ΤΟΥΡΚΙΑ:Οι απεργοί της Tekel αμφισβητούν τον Ταγίπ ...

Turkey: General strike for Tekel workers- 
Millions of Turks take action to back Tekel workers

Οι απεργοί της Tekel αμφισβητούν τον Ταγίπ

Δώδεκα χιλιάδες απεργοί δεν περνούν απαρατήρητοι, ακόμη και στην Τουρκία. Στη χώρα αυτή, που τα στρατιωτικά πραξικοπήματα αλλά και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ισλαμικής κυβέρνησης Ερντογάν έβαλαν βαθιά στον γύψο τον εργατικό συνδικαλισμό, χρειάστηκαν σχεδόν δύο μήνες για να στραφούν επιτέλους οι προβολείς της δημοσιότητας σε μια από τις μεγαλύτερες εργατικές κινητοποιήσεις. 
Είναι η απεργία των εργαζομένων της Tekel, της κρατικής καπνοβιομηχανίας που πρόσφατα ιδιωτικοποιήθηκε και παραδόθηκε στην British-American Tobacco. Μια απεργία που ξεκίνησε στα μέσα Δεκεμβρίου με μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους της Αγκυρας, έφτασε γρήγορα στην Κωνσταντινούπολη αποσπώντας στην πορεία την υποστήριξη δεκάδων δήμων, και την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε μια 24ωρη γενική απεργία με τη συμμετοχή των πέντε μεγαλύτερων εργατικών συνδικάτων της Τουρκίας. Σήμερα, αδιευκρίνιστος αριθμός απεργών της Tekel ξεκίνησαν απεργία πείνας, δηλώνοντας «προτιμούμε να πεθάνουμε με αξιοπρέπεια παρά να ζούμε χωρίς αυτή».
Η κορύφωση αναμένεται να έλθει στο τέλος Φεβρουαρίου, οπότε σύμφωνα με το τελεσίγραφο του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν θα χρησιμοποιηθούν αστυνομικές δυνάμεις για να διαλυθούν οι δεκάδες χιλιάδες των απεργών. Πρόκειται για μια λύση που -φυσικά- δεν ικανοποιεί κανέναν, καθώς για μεν τους απεργούς, που έχουν ήδη απολυθεί από την ιδιωτική εργοδοσία, δεν περιέχει την ικανοποίηση του βασικού τους αιτήματος για επαναπρόσληψη στο δημόσιο τομέα, για δε την κυβέρνηση προμηνύει την έλευση νέων δεινών.
Καταφεύγοντας στην πλούσια εμπειρία των ξένων και εγχώριων μηχανισμών καταστολής, η τουρκική κυβέρνηση προλειαίνει το έδαφος για την επικείμενη αστυνομική επίθεση, καταγγέλλοντας τους απεργούς ως υποκινούμενους από παρασκηνιακές πολιτικές δυνάμεις ή ως τρομοκράτες του κουρδικού αντάρτικου. Σαφείς ήταν οι σχετικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Χαγιάτι Γιαζιτσί ότι «το χέρι του ΡΚΚ κινεί τους απεργούς», ενώ ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε σχεδόν αδιάφορος για την εργατική κινητοποίηση, χαρακτηρίζοντάς την «απλώς παράνομη», που αν δεν σταματήσει από μόνη της θα σταματήσει με την αστυνομία. Ταυτόχρονα, οι εισαγγελείς ανέλαβαν δράση, μηνύοντας τους δήμους που υποστήριξαν με εφόδια ή διευκόλυναν τους απεργούς, για «υπεξαίρεση δημοτικής περιουσίας», κατηγορία που βάζει τους υπεύθυνους για πολύ καιρό στις φυλακές.
Η αλήθεια είναι ότι η υπόθεση της Tekel άνοιξε και ανοίγει μεγάλα μέτωπα για την κυβέρνηση. Το γεγονός της μαζικής υποστήριξης προς τους απεργούς απέδειξε ότι πρώτη φορά μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας αμφισβητεί τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του Ερντογάν, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτεται η βαθιά αντίθεση του πολιτικού ισλάμ με την εργατική τάξη.

του ΑΧΙΛΛΕΑ ΦΑΚΑΤΣΕΛΗ
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία
14 Φεβρουαρίου 2010

( Οι υπογραμμίσεις και η εικονογράφηση γίνονται με ευθύνη του blogger)