Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ του διεθνούς οικονομικού (παπαγαλο)τύπου με τα όρνια των αγορών: Η Μarket Νews Ιnternational(ΜΝΙ) και οι διασυνδέσεις της με παράγωγα ...αέρος-αέρος.Τα «κρυφά» αφεντικά των Standard & Poors,Moody’s και Fitch ...


Αυτοί περνάνε θηλιά στην ελληνική οικονομία
Η ιστοσελίδα που έβαλε το Πάσχα φωτιά στα spreads ανήκει στην Deutsche Bοrse, διαχειρίστρια του γερμανικού χρηματιστηρίου και μέτοχο της αγοράς παραγώγων Eurex
Εκ πρώτης όψεως μπορεί να μοιάζει εξωφρενικό ότι για την εκρηκτική άνοδο των spreads των ελληνικών ομολόγων ευθύνεται ένα δημοσίευμα, το οποίο αποδίδεται σε ανώνυμους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ειδικά καθώς η είδηση καθαυτή, ότι δηλαδή η Ελλάδα σχεδίαζε να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας στήριξης της χώρας, έτσι ώστε αυτή να δοθεί εξολοκλήρου από την ευρωοικογένεια δίχως το ΔΝΤ, δεν ακούγεται τόσο παράλογη ή κακή. Γιατί λοιπόν η φήμη πως η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει μια πραγματική στήριξη απ’ την Ε.Ε., να πυροδοτεί τέτοιες κερδοσκοπικού τύπου πιέσεις στα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού κράτους; 
Μία και μόνη σαφής απάντηση δεν μπορεί να δοθεί στο παραπάνω ερώτημα. Εκείνο που όμως είναι σίγουρο είναι ότι η αέναη φλυαρία γύρω απ’ το «ελληνικό ζήτημα» δημιουργεί και μια παράλληλη εικοτολογία. Ηδη έχουν αναλύσει το πρόβλημα της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους τόσοι, που, αν έρχονταν για διακοπές στην Ελλάδα, θα ήταν μια βαθιά ανάσα για τον τουρισμό.

«Συμβουλή»
Μια διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης της ευρωστήριξης θα κινητοποιούσε τους ευρωπαϊκούς γραφειοκρατικούς μηχανισμούς και τις 27 κυβερνήσεις της Ε.Ε. εκ νέου και -κατά πάσα πιθανότητα- δεν θα έφερνε αποτέλεσμα παρά θα έδινε τροφή σε χιλιάδες δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο. Κι όλα αυτά ενώ η Wall Street Journal έχει απ’ τα μέσα Μαρτίου υπογραμμίσει σε μήνυμα που μέσω του κυρίου άρθρου της έχει στείλει στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι η «σιωπή είναι χρυσός». Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να χαιρετίσει την κοινή λύση Ε.Ε-ΔΝΤ, που είχε ήδη προδιαγραφεί, και να συνειδητοποιήσει ότι όσο το κομφούζιο γύρω απ’ την Ελλάδα συντηρείται τόσο τα spreads θ’ ανεβαίνουν.
Η κατεύθυνση όμως που πήραν οι εξελίξεις ήταν ακριβώς η αντίθετη απ’ αυτή που συνιστούσε η εφημερίδα, που σε μεγάλο βαθμό απηχεί την άποψη του αμερικανικού κύκλου του χρήματος. Η ελληνική κυβέρνηση, αν και αρχικά δήλωσε ικανοποιημένη με τη συμφωνία, στη συνέχεια δήλωσε ότι δεν θα την ενεργοποιήσει.
Παρότι η ενεργοποίηση της συμφωνίας δεν εξαρτάται μόνο απ’ αυτή αλλά κι απ’ την ομοφωνία των εταίρων της στην Ε.Ε. καθώς κι απ’ το ΔΝΤ, η δήλωση αυτή αποτελεί ομολογία πως το «όπλο πάνω στο τραπέζι» είναι άσφαιρο και σε καμιά περίπτωση δεν αποτρέπει τους δανειστές της Ελλάδας απ’ το να ζητούν τοκογλυφικά επιτόκια. Συνεπώς, το επίμαχο δημοσίευμα -είτε πράγματι βασίζεται σε διαρροή κυβερνητικών κύκλων είτε όχι- ξύνει μια υπαρκτή πληγή και ανατροφοδοτεί τη φημολογία και αυτή με τη σειρά της τη σπέκουλα, η οποία αποτυπώνεται στο ύψος των spreads.
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα αναρτήθηκε στην οικονομική ιστοσελίδα Μarket Νews Ιnternational (ΜΝΙ) το κείμενο για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας της 25ης Μαρτίου. Η είδηση αναδημοσιεύτηκε στο Bloomberg και το Reuters το πρωί της επομένης κι από αυτά τα μεγάλα πρακτορεία σχεδόν παντού. Καθώς η διάψευση της είδησης άργησε, τα spreads πήραν την ανηφόρα και η επίσημη διάψευση απ’ το υπουργείο Οικονομικών μόνο παροδικά τα αποκλιμάκωσε.
Σε σχέση με την ταχύτητα διάδοσης της είδησης από ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό μέσο, όπως το ΜΝΙ, σε όλο τον κόσμο, πρέπει να επισημάνουμε ότι πρόκειται για μια αγγλόφωνη συνδρομητική ιστοσελίδα με πελάτες ανθρώπους των αγορών και μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
 Η ιστοσελίδα επαίρεται ότι οι συντάκτες της «εργάζονται σαν δημοσιογράφοι αλλά σκέφτονται σαν traders».

«Γαϊτανάκι»
Η σχέση της ιστοσελίδας με την αγορά δεν περιορίζεται στον τρόπο σκέψης των συντακτών της, αλλά είναι πιο βαθιά. Ανήκει εξολοκλήρου στην Deutsche Bοrse AG, την εταιρεία που διαχειρίζεται το χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης και όχι μόνο. Η Deutsche Bοrse δραστηριοποιείται και στην αγορά παραγώγων μέσω της Eurex, εταιρεία στην οποία συμμετέχει και το ελβετικό χρηματιστήριο.
Η Eurex είναι ουσιαστικά μια εταιρεία-πλατφόρμα πάνω στην οποία πραγματοποιούνται τοποθετήσεις σε χρηματοοικονομικά παράγωγα future και options - είναι ένα χρηματιστήριο των προϊόντων αυτών. Οι πρόσφατες κινήσεις της Μέρκελ προς έναν αυστηρότερο καθορισμό κανόνων στις συναλλαγές που αφορούν τα CDS, ερμηνεύτηκαν από τους ανταγωνιστές της Eurex (τις ΝΥSE Euronext LIFFE και Chicago Mercantile Express) ως προσπάθεια ενίσχυσης της γερμανο-ελβετικής εταιρείας.
Η Eurex εκκαθαρίζει συμβόλαια CDS ύψους μόνο μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων, την ώρα που τα ευρωπαϊκά παρακλάδια των (Αμερικανών) ανταγωνιστών της διεκπεραίωσαν αγοραπωλησίες CDS ύψους 1,4 τρισεκατομμυρίου δολαρίων μέσα στους τελευταίους οχτώ μήνες. Στην Deutsche Bοrse ανήκει και μια εταιρεία πιο διάσημη από τη μητρική, η Clearstream, τράπεζα και εταιρεία εκκαθάρισης συναλλαγών, η οποία έχει δώσει το όνομά της στο πολύκροτο σκάνδαλο με μίζες που υπήρξε η αφορμή για να εμπλακεί ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, σε δικαστική μάχη πολιτικής εξόντωσης με τον πρώην πρωθυπουργό της, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν. Μέσω της Clearstream, η EADS, γαλλική πολεμική βιομηχανία, έδινε προμήθειες σε πολλά πρόσωπα για να προωθούν πωλήσεις όπλων σε τρίτες χώρες. Αλλες πηγές θέλουν την Clearstream να εμπλέκεται διαχρονικά σε ξέπλυμα χρήματος από μαφιόζους, πολιτικούς και άλλους φοροφυγάδες.


ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ της Μέρκελ για έλεγχο των συναλ­­λαγών CDS ερμηνεύτηκαν από τους αντα­γω­νιστές σαν προσπάθεια ενίσχυσης της γερμανοελβετικής Eurex
Η ΤΡΑΠΕΖΑ CLEARSTREAM, «ομόσταβλη» της Market News International, εμπλέκεται στο σκάνδαλο με μίζες στη Γαλλία, το οποίο οδήγησε σε μάχη εξόντωσης Σαρκοζί και Βιλπέν

ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΣΤΑ ΜΜΕ
Τα «κρυφά» αφεντικά των S&P, Moody’s και Fitch
Πέρα απ’ την ΜΝΙ και τις διασυνδέσεις της με τα παράγωγα αέρος-αέρος, ισχυροί δεσμοί του διεθνούς οικονομικού Τύπου με τις δυνάμεις των αγορών εντοπίζονται και αλλού. Οπως, για παράδειγμα, στους περίφημους οίκους αξιολόγησης.

Ο οίκος Standard&Poors ανήκει στον όμιλο McGraw-Hill, που ελέγχει μέσα ενημέρωσης στην Αμερική μεταξύ των οποίων τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και -μέχρι πρόσφατα- το περιοδικό BusinessWeek, το οποίο πουλήθηκε στο Blοοmberg.Ο ιδρυτής κι ιδιοκτήτης του Bloomberg, Μάικλ Μπλούμπεργκ, εκτός από δήμαρχος της Νέας Υόρκης είναι κι ο πλουσιότερος κάτοικος της αμερικανικής μεγαλούπολης. Την περιουσία 17,5 δισ. δολαρίων την έφτιαξε παρέχοντας οικονομικές ειδήσεις, σαν αυτή που εκτίναξε τα ελληνικά spreads, τόσο στο ευρύ όσο και σε ένα κλειστό συνδρομητικό κοινό.

Επίσης, στη Moody’s έχει επενδύσει η Berkshire Hathaway, η εταιρεία του «γκουρού» των χρηματαγορών Ουόρεν Μπάφετ. Η Berkshire Hathaway είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Moody’s κατέχοντας το 15% των μετοχών της. Διαθέτει επίσης μερίδιο (19%) και στην Washington Post.

Στον οίκο Fitch μεγαλύτερος μέτοχος είναι ο γαλλικός όμιλος holding Fimalac, αλλά κατά 40% ανήκει στον όμιλο Hearst. Πρόκειται για έναν από τους ισχυρότερους ομίλους ΜΜΕ παγκοσμίως, καθώς ελέγχει πάνω από 64 εφημερίδες (κι έχει μερίδιο και σε άλλες 115), 200 περιοδικά και 28 τηλεοπτικούς σταθμούς που συγκεντρώνουν το 18% της τηλεθέασης στις ΗΠΑ.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, τα «παπαγαλάκια» έχουν συμμαχήσει με τα όρνια των αγορών, τα «λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι».
Γιατί για τα προβλήματα της Ελλάδας δεν υπάρχει καλή ή κακή δημοσιότητα στην παρούσα φάση. Κάθε δημοσιότητα είναι κάκιστη.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΟΥΡΙΔΑΚΗΣ
"EΘΝΟΣ"
10/4/2010
(O τίτλος,η εικονογράφηση και οι υπογραμμίσεις των αναρτήσεων γίνονται με ευθύνη του blogger)