GREECE-FINANCIAL DIFFICULTIES:The non-existent European solidarity and the necessary burden for defence and sovereignty ...
Aegean Sea:
Αggressiveness
and
impudent violation of international treaties by Turkey
Eurofighter Typhoon aircraft, FREMM frigates ...
Αrmaments:
Τhe ''Epicurean feast '' of European ...fellows(!!!)
Αν δεν είχαμε το βάρος των εξοπλισμών
ΘΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΣΑΜΕ 4 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ ΑΝ ΟΙ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΗΤΑΝ ΟΣΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ
ΕΛΛΕΙΜΜΑ κάτω από το 10% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος κάτω από το 110% του ΑΕΠ θα είχε η Ελλάδα εάν οι αμυντικές της δαπάνες (ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) κινούνταν στα ίδια επίπεδα με αυτά της Πορτογαλίας ή -ακόμη καλύτερα- του Βελγίου.
Το μεν έλλειμμα θα ήταν κατά 2-3 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα απ' ό,τι είναι σήμερα. Οσο για το δημόσιο χρέος, αν αυτό το σενάριο ίσχυε επί μια δεκαετία, θα ήταν σήμερα 25 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση σε ένα βαθμό δικαιολογημένα διαμαρτύρεται για το «μαγείρεμα» των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, αφού και σπατάλες έχουν γίνει στο Δημόσιο και κακοδιαχείριση. Θα έπρεπε όμως να ληφθεί υπόψη και εκείνο το «μαγείρεμα» των κρίσεων που κατά καιρούς περνά η Ελλάδα με τους γείτονές της και το οποίο της κοστίζει ακριβά σε ό,τι αφορά τα έξοδα για την άμυνα.
Ακόμα κι αν η «αυτόματη» μείωση των εξοπλισμών μοιάζει ουτοπική, θα ήταν λογικό, στην περίπτωση της Ελλάδας, οι υπολογισμοί του ελλείμματος και του χρέους για το Σύμφωνο Σταθερότητας να γίνονται χωρίς να υπολογίζεται το σύνολο των αμυντικών δαπανών.
Σύμφωνα με την επίσημη λίστα της CIA, οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας αντιστοιχούν στο 4,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της. Στην ίδια λίστα, άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πορτογαλία και το Βέλγιο εμφανίζονται με δαπάνες που αντιστοιχούν στο 2,3% και 1,3% αντίστοιχα.
Εάν, λοιπόν, η Ελλάδα έριχνε τις δαπάνες της σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά της Πορτογαλίας, περιορίζοντας κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ τα σχετικά έξοδα, θα γλίτωνε περί τα 4 δισ. ευρώ ετησίως. Μέσα σε δέκα χρόνια, δηλαδή, θα μπορούσε να εξοικονομήσει 40 δισ. ευρώ και με τα σημερινά δεδομένα το δημόσιο χρέος της θα έπεφτε από τα 326 δισ. ευρώ στα 280 δισ. ευρώ. Ετσι το χρέος από 133% ως προς ποσοστό του ΑΕΠ που αναμένεται να διαμορφωθεί το 2010, θα περιοριζόταν στο 116% του ΑΕΠ.
Τα ελλείμματα
Αντίστοιχα, στο έλλειμμα του προϋπολογισμού (πρόβλεψη 29 δισ. ευρώ για το 2009), η εξοικονόμηση 4 δισ. ευρώ θα έριχνε και το σχετικό ποσοστό κατά 2 περίπου ποσοστιαίες μονάδες, από το 12,2% στο 10%.
Στην περίπτωση που η Ελλάδα γινόταν... Βέλγιο στις αμυντικές δαπάνες, τότε αυτόματα η εξοικονόμηση στη δεκαετία θα ανήρχετο στα 60 δισ. ευρώ και το δημόσιο χρέος θα διαμορφωνόταν στο 108% του ΑΕΠ. Το δε έλλειμμα θα βρισκόταν κάτω από το 10% ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Σαφώς και οι αυξημένες δαπάνες που κάνει η Ελλάδα για την άμυνα και την εθνική της κυριαρχία δεν δικαιολογούν την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. Από την άλλη, όμως, τι να πει κανείς για την Ιταλία όταν το χρέος της για το 2010 προβλέπεται ότι θα είναι στο 126% και οι αμυντικές της δαπάνες βρίσκονται μόλις στο 1,8% του ΑΕΠ;
Με άλλα λόγια, ποτέ άλλοτε μία χώρα δεν είχε δαπανήσει τόσα πολλά χρήματα για την υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας, με αποτέλεσμα να χάνει μέρος της πολιτικής, τουλάχιστον, ανεξαρτησίας της για τον ίδιο ακριβώς λόγο:
η Ελλάδα δαπανά περί τα 8 δισ. ευρώ το χρόνο για να πληρώσει τα εξοπλιστικά της προγράμματα, τις αμοιβές των στρατιωτικών και τα άλλα λειτουργικά έξοδα του στρατεύματος, προκειμένου να διαφυλάξει την εθνική της κυριαρχία και τώρα ο ίδιος ο έλληνας πρωθυπουργός να μιλάει για παραχώρηση μέρους της εθνικής κυριαρχίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τους επιθεωρητές της.
η Ελλάδα δαπανά περί τα 8 δισ. ευρώ το χρόνο για να πληρώσει τα εξοπλιστικά της προγράμματα, τις αμοιβές των στρατιωτικών και τα άλλα λειτουργικά έξοδα του στρατεύματος, προκειμένου να διαφυλάξει την εθνική της κυριαρχία και τώρα ο ίδιος ο έλληνας πρωθυπουργός να μιλάει για παραχώρηση μέρους της εθνικής κυριαρχίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τους επιθεωρητές της.
Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθαν προ ημερών και οι δηλώσεις των αξιωματούχων της Ε.Ε. που ηχούν σαν καρπαζιά ειρωνείας στο κεφάλι κάθε Ελληνα. Χαρακτηριστικότερη όλων, αυτή του Αμαντέο Αλταφάζ, εκπροσώπου του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Ολι Ρεν, που σε ερώτηση για το πώς συμβιβάζεται η στήριξη της Ελλάδας με τις δαπάνες της για την αγορά των φρεγατών, απάντησε ότι «η Κομισιόν δεν εισέρχεται σε θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας μιας χώρας-μέλους»...
Του ΜΠ. ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗ
''ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ''
28/2/2010
(Ο τίτλος αναρτήσεως,οι υπογραμμίσεις και η εικονογράφηση γίνονται με ευθύνη του blogger)
(Ο τίτλος αναρτήσεως,οι υπογραμμίσεις και η εικονογράφηση γίνονται με ευθύνη του blogger)