European Court of ...Justice: A disgraceful Judgement ...
Νέα δεδομένα στο περιουσιακό ζήτημα στην Κύπρο διαμορφώνονται μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), το οποίο ουσιαστικά αναγνωρίζει αρμοδιότητες στην Επιτροπή Περιουσιών και στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο στα Κατεχόμενα, για το θέμα των περιουσιών. Η απόφαση προκάλεσε προβληματισμό και ανησυχία στη Λευκωσία. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, έκανε λόγο για οπισθοδρόμηση, καλώντας σε συλλογική αντιμετώπιση της απόφασης και προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί πανικός.
Ωστόσο, με την απόφαση αυτή του ΕΔΑΔ, ανατρέπονται στην πράξη τα θετικά για την ελληνοκυπριακή πλευρά δεδομένα, που είχαν διαμορφωθεί από τις αποφάσεις στις υποθέσεις Λοϊζίδου και Οραμς. Τώρα, το ΕΔΑΔ καλεί τους Ελληνοκυπρίους που διεκδικούν περιουσίες στα Κατεχόμενα να προσφεύγουν αρχικά στην Επιτροπή Περιουσιών και, εφόσον θεωρούν ότι δεν ικανοποιούνται από την απόφασή της, στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο και μόνο εφόσον δεν ικανοποιηθούν και από τη γνωμοδότηση αυτού του οργάνου θα μπορούν να προσφύγουν στο ΕΔΑΔ. Ουσιαστικά, με τη διαδικασία αυτή αναγνωρίζεται η ύπαρξη, λειτουργία και δικαιοδοσία των μηχανισμών αυτών και οι Ελληνοκύπριοι καλούνται, είτε να ακολουθήσουν αυτή την οδό, είτε, όπως αναφέρεται στην απόφαση, να αναμένουν την συνολική επίλυση του ζητήματος.
Με την απόφασή του το δικαστήριο αναγνωρίζει ότι οι κάτοχοι τίτλων είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες, ουσιαστικά όμως αποδέχεται τα τετελεσμένα της εισβολής και της πολυετούς κατοχής, καθώς, όπως αναφέρει, «η κατοχή του τίτλου έπειτα από τόσα χρόνια έχει απολέσει την ισχύ της από άποψη πρακτικού αποτελέσματος», ενώ σε άλλο σημείο επισημαίνει ότι αν πρέπει μια περιουσία να επιστραφεί ή να αποζημιωθεί, αυτό θα πρέπει να αποφασισθεί από την Τουρκία, καθώς δεν μπορεί το δικαστήριο «να επιβάλει μια άνευ όρων υποχρέωση σε μια κυβέρνηση να ξεκινήσει τη βίαιη εκδίωξη και τη μετεγκατάσταση ενός μεγάλου αριθμού ανδρών, γυναικών και παιδιών, έστω κι αν ο σκοπός είναι να αποκαταστήσει τα δικαιώματα θυμάτων παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Ικανοποίηση Αγκυρας
Η απόφαση ικανοποίησε την Αγκυρα, με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, να μιλάει για τη «μεγαλύτερη νίκη μετά το 1974», καθώς, όπως πρόσθεσε, «για πρώτη φορά ένας οργανισμός της ΤΔΒΚ αναγνωρίστηκε ως αρμόδιος να λαμβάνει αποφάσεις». Στο ίδιο κλίμα και οι αντιδράσεις στα Κατεχόμενα, όπου η απόφαση προβάλλεται ως αποδοχή των νόμων του ψευδοκράτους. Εκτιμάται ότι ένας από τους βασικούς λόγους για την απόφαση του ΕΔΑΔ ήταν η μαζική προσφυγή Ελληνοκυπρίων σε αυτό για περιουσιακά ζητήματα και ο συνακόλουθος όγκος υποθέσεων που προέκυψε
Της Δώρας Aντωνίου
''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ''
10-3-2010
(Ο τίτλος αναρτήσεως, οι υπογραμμίσεις και η εικονογράφηση γίνονται με ευθύνη του blogger)
(Ο τίτλος αναρτήσεως, οι υπογραμμίσεις και η εικονογράφηση γίνονται με ευθύνη του blogger)