Turkey-The ''Deep State'' of the Judiciary: Σύρραξη Ερντογάν - δικαστών ...



Σύρραξη Ερντογάν - δικαστών

Ο πρόεδρος Γκιουλ ζήτησε κατεπείγουσα μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος

Σε πολιτική βόμβα μεγατόνων ενδέχεται να μετεξελιχθεί η οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και της δικαστικής ελίτ, μετά την προχθεσινή σύλληψη του Ιλχάν Τζιχανέρ, εισαγγελέα του Ερζιντζάν, κατηγορούμενου για ανάμειξη στην υπόθεση Εργκένεκον. Τέτοιες είναι οι προεκτάσεις της νέας «σύρραξης», ώστε η κυβέρνηση απείλησε να προκηρύξει δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος ή ακόμη και πρόωρες εκλογές, ενώ ο πρόεδρος Γκιούλ ζήτησε μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος υπό τη μορφή του κατεπείγοντος.
 Η «δικαστική κρίση» ξέσπασε όταν το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων σε έκτακτη σύνοδό του, αποφάσισε την υποβάθμιση τεσσάρων άλλων εισαγγελέων, κυρίως δε του Οσμάν Σανάλ, εισαγγελέα του Ερζουρούμ, που είχε διατάξει τη σύλληψη του Τζιχανέρ. Την απόφαση που ελήφθη ερήμην του αρμόδιου υπουργού Σαντουλάχ Εργκίν, υιοθέτησαν αμέσως το Εφετείο και το Συμβούλιο Επικρατείας. Και τότε άρχισε ο πόλεμος των λέξεων ανάμεσα σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και δικαστές, με άμεσα ορατή συνέπεια την πτώση του Χρηματιστηρίου Κωνσταντινουπόλεως χθες, και με διαφαινόμενη επίπτωση στο εγγύς μέλλον την κορύφωση της σύγκρουσης κυβέρνησης Ερντογάν και κεμαλικού - στρατιωτικού κατεστημένου.
Μύδρους εναντίον των δικαστών εξαπέλυσαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Εργκίν. «Πρόκειται για παρεμπόδιση του έργου της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης», είπε ο κ. Αρίντς, ενώ ο κ. Εργκίν χαρακτήρισε «παράνομη» την απόφαση εις βάρος του εισαγγελέα Σανάλ, διότι το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων δεν είναι αρμόδιο να λαμβάνει τέτοιου είδους αποφάσεις, αγνοώντας το Σύνταγμα. Προτού προβεί στις δηλώσεις αυτές, ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ερντογάν.
Σημειώνεται ότι ο Τζιχανέρ, που συνελήφθη για πλαστογραφία, παραποίηση στοιχείων και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, είχε διατάξει το 2007 έρευνα εις βάρος θρησκευτικών κοινοτήτων του Ερζιντσάν, κυρίως της κοινότητας των Ισμαηλιτών και του Ιδρύματος Μεδίνα. Εξού και η κεμαλική αντιπολίτευση, αλλά και η ηγεσία του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων έσπευσε να αποδώσει ύποπτα κίνητρα στην κυβέρνηση λόγω της σύλληψης Ερζιντζάν.
Η σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και το δικαστικό κατεστημένο επέρχεται σε περίοδο φορτισμένη από σημαδιακές εξελίξεις και γεγονότα. Η δίκη της Εργκένεκον συνεχίζεται με όλο και νέους κατηγορούμενους, προερχόμενους από την ανώτερη στρατιωτική ιεραρχία, αλλά και νέες αποκαλύψεις για πραξικοπηματικές ενέργειες εις βάρος του Τούρκου πρωθυπουργού. Υστατη αποκάλυψη το «ιατρικό πραξικόπημα», δηλαδή σχέδιο ανατροπής του με επιχείρημα την ανεπάρκειά του για «ιατρικούς λόγους». Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μια εβδομάδα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση, στην οποία τόνισε ότι το στράτευμα ταυτίζεται με το έθνος και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να βάλεται η ηθική και το ηθικό του. Προχθές, παράλληλα με την υπόθεση Τζιχανέρ, στο προσκήνιο επανήλθε η υπόθεση «Ντενίζ Φενερί», που αφορά την ισλαμική φιλανθρωπική οργάνωση της Γερμανίας, που κατηγορήθηκε για διασπάθιση χρήματος. Η υπόθεση «πονά» την κυβέρνηση, κατά τους εχθρούς της.
Κυβερνητικοί παράγοντες αποδίδουν τη βίαιη παρέμβαση της τουρκικής Δικαιοσύνης στην υπόθεση Τζιχανέρ σε νέο σχέδιο για την απαγόρευση του κυβερνώντος ΑΚΡ από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Οπότε, λένε οι ίδιες πηγές, λύση είναι οι πρόωρες εκλογές ή το δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Aπό την ''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ''
19/2/2010
(Ο τίτλος αναρτήσεως,οι υπογραμμίσεις και η εικονογράφηση γίνονται με ευθύνη του blogger)