Μπούμερανγκ για τη Γερμανία η σκληρή στάση ...


ΤΟ ΜΙΣΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΥ ΝΟΤΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ, ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΙ FINANCIAL TIMES

Μπούμερανγκ για τη Γερμανία η σκληρή στάση
Μπούμερανγκ ενδεχομένως να αποδειχθεί η σκληρή στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και οι συνεχείς αιτιάσεις της για δημοσιονομική πειθαρχία και αυστηρή λιτότητα.
Μεγάλο μέρος της γερμανικής οικονομικής ανάπτυξης στηρίχτηκε τα τελευταία 10 χρόνια στην άνοδο των εξαγωγών, σημαντικό μέρος των οποίων απορροφούν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου
Οπως επισημαίνουν οι «Financial Times» σε προχθεσινό τους δημοσίευμα, ένα μεγάλο μέρος της γερμανικής οικονομικής ανάπτυξης στηρίχτηκε τα τελευταία 10 χρόνια στην άνοδο των εξαγωγών, σημαντικό μέρος των οποίων απορροφούν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία είχαν πέρυσι συνολικό έλλειμμα 102 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο πληρωμών τους. Τα μισά εξ αυτών οφείλονταν στις εμπορικές τους συναλλαγές με άλλες χώρες της ευρωζώνης και κυρίως με τη Γερμανία. Αντίθετα, η Γερμανία εμφάνισε πλεόνασμα 80 δισ. ευρώ, τα μισά εκ των οποίων προήλθαν από το εμπόριό της με τους Ευρωπαίους εταίρους της.
Λιτότητα σημαίνει λιγότερες εισαγωγές
Αν οι ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου αναγκαστούν να υιοθετήσουν δρακόντεια μέτρα λιτότητας έτσι ώστε να συρρικνωθούν τα ελλείμματά τους στα επίπεδα που απαιτεί το Σύμφωνο Σταθερότητας, τότε αυτό θα σημάνει συνολική μείωση των δημοσίων δαπανών των χωρών αυτών κατά 120 δισ. ευρώ φέτος. Κάτι που θα έχει ως συνέπεια μια τεράστια μείωση της εγχώριας ζήτησης και των εισαγωγών, μεταξύ άλλων και αυτών από τη Γερμανία. Με την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας ακόμη εύθραυστη, η Γερμανία πιθανότατα δεν θα καταφέρει να υποκαταστήσει αυτές με εξαγωγές προς άλλες χώρες εκτός ευρωζώνης.
Η ήδη στάσιμη οικονομία της θα δει έτσι τον «κινητήρα» της να χάνει στροφές και πιθανότατα θα επιβραδύνει. Το Βερολίνο θα βρεθεί αντιμέτωπο με μεγάλες προκλήσεις, και μία από αυτές θα είναι να αφήσει το δημόσιο έλλειμμά της να αυξηθεί έτσι ώστε να ισοσκελιστεί η χαμένη ζήτηση από το εξωτερικό για τα προϊόντα της.
Βλέπουν έλλειμμα 6% για φέτος
Το δημόσιο έλλειμμα της Γερμανίας προσέγγισε πέρυσι το 3,3% του ΑΕΠ, όμως αρκετοί αναλυτές προβλέπουν ότι αυτό μπορεί να φτάσει φέτος ακόμη και το 6% του ΑΕΠ.
Κάτι που σημαίνει ότι από το 2011 και η Γερμανία θα πρέπει να σφίξει το ζωνάρι. Μια τέτοια προοπτική δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού της κυρίας Μέρκελ και ειδικά τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, οι οποίοι προωθούν για το 2011 φοροαπαλλαγές. Γι' αυτό και αρκετοί αναλυτές τονίζουν ότι θέλοντας και μη η Γερμανία θα αναγκαστεί να απαλύνει τη στάση της απέναντι στους άσωτους του νότου. 
Του ΜΠΑΜΠΗ ΜΙΧΑΛΗ
''ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ''
27/2/2010