω»!

«Γαία πυρί μιχθήτω»!
Η γνωστή αυτή φράση ερμηνεύεται- Λεξικό Μπαμπινιώτη- απλά «ας γίνει ό,τι θέλει» και χρησιμοποιείται «για να δηλώσουμε την πλήρη αδιαφορία μας για το τι πρόκειται να συμβεί»... Με τη φράση αυτή μπορεί να τιτλοφορηθεί η «πατριωτική» συμπεριφορά ορισμένων κομμάτων, στρατευμένων συνδικαλιστών, προνομιούχων δημοσίων υπαλλήλων και δόλιων φοροφυγάδων...
Σήμερα η χώρα μας είναι βυθισμένη στη δίνη της μεγαλύτερης δημοσιονομικής κρίσης, μετά την κρίση του 1929-32. Πνίγεται στον ασφυκτικό κλοιό της διεθνούς κερδοσκοπίας. Δεν ήταν υπερβολική η δήλωση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ότι η κρίση απειλεί την εθνική ανεξαρτησία μας. Πολλοί θα χαρούν, γείτονες και άλλοι, αν αφεθούμε έρμαιοι στους άρπαγες κερδοσκόπους και οδηγήσουμε, μόνοι μας, τη χώρα στη χρεοκοπία.
Η κρίση δεν είναι μόνο «εισαγόμενη». Είναι και δικό μας «δημιούργημα». Εχουν τα κόμματα που μας κυβέρνησαν την κύρια ευθύνη. Και η σημερινή κυβέρνηση έχει την ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση. Εχουν όμως και άλλοι ευθύνη και για την κρίση και για την αντιμετώπισή της. Ας ξεκινήσουμε από τους δημοσίους υπαλλήλους. Δεν έχουν καμία ευθύνη για το σπάταλο, διεφθαρμένο και αντιπαραγωγικό κράτος;
Οι εφοριακοί απεργούν και απειλούν ότι «έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι μπορούν να απεργήσουν αδιάκοπα, ακόμη και εβδομάδες». Διαμαρτύρονται για την περικοπή των υψηλών επιδομάτων τους. Κατανοητή η διαμαρτυρία. Αλλά ακατανόητη η απεργία. Μήπως πρέπει να αναλογισθούν και τις δικές τους ευθύνες για τη μεγάλη φοροδιαφυγή και, κυρίως, για τους ανείσπρακτους φόρους, που φθάνουν τα 40 δισ. ευρώ; Με το 20%, αν είχε εισπραχθεί, θα εκαλύπτετο σχεδόν το μισό του ελλείμματος! Τι θα πετύχουν με την απεργία; Μείωση των εσόδων και υπονόμευση της προσπάθειας εξόδου από την κρίση. Αυτοί, όμως, θα παραμείνουν στις θέσεις τους... Αλλοι θα χάσουν τη δουλειά τους.
Απεργία αποφάσισαν και η ΑΔΕΔΥ και άλλοι κλάδοι δημοσίων υπαλλήλων. Το πρόβλημα δεν είναι αν είναι δίκαια τα αιτήματά τους. Γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ικανοποίησής τους. Δεν αγνοούν, όμως, ότι είναι προνομιούχοι, όχι ως προς τις αμοιβές, αλλά στη διασφάλιση της εργασίας τους. Δεν πρέπει να σκεφθούν μήπως οι απεργίες τους οδηγήσουν άλλους συμπολίτες τους στην ανεργία;
Οι αγροτοσυνδικαλιστές αποφάσισαν να κάνουν την «ετήσια άσκησή» τους με τον αποκλεισμό των δρόμων. Είχαν προειδοποιηθεί και γνώριζαν ότι το αίτημα για «μετρητά» δεν επρόκειτο να ικανοποιηθεί. Και όμως προχώρησαν. Σε 20-25 εκατ. ευρώ έχει υπολογισθεί η ημερήσια ζημιά στην αγορά. Γιατί να μη συνεχίζουν τα μπλόκα όταν ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι «στους δρόμους του αγώνα βρίσκεται η Ελλάδα που δημιουργεί, η Ελλάδα που αντιστέκεται»- στα μπλόκα είναι όλη η Ελλάδα που παράγει!και ο κ. Αλαβάνος απειλεί «είναι ένας πρόλογος στο σκληρό θρίλερ που ενδέχεται να ακολουθήσει στην Ελλάδα της κρίσης»!
Γαία πυρί μειχθήτω!
Μεγάλοι «πατριώτες» οι φοροφυγάδες. Κάποιοι πιθανόν να πρωτοστατούν κατά της παροχής ιθαγένειας σε μετανάστες για να μην αλλοιωθεί η «εθνική ταυτότητά» μας! Οταν δημοσιεύθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να θεσπίσει το «πόθεν έσχες» για τις καταθέσεις τα ξενοδοχεία του κέντρου κατακλύστηκαν από απεσταλμένους ξένων τραπεζών με δελεαστικές προτάσεις. Πολλοί οι «πελάτες»! Πολλά τα δισεκατομμύρια που μεταφέρθηκαν σε ξένες τράπεζες. Δύσκολη η εκτίμηση του συνολικού ποσού. Δεν είναι λιγότερα από δέκα δισ. Αν είχαν φορολογηθεί θα εκαλύπτετο, τουλάχιστον, το ένα τέταρτο του ελλείμματος και θα μας «έγδερναν» οι κερδοσκόποι.
«Κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή» δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Να πάνε και να δημοσιευθούν και τα ονόματά τους. Για να πεισθούν οι πολίτες ότι κατανέμονται ακριβοδίκαια τα βάρη και να αποδεχθούν τις όποιες θυσίες απαιτηθούν για το σήμερα με την ελπίδα καλύτερου αύριο.
Γιώργος Ρωμαίος
ΒΗΜΑ
  31 Ιανουαρίου 2010