Πιστοποιημένα και αξιόπιστα αγροτικά προ'ι'όντα με σήμα «made in Greece» ...

Κ.Πλακωτάρης: ''Παραθαλάσσιο τοπίο''


Το «made in Greece» σώζει τα αγροτικά προϊόντα
Δημιουργείται εμπορικό σήμα «Ελληνικού Προϊόντος» για το σύνολο των αγροτικών προϊόντων, το οποίο θα χρησιμοποιείται σε εθελοντική βάση αλλά θα απαιτεί υποχρεωτικές διαδικασίες πιστοποίησης
Επειτα από περίπου 20 χρόνια αναγραφής του «made in ΕU» στις συσκευασίες των προϊόντων- και όχι μόνο- το «made in Greece» επιστρέφει στις συσκευασίες των αγροτικών προϊόντων, αυτή τη φορά όμως ως προσπάθεια διάσωσης της χειμαζόμενης ελληνικής παραγωγής. Πρωτίστως για να τονώσει το «εθνικό φρόνημα» των ελλήνων καταναλωτών και να επαναποκτηθεί η εσωτερική αγορά και ακολούθως- με την ανάλογη στήριξη- να επιβεβαιωθεί η αξιοπιστία των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων, οι οποίες παρά την κρίση αντέχουν. Και γι΄ αυτό σχεδιάζεται καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών σε θέματα διατροφικής υγείας και επιλογών, και κυρίως για την «αναγνώριση των ευεργετικών χαρακτηριστικών των αγροδιατροφικών προϊόντων του τόπου μας και της εξισορροπημένης διατροφής» όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Μιχαήλ Κάσσιαλος: ''Ανάπαυλα''(1983)  

Ανοιχτή γραμμή
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα υπουργεία Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων- υπάρχει ανοιχτή γραμμή μεταξύ των κυριών Λούκας Κατσέλη και Κατερίνας Μπατζελή , ενώ τον συντονισμό έχουν αναλάβει οι γενικοί γραμματείς Εμπορίου, Βιομηχανίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κκ. Στ.Κομνηνός Αλ.Φούρλας και Γ. Κανελλόπουλος αντιστοίχως- δημιουργείται εμπορικό σήμα «Ελληνικού Προϊόντος» για το σύνολο των αγροτικών προϊόντων, το οποίο θα χρησιμοποιείται σε εθελοντική βάση, θα απαιτεί όμως υποχρεωτικές διαδικασίες πιστοποίησης με όρους που θα προκύψουν για κάθε κατηγορία ξεχωριστά. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο προβλέπεται ήδη για το βόειο κρέας και το μέλι, ενώ στην Ελλάδα προσφάτως τα δύο υπουργεία προχώρησαν στην αναγκαία επισήμανση του φρέσκου γάλακτος και της γιαούρτης- η προσπάθεια συνεχίζεται και για τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως είναι το τυρί, και πιθανόν και για άλλες κατηγορίες. Παράλληλα σχεδιάζεται η στήριξη των εξαγωγών τους με ειδικές δράσεις, σε συνεργασία με τα επιμελητήρια, εμπορικούς φορείς και οργανώσεις. Από την άλλη πλευρά επιχειρείται η καθιέρωση ενός συστήματος επισήμανσης των τροφίμων κατά τέτοιο τρόπο ώστε ο πολίτης να πληροφορείται τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, διασφαλίζοντας πλήρως τη διαφάνεια και την ιχνηλασιμότητά του. Το ουσιώδες όμως στην προκειμένη περίπτωση είναι η μεγάλη «ψαλίδα» που υπάρχει στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή. Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά, η απόκλιση μεταξύ αυτών των τιμών σε πολλά προϊόντα είναι πέντε φορές υψηλότερη. Προφανώς σε βάρος και των δύο: και του παραγωγού και του καταναλωτή. Σε αυτό το πλαίσιο πρόκειται να επιχειρηθεί ο δραστικός περιορισμός των μεσαζόντων στη διαμόρφωση των τιμών- για να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των αγροτών, για να βελτιωθεί η πρόσβασή τους στην αγορά, αλλά και για να αυξηθεί το όφελος των καταναλωτών. Εξάλλου πρόκειται να δημιουργηθεί μητρώο εμπόρων (εισαγωγέων/ διακινητών) αγροτικών προϊόντων με τη θέσπιση προϋποθέσεων αδειοδότησης (όπως π.χ. τήρηση βιβλίων 3ης κατηγορίας, υποχρεωτική μορφή εταιρείας κτλ.). Επ΄ αυτού ετοιμάζεται κοινή υπουργική απόφαση μεταξύ των δύο υπουργείων και στόχος είναι να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως αυτό της εταιρείας Θεσπρωτία ΑΕ, η οποία τα περασμένα Χριστούγεννα «φέσωσε» δεκάδες κτηνοτρόφους προσφέροντάς τους ελκυστικές τιμές με επιταγές που έμειναν ακάλυπτες- αφού πούλησε τα προϊόντα τους, «βάρεσε κανόνι».

