Και είπε ο γα'ί'δαρος τον πετεινό ...κεφάλα (!!!)
Una fatsa una ratsa ...
Ελληνοσκεπτικιστές
Παραμονές της ενεργοποίησης του ευρωμηχανισμού στήριξης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ και η Ελλάδα αποτελεί πλέον «είδηση» παγκοσμίως.
Σε δύο στρατόπεδα έχουν χωριστεί οι Ευρωπαίοι που ζουν εντός και εκτός των συνόρων μας:
οι επικριτές και οι συμπάσχοντες.
Διαπληκτίζονται μεταξύ τους και ανταλλάσσουν συχνά βαρείς χαρακτηρισμούς.
Είναι μια ιδιόμορφη συγκυρία η οποία από μόνη της είναι άξια σχολιασμού...
Εμείς, συμβάλλοντας σε αυτή την προσπάθεια, εκτάκτως σήμερα δημοσιεύουμε από τη στήλη ένα κείμενο-απάντηση του γνωστού Ιταλού δημοσιογράφου και εκδότη στην Ελλάδα της ιταλόφωνης εφημερίδας «Eureka», Sergio Coggiola, σε πρόσφατες και όχι και τόσο κολακευτικές δηλώσεις του Ιταλού πρέσβη στη χώρα μας Giampaolo Scarante στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa». Τις θεωρούμε ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί τελευταία, αλλά και της γενικότερης κατάστασης σε άλλες χώρες της Ευρώπης....
Αrcimboldo
Ολόκληρο το κείμενο έχει ως εξής:
Ολόκληρο το κείμενο έχει ως εξής:
«Δεν είναι λίγοι οι Ιταλοί που ζουν καλά σε αυτή τη χώρα και υιοθετούν συχνά μια στάση υπεροχής σαν να πήγαιναν τα πράγματα καλύτερα στην Ιταλία. Μέγα λάθος. Διότι, όπως καταδεικνύουν οι αριθμοί, Ιταλία και Ελλάδα πορεύονται παράλληλα, τόσο ως προς τους δείκτες που αφορούν τη διαφθορά όσο και σε αυτούς της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας, 11 εκατομμύρια φορολογούμενοι (ένας στους τέσσερις) δήλωσαν το 2008 εισόδημα της τάξης του... αφορολόγητου. Αντίθετα, τους φόρους πλήρωσαν μόνο 30 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Από αυτούς το 50% δήλωσε εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 15.000 ευρώ, ενώ το 91% των Ιταλών φορολογουμένων δηλώνει ότι το εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 35.000 ευρώ. Και μόνο 1% δηλώνει ότι κερδίζει πάνω από 100.000 τον χρόνο.
Οσον αφορά τη διαφθορά και αυτή καλά κρατεί, καθώς, σύμφωνα με τις δικαστικές Αρχές της Ιταλίας, είναι μια "πολύ σοβαρή παθολογία" της χώρας, η οποία το 2009 ήταν η αιτία να αυξηθούν οι σχετικές καταγγελίες κατά 229% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Καλό θα ήταν, λοιπόν, κάποιος να κοιτάζει πρώτα το σπίτι του πριν προβεί σε ενοχλητικές δηλώσεις. "Το μισό Κολωνάκι vip δεν πληρώνει ούτε μια δεκάρα φόρο", είναι μια δήλωση την οποία θα μπορούσε να είχε κάνει ο πρέσβης της Γερμανίας, μιας χώρας στην οποία οι φόροι καταβάλλονται. Αντίθετα, σε αυτή την "ανάλυση" κατέληξε ο πρέσβης της Ιταλίας στην Αθήνα, Giampaolo Scarante, στον απεσταλμένο της ιταλικής εφημερίδας "La Stampa".
Προσωπικά κατοικώ στο Κολωνάκι, όπως και αρκετοί γνωστοί και φίλοι, που ανήκουμε στο άλλο 50% που πληρώνει τους φόρους, αλλά ενοχληθήκαμε το ίδιο, τόσο ως Ιταλοί όσο και ως φορολογούμενοι του ελληνικού κράτους, διαβάζοντας αυτή τη δήλωση. Ισως το λάθος να είναι του δημοσιογράφου (απειρία;) που ανέφερε το όνομα του πρέσβη, ενώ θα μπορούσε να επικαλεστεί "διπλωματικές πηγές". Ωστόσο, το λάθος στιγματίζει ούτως η άλλως τον πρέσβη, ο οποίος τόλμησε να κάνει δημοσίως ένα σχόλιο σε δημοσιογράφο που δεν αρμόζει στα καθήκοντά του. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ως Ιταλός στην ιδιωτική του ζωή έχει το δικαίωμα να σκέφτεται ό,τι θέλει για την Ελλάδα και την πολιτική της ηγεσία (σαφώς καλύτερη από τη δική μας), τη φοροδιαφυγή ή ό,τι άλλο. Αλλά, ως ύπατος εκπρόσωπος του ιταλικού κράτους σε αυτή τη χώρα θα περίμενε κάποιος περισσότερη διπλωματική σύνεση στις δηλώσεις του και περισσότερο σεβασμό για τη χώρα που τον φιλοξενεί».
Της ΕΛΙΖΑΜΠΕΤΤΑΣ ΚΑΖΑΛΟΤΤΙ
''Ελευθεροτυπία''
20 Απριλίου 2010
(Ο τίτλος,η εικονογράφηση και οι υπογραμμίσεις των αναρτήσεων γίνονται με ευθύνη του blogger)
(Ο τίτλος,η εικονογράφηση και οι υπογραμμίσεις των αναρτήσεων γίνονται με ευθύνη του blogger)