Τηλεοπτικά σκατά ...
Tηλε-ρεζιλίκια στην Αργεντινή
Το «παιχνίδι περιπέτειας» είναι ένα τηλεοπτικό είδος που έχει το κοινό του. Το γνωρίσαμε από το «Fort Boyard» (Star) και το «Βig in Japan» (Alpha), καθώς και το ιαπωνικό «Κάστρο του Τακέσι», που εξακολουθεί να προβάλλεται στον ΣΚΑΪ. Πολλοί τηλεθεατές διασκεδάζουν με αυτά τα σόου, χωρίς να τα παίρνουν και πολύ στα σοβαρά, αλλά και χωρίς να νιώθουν ότι τους προσβάλλουν.
Το «Wipe Οut», που άρχισε να προβάλλεται στον ΑΝΤ1, είναι ένας συνδυασμός παιχνιδιού περιπέτειας και trash TV. Σε κάθε εβδομαδιαίο επεισόδιο, 20 Ελληνες παίκτες προσπαθούν να ολοκληρώσουν μια διαδρομή μετ’ εμποδίων σε έναν μεγάλο υπαίθριο στίβο στην Αργεντινή. Μόνο τέσσερις φτάνουν στον τελικό, ενώ 10.000 ευρώ κερδίζει όποιος πετύχει τον λιγότερο χρόνο και τις λιγότερες πτώσεις από ολισθηρά σκαλοπάτια, περιστρεφόμενες δοκούς, αιωρούμενες πλατφόρμες και άλλα θεαματικά παρόμοια.
Είναι αυτονόητο ότι για το παιχνίδι αυτό απαιτούνται γρήγορα ανακλαστικά, άριστη φυσική κατάσταση και ικανότητα ισορροπίας. Ωστόσο, οι παίκτες δεν επιλέγονται σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια, αλλά και με βάση το γαργαλιστικό ή το χονδροειδές θέαμα που προσφέρουν. Π. χ., δυο - τρεις είναι υπέρβαροι, ενώ δύο κοπέλες στο πρώτο επεισόδιο μοιάζουν με κλώνους της Πετρούλας: προκλητική εμφάνιση, νιαουρίσματα και αισθησιακές πόζες, ενώ η κάμερα προσηλώνεται στις καμπύλες τους και όχι στις αθλητικές επιδόσεις τους.
Ενας παίκτης, που δηλώνει συγγραφέας, φοράει σορτσάκι και παπούτσια διαφορετικού χρώματος σε κάθε πόδι. «Γιατί;» τον ρωτάει η παρουσιάστρια.
«Για το κακό μάτι».
«Φοράτε ανάποδα και το βρακί σας;»
«Δεν φοράω βρακί».
Φαίνεται ότι οι παίκτες ενθαρρύνονται ώστε να το παίζουν εξυπνάκηδες, δυναμικοί και σέξι, δηλαδή ακολουθούν ένα συγκεκριμένο σενάριο – το ίδιο και η παρουσιάστρια στην Αργεντινή και οι δύο κύριοι που σχολιάζουν από το στούντιο. «Μας γκάβωσες όλους», λένε οι κύριοι για έναν Ελληνοαμερικανό παίκτη ονόματι Peter Gavos, ενώ η παρουσιάστρια αναφωνεί «όουου σιιίτ!» (οh shit).
«Αυτό το παιδί δεν κρατιέται, έχει ορμές», λένε οι σχολιαστές (εννοώντας ορμές σεξουαλικής στέρησης) και «άντε σβήσε τις ορμές σου στην πισινούλα». Oι ίδιοι προειδοποιούν έναν παίκτη που άφησε στην Ελλάδα το κορίτσι του: «Θα σ’ τα φορέσει, Γιωργάκη!»
Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, πάνω από 300 Ελληνες ταξίδεψαν στην Αργεντινή για «να ζήσουν την πιο δυνατή και εξωτική εμπειρία της ζωής τους, το Wipe Out». Προφανώς, χρήματα υπάρχουν για να πετάξουν 300 νοματαίοι μέχρι την Αργεντινή, αλλά όχι για να πάει έστω ένας δημοσιογράφος του καναλιού στην Αϊτή.
Σαν κομμάτια κρέας αντιμετωπίζει η εκπομπή τους παίκτες, αγόρια και κορίτσια που σέρνονται, σαλτάρουν, ουρλιάζουν, βουλιάζουν, ασθμαίνουν. Αν και η αλήθεια είναι ότι αυτήν τη νιότη την κατακρεουργημένη, τη δίχως όνειρα και μέλλον, που δεν της απομένουν παρά μόνον οι «ορμές», δεν τη συναντάμε μόνο στα παιχνίδια περιπέτειας.
Tης Μαριάννας Τζιαντζή
Αναδημοσίευση από την ''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ''
9/2/2010
(Ο τίτλος αναρτήσεως,οι υπογραμμίσεις και η εικονογράφηση γίνονται με ευθύνη του blogger)
(Ο τίτλος αναρτήσεως,οι υπογραμμίσεις και η εικονογράφηση γίνονται με ευθύνη του blogger)