Βασίλειος Γερμενής:''Αγρόκτημα''

Ελληνοποιήσεις
Από την άλλη πλευρά, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής είναι οι περίφημες «ελληνοποιήσεις» εισαγόμενων και συχνά υποβαθμισμένων αγροτικών προϊόντων, οπωροκηπευτικών, αλλά και κρεάτων («πρωταθλήτρια» στην προκειμένη περίπτωση των κηπευτικών είναι η πατάτα). Για αυτόν τον λόγο σχεδιάζεται η γενικευμένη υποχρέωση της τήρησης βιβλίων τρίτης κατηγορίας και βιβλίου αποθήκης, καθώς και η τήρηση και ενημέρωση του βιβλίου ιχνηλασιμότητας των εγχώριων νωπών οπωροκηπευτικών από τις εμπλεκόμενες στο σύστημα διακίνησης αγροτικών προϊόντων επιχειρήσεις.
Επίσης, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από την Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου- και από τις υπηρεσίες Εμπορίου των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων- έχει αρχίσει και ελέγχεται ο τρόπος διαμόρφωσης των τιμών βασικών παραγωγικών εισροών του αγροδιατροφικού τομέα και σημειώνεται ότι «με τη βοήθεια ενός συστηματικού προγράμματος ελέγχου και κοστολογικών ερευνών,παράλληλα με την εντατικοποίηση των τιμοληψιών σε βασικούς τομείς της δευτερογενούς δραστηριότητας,αποκτάμε πλέον τη δυνατότητα να ελέγξουμε τους παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος παραγωγής αγροδιατροφικών προϊόντων».
Αναφορικά με τους ιδιότυπους «οικονομικούς κύκλους» που διέπουν την αγροτική παραγωγή, σύμφωνα με τους οποίους τη μια χρονιά υπάρχει έλλειψη προϊόντων, με αποτέλεσμα αθρόες εισαγωγές και άνοδο τιμών, ενώ την επόμενη χρονιά οι παραγωγοί φυτεύουν απρογραμμάτιστα, με αποτέλεσμα την υπερπροσφορά και τη μείωση τιμών παραγωγού, επιχειρείται η δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος καταγραφής εθνικών και παγκοσμίων τάσεων καταναλωτικών αναγκών και παραγωγικών δυνατοτήτων και αντίστοιχου προγραμματισμού και πληροφόρησης των παραγωγών για τις απαιτούμενες ποσότητες, ποικιλίες, ποιότητες και ακριβείς χρονικές περιόδους (μήνα ή ακόμη και εβδομάδα).
Δ. ΧΑΡΟΝΤΑΚΗΣ 
 28 Φεβρουαρίου 2010
''BHMA''

(Ο τίτλος αναρτήσεως,οι υπογραμμίσεις και η εικονογράφηση γίνονται με ευθύνη του blogger)