Γιατί πρέπει να αυτοκτονήσουμε για να σταματήσουμε να πονάμε;

...
Προτού λοιπόν η κυβέρνηση μπει στην περιπέτεια του ΔΝΤ για... μια χούφτα δολάρια (η πρώτη δόση της βοήθειας θα είναι ύψους 2-3 δισ. ευρώ) θα πρέπει να τολμήσει και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρει η ελληνική οικονομία.
 ...

Σκίτσο του Π.Μαραγκού
''ΕΘΝΟΣ'' 31/3/2010

1.
Θα αυτοκτονήσουμε;
Η προσφυγή στο ΔΝΤ είναι οικονομική και πολιτική αυτοκτονία. Ας ελπίσουμε ότι η επιστολή του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αποσκοπεί στο να σιγουρέψει την ύπαρξη της βοήθειας από ΔΝΤ και ΕΕ και να διαφανεί καθαρά- για να το δουν οι αγορές- ότι υπάρχουν τα λεφτά διαθέσιμα και ότι δουλεύουμε μαζί με τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ για να βγάλουμε την οικονομία από το αδιέξοδο. Διότι, αν σκοπεύει πράγματι να προσφύγει στη βοήθεια, μπορούμε να περιμένουμε τα χειρότερα.
Η κυβέρνηση δεν έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες που έχει η ελληνική οικονομία προτού προσφύγει στην ολέθρια λύση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Και πρέπει έστω και την τελευταία στιγμή να αποφύγει την προσφυγή σε ένα πρόγραμμα που θα εξυπηρετήσει μόνο τα συμφέροντα των πιστωτών μας και θα μας οδηγήσει σε βαθιά ύφεση, φτώχεια, ανεργία, απώλεια των περιουσιακών στοιχείων και σε εκτός ελέγχου κοινωνικές αναταραχές.
Γιατί προσφεύγουμε στο ΔΝΤ; Επειδή μας λείπουν για εφέτος περίπου 20 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση των δανείων μας. Αυτά τα χρήματα είναι κυριολεκτικά αστεία για την ισχύ της ελληνικής οικονομίας. Το Δημόσιο έχει πολλούς τρόπους να τα αντλήσει από τις διεθνείς αλλά και από την εγχώρια αγορά. Φυσικά θα του κοστίσουν ακριβά. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα κοστίσουν τόσο ακριβά όσο θα μας κοστίσει η προσφυγή στο ΔΝΤ. Το υπουργείο Οικονομικών σήκωσε με μεγάλη άνεση πριν από λίγες ημέρες 5 δισ. ευρώ με έντοκα γραμμάτια. Η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη που θα μπορούσε να σηκώσει πολύ περισσότερα. Θα μπορούσε λοιπόν η κυβέρνηση να συνεχίσει τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Εκτός αυτού, οι διεθνείς αγορές μάς δανείζουν με επιτόκια υψηλά, αλλά εν πάση περιπτώσει μας δανείζουν. Δεν είναι ανάγκη λοιπόν να προσφύγουμε. Τρίτον, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ένα πακέτο μέτρων το οποίο ακόμη δεν έχει αποδώσει. Πρέπει να περιμένει να αποδώσουν τα μέτρα και, αν θεωρεί ότι δεν επαρκούν, να πάρει και άλλα. Μόνη της. Τα μέτρα τα ξέρει, το πρόβλημα το ξέρει, τις αδυναμίες της τις ξέρει. Ας προσπαθήσει λοιπόν μόνη της, χωρίς να εμπλέξει το ΔΝΤ στην προσπάθεια αυτή.
Είναι απορίας άξιον γιατί ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ως πριν από λίγες ημέρες δήλωνε ότι δεν θα προσφύγουμε στη βοήθεια, σήμερα δείχνει- με την επιστολή τουότι το ξανασκέφτεται. Μπορεί απλώς να βολιδοσκοπεