ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ:Καθεστώς ατιμωρησίας στο Δημόσιο ...


Καθεστώς ατιμωρησίας στο Δημόσιο
Από 450 υποθέσεις που έφθασαν στη δικαιοσύνη ούτε μία ακόμα δεν έχει εκκαθαριστεί δικαστικά
Σε ουσιαστική ατιμωρησία οδηγούνται οι επίορκοι κρατικοί λειτουργοί για τους οποίους οι ελεγκτικοί μηχανισμοί συγκεντρώνουν αποδεικτικά στοιχεία για πράξεις διαφθοράς και χρηματισμό κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.
Η θλιβερή διαπίστωση, που εντείνει το κλίμα αμφισβήτησης για την αποτελεσματικότητα των όποιων ελέγχων αλλά πλέον και τη δυνατότητα της δικαιοσύνης να δικάζει και να καταδικάζει, προκύπτει από τα στατιστικά δεδομένα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εν όψει της επεξεργασίας και της κατάθεσης της ετήσιας έκθεσης του Γενικού Επιθεωρητή στη Βουλή, από την παρακολούθηση εκατοντάδων υποθέσεων επίορκων κρατικών λειτουργών προκύπτουν αποκαρδιωτικά στοιχεία για την ποινική τους μεταχείριση. Συγκεκριμένα σε σύνολο 450 σημαντικών υποθέσεων για χρηματισμό, διαφθορά και παράνομες δραστηριότητες φοροδιαφυγής και καταλήστευσης του δημοσίου χρήματος, που σχηματίστηκαν για επίορκους κρατικούς λειτουργούς, ουσιαστικά καμία δεν έχει φθάσει, ακόμα, σε δικαστική εκκαθάριση!
Σε χρονικό διάστημα περίπου έξι χρόνων όσοι επίορκοι παραπέμφθηκαν σε δίκη για κακούργημα ή για πλημμέλημα, είτε ακόμα δεν έχουν καν δικαστεί είτε έχουν δικαστεί σε πρώτο βαθμό, αλλά ακόμα η υπόθεσή τους εκκρεμεί και δεν έχει τελεσιδικήσει.
Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται έφοροι αλλά και υπάλληλοι πολεοδομικών γραφείων, γιατροί του ΕΣΥ και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι, για τους οποίους ο έλεγχος απέδειξε τη συμμετοχή τους σε παράνομες δραστηριότητες, οι περισσότεροι για χρηματισμό και εξυπηρέτηση παράνομων πράξεων σε βάρος του δημοσίου.
Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία για το μείζον αυτό θέμα τόσο με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χάρη Καστανίδη όσο και με παράγοντες των δικαστικών αρχών, σε μια προσπάθεια να δοθεί προτεραιότητα στις δίκες και τις καταδίκες των επίορκων κρατικών λειτουργών.
«Η βραδύτητα της δικαιοσύνης», αναφέρει σε δήλωσή του στην «Κ» ο κ. Ρακιντζής, «δυστυχώς έχει φθάσει σε τέτοια κατάσταση, ώστε να ακυρώνει το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών».
Η ατιμωρησία των επίορκων δημοσίων λειτουργών σε υποθέσεις που θεωρούνται «δεμένες» με την ύπαρξη αποδεικτικών στοιχείων και με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τη διαφθορά και τα φαινόμενα παρανομίας στο Δημόσιο, απασχολεί έντονα και τις δικαστικές αρχές, οι οποίες προτείνουν μέτρα για συντόμευση αυτών των δικών.

Οι δικαστικές αρχές
Μάλιστα εν όψει και των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται με την οικονομική συγκυρία η απαίτηση για σύντομη εκκαθάριση των υποθέσεων με πρωταγωνιστές επίορκους κρατικούς λειτουργούς έχει λάβει διαστάσεις επείγοντος. Στο πλαίσιο αυτό εισαγγελικοί λειτουργοί προτείνουν να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία από το υπουργείο Δικαιοσύνης που να προβλέπει συντομότερες διαδικασίες για τη δικαστική εκκαθάριση αυτών των υποθέσεων
Της Ιωάννας Mάνδρου
30-04-10
''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ''
(Ο τίτλος,η εικονογράφηση και οι υπογραμμίσεις των αναρτήσεων γίνονται με ευθύνη του blogger)