ΑΧΕΠΑ: Διέξοδος στις αλόγιστες φαρμακευτικές δαπάνες των δημοσίων νοσοκομείων !

ΑΧΕΠΑ: Βρήκε... φάρμακο για την αλόγιστη δαπάνη

Διέξοδο από την αλόγιστη φαρμακευτική δαπάνη που πληγώνει τα δημόσια νοσοκομεία βρήκε το ΑΧΕΠΑ. Χάρη στη συνεργασία της διοίκησης με το φαρμακείο του νοσηλευτικού ιδρύματος σημειώθηκε μια πανελλαδική πρωτιά με τη μείωση κατά 24% του κόστους της φαρμακευτικής δαπάνης για τους νοσηλευόμενους ασθενείς τα τελευταία έξι χρόνια.

Αποτέλεσμα ήταν το νοσοκομείο να εξοικονομήσει περίπου 15.000.000 ευρώ, τη στιγμή που το ίδιο χρονικό διάστημα η φαρμακευτική δαπάνη στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας αυξήθηκε κατά 200%-250% κατά μέσο όρο. Για την επίτευξη του στόχου αυτού το ΑΧΕΠΑ υιοθέτησε την ημερήσια δόση φαρμάκων για κάθε νοσηλευόμενο ασθενή και την ηλεκτρονική παραγγελία των φαρμάκων.
“Με την ημερήσια δόση φαρμάκων, η οποία είχε αρχίσει από την προηγούμενη διοίκηση και συνεχίστηκε μέχρι τώρα, πετύχαμε τεράστια εξοικονόμηση χρημάτων, καθώς πλέον τα φάρμακα δεν περισσεύουν, δεν πετιούνται και δεν φεύγουν από το νοσοκομείο. Όσο για την ηλεκτρονική παραγγελία φαρμάκων, αυτή επιτρέπει τον έλεγχο της χορήγησής τους, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία χρεώνονται ακριβώς τα χάπια (σε τεμάχια) που χορηγούνται στους ασθενείς”, εξηγεί στη “Μ” ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ Δημήτρης Γάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είχε διαπιστωθεί ότι πολλά φάρμακα υψηλής αξίας χορηγούνταν εκτός των εγκεκριμένων ενδείξεων, με βάση μεμονωμένα δημοσιεύματα σε επιστημονικά περιοδικά και όχι βάσει τεκμηριωμένων αποδείξεων. Τώρα, για να χορηγηθεί ένα φάρμακο, απαιτείται λεπτομερές πρωτόκολλο, το οποίο εγκρίνεται από την Επιτροπή Έρευνας και Δεοντολογίας του επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου, το δ.σ. του νοσοκομείου και τον ΕΟΦ. “Πλέον έχει δοθεί αυστηρή εντολή για την τήρηση της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ελληνικής νομοθεσίας και του ΕΟΦ, που επιτάσσει τη χρήση των φαρμάκων μόνο εντός των εγκεκριμένων ενδείξεων”, τονίζει ο κ. Γάκης.

Μείωση κόστους έως και 41%
Ακόμη μία επιτυχία του ΑΧΕΠΑ είναι το γεγονός ότι προχώρησε στη διαπραγμάτευση των τιμών των φαρμάκων, εξασφαλίζοντας έτσι μείωση κόστους που φτάνει το 41% σε κάποια φάρμακα. Πρόκειται κυρίως για αντιβιοτικά, φάρμακα για καρδιοπαθείς και πρωτόκολλα χημειοπροφύλαξης ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο. Για παράδειγμα, ένας ασθενής που πρόκειται να χειρουργηθεί για βουβωνοκήλη θα πάρει μόνο μία δόση αντιβιοτικού πριν να του γίνει αναισθησία. Μεγάλη εξοικονόμηση, όμως, έγινε σε γ΄ σφαιρίνες που συνταγογραφούνταν σαν την... κόκα κόλα, καθώς και στους παράγοντες πήξεως.
Εντυπωσιακή είναι και η μείωση του κόστους των μονοκλονικών αντισωμάτων (για ρευματικά νοσήματα) και των φαρμάκων που χορηγούνται ενδοφλεβίως. Το κόστος τους μειώθηκε από δύο εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2004 σε 158.000 ευρώ το 2009.
“Είναι απαράδεκτο τα φάρμακα αυτά να χορηγούνται στους ασθενείς για να τα παίρνουν ενδοφλεβίως στο σπίτι τους. Συνεπώς, δημιουργήθηκε στο νοσοκομείο μας ειδικό τμήμα ενδοφλέβιων εγχύσεων, όπου ο ασθενής, προσκομίζοντας τη συνταγή του γιατρού, μπορεί να λάβει το φάρμακό του εντός του νοσοκομείου χωρίς τον κίνδυνο παρενεργειών”, επισημαίνει ο κ. Γάκης.
Εξάλλου, με εισήγηση του επιστημονικού συμβουλίου του ΑΧΕΠΑ, δόθηκε εντολή στο φαρμακείο του νοσοκομείου να διαθέτει ένα πρωτότυπο και δύο γενόσημα (ουσιωδώς όμοια) φάρμακα, διότι δεν είναι δυνατόν ένα φαρμακείο να χωρέσει και τα 12.195 φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Εάν διαθέτει τόσα πολλά, τα οποία είναι ανθρωπίνως αδύνατον να απομνημονευτούν από τους γιατρούς, είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα λάθους. “Συνεπώς, επιβάλλεται, για λόγους ασφάλειας του ασθενούς, να φτάσουμε στον τρόπο συνταγογράφησης της Ευρώπης με βάση την ουσία και όχι το εμπορικό όνομα του φαρμάκου. Έτσι, οι γιατροί θα διαχειρίζονται 200 φαρμακολογικές ουσίες”, εξηγεί ο κ. Γάκης.
Σημαντικό ρόλο στην εξοικονόμηση χρημάτων μπορεί να παίξει η χρησιμοποίηση των γενόσημων φαρμάκων, καθώς η τιμή τους είναι από το νόμο 20% φθηνότερη από αυτήν των πρωτοτύπων. Μάλιστα, αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες αναγκάστηκαν να μειώσουν την τιμή των πρωτοτύπων τους στο επίπεδο της τιμής των γενόσημων, προκειμένου να γίνουν ανταγωνιστικές.
“Θεωρώ ότι υπάρχει ευνοϊκό έδαφος για να μειωθούν οι τιμές των φαρμάκων συνολικά, καθώς και η πολυφαρμακία. Επίσης, η εμπειρία δείχνει ότι πολλά γενόσημα μπορούν να μειωθούν στο 60% της τιμής του πρωτοτύπου, από το 80% που είναι σήμερα. Θετική είναι ακόμη και η επιχείρηση αλλαγής του συστήματος τιμολόγησης των φαρμάκων, ενώ θα βοηθούσε η επανεξέταση της τιμής να γίνεται ανά μήνα και όχι κάθε δύο χρόνια”, επισημαίνει ο κ. Γάκης.

Μείωση και των ημερών νοσηλείας
Τα τελευταία έξι χρόνια το ΑΧΕΠΑ πέτυχε τη μείωση κατά 13% του μέσου όρου των ημερών νοσηλείας των ασθενών. Παρότι ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών αυξήθηκε το ίδιο χρονικό διάστημα κατά 16%, η μέση διάρκεια της νοσηλείας μειώθηκε στις 2,92 ημέρες το 2009, από 3,83 ημέρες που ήταν το 2003.
“Αυτό οφείλεται στη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα αντιμετώπισης των ασθενών, αλλά και στην ταχύτερη διακίνησή τους, κάτι που επιτεύχθηκε χάρη στην καλύτερη συνεργασία των τμημάτων, στον εκσυγχρονισμό του τρόπου λειτουργίας τους και στην 24ωρη διοικητική υποστήριξή του. Επομένως, μειώνοντας το χρόνο νοσηλείας των ασθενών κατά μία μέρα, μία νοσηλευτική μονάδα όπως το ΑΧΕΠΑ, με δυναμικότητα 660 κλινών, αμέσως αποκτά δυναμική νοσοκομείου 827 κλινών”, εξηγεί ο κ. Γάκης.

Της Νικολέτας Μπούκα
Από την ''ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ''
Φεβ 18, 2010