TONY BLAIR, A WAR CRIMINAL:Bόμβα κατά Μπλερ για εγκλήματα πολέμου ...








Bόμβα κατά Μπλερ για εγκλήματα πολέμου

Η μήνυση θα στηριχθεί στην κατάθεση πρώην συμβούλου του βρετανικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με την οποία ο Μπλερ αγνόησε τη γνωμάτευση ότι η εισβολή θα ήταν παράνομη χωρίς δεύτερο ψήφισμα του ΟΗΕ

Η επιτροπή η οποία ερευνά τη στρατιωτική συμμετοχή της Αγγλίας στον πόλεμο στο Ιράκ δεν έχει αρμοδιότητα να απαγγείλει κατηγορίες ή να παραπέμψει πρόσωπα σε δίκη. Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο πρωταγωνιστής που μεθόδευσε, σχεδόν προσωπικά, την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, αντιμετωπίζει την περίπτωση να βρεθεί αντιμέτωπος με την προσπάθεια έγκυρων νομικών να τον οδηγήσουν στο εδώλιο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σε μια νέα Νυρεμβέργη, με την κατηγορία των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.  

Η κατάθεση, πριν από λίγες μέρες, του πρώην νομικού συμβούλου του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, σερ Μάικλ Γουντ, ότι η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ αγνόησε τη γνωμάτευσή του ότι η στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ θα ήταν παράνομη χωρίς δεύτερο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί το μεγάλο νομικό όπλο της ομάδας των έγκυρων διεθνώς νομικών, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπιλ Μπόουρινγκ, να ερευνηθεί η περίπτωση διάπραξης εγκλημάτων πολέμου από τον πρώην πρωθυπουργό.
«Τώρα γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ είχε λάβει τη σαφή προειδοποίηση πως συμμετέχοντας στον πόλεμο «ρίσκαρε» τη δίωξή της» δήλωσε ο καθηγητής Μπόουρινγκ, ο οποίος έχει συντάξει και θα καταθέσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τη μήνυση κατά του Τόνι Μπλερ, υποστηρίζοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι ένοχος με βάση τη νομοθεσία «για κοινή επιχείρηση», η οποία καταλογίζει ευθύνες σε μια ευρύτερη ομάδα προσώπων εάν αποδειχθεί ότι εν γνώσει τους είχαν συμμετοχή σε εγκληματικές ενέργειες. Αυτό σημαίνει ότι ο Τόνι Μπλερ μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για εγκλήματα που διέπραξαν οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Συμφωνία

Ο καθηγητής Μπόουρινγκ, διακεκριμένος νομικός στο Διεθνές Δίκαιο, υποστηρίζει ότι η κοινή αμερικανο-βρετανική επιχείρηση στο Ιράκ συμφωνήθηκε τον Απρίλιο του 2002 μεταξύ του Τόνι Μπλερ και του Τζορτζ Μπους, στο ράντσο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στο Τέξας. Τη συμφωνία αυτή την περιέγραψε ως «βαμμένη στο αίμα» ο τότε πρέσβης της Βρετανίας στην Ουάσιγκτον, σερ Κρίστοφερ Μάγερς.
Πλήγμα για την αξιοπιστία του Τόνι Μπλερ στο θέμα του πολέμου στο Ιράκ είναι το αποτέλεσμα δημοσκόπησης της εφημερίδας «Κυριακάτικη Μέιλ», η οποία πραγματοποιήθηκε μετά την κατάθεση του Μπλερ στην επιτροπή. Οι οκτώ στους δέκα Βρετανούς είναι πεπεισμένοι ότι ο πρώην πρωθυπουργός είπε ψέματα στην κατάθεσή του και πιστεύουν ότι είχε υπογράψει τη «συμφωνία αίματος» με τον Τζορτζ Μπους για να εντυπωσιάσει τον Αμερικανό πρόεδρο.
Ο Τόνι Μπλερ ήλπιζε ότι με την κατάθεσή του στην επιτροπή του σερ Τζον Σίλκοτ θα αποκαθιστούσε κάτι από τη χαμένη αξιοπιστία του, αλλά η δημοσκόπηση της «Κυριακάτικης Μέιλ» έδειξε ότι η αξιοπιστία του κατρακύλησε ακόμα περισσότερο.

Κλερ Σορτ:
Ο Μπράουν ήταν τότε στο περιθώριο

Ο σημερινός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ως υπουργός Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης, είχε «περιθωριοποιηθεί» από τον Τόνι Μπλερ στη διάρκεια της προετοιμασίας του πολέμου στο Ιράκ, αποκάλυψε χθες η πρώην υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Κλερ Σορτ, δηλώνοντας ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών ούτε αντιτάχθηκε ούτε υποστήριξε την εισβολή. Η Σορτ επίσης χαρακτήρισε την κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, ενώπιον της επιτροπής για το Ιράκ ως «καταγέλαστη».
Η Σορτ, η οποία παραιτήθηκε απ’ την κυβέρνηση Μπλερ αμέσως μετά την εισβολή στο Ιράκ, αναμένεται να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής Τσίλκοτ αύριο. «Τον περισσότερο χρόνο στη διάρκεια της προετοιμασίας του πολέμου ο Γκόρντον (Μπράουν) και ο Τόνι (Μπλερ) βρίσκονταν σε μια από τις κακές τους φάσεις και ο Γκόρντον ήταν περιθωριοποιημένος, δεν συμμετείχε και δεν ανήκε στη στενή ομάδα γύρω από τον Μπλερ», δήλωσε.

Λάμπης Τσιριγωτάκης

«EΘNOΣ»

 1/2 /2010

(Ο τίτλος αναρτήσεως,οι υπογραμμίσεις και οι εικονογραφήσεις γίνονται με ευθύνη του blogger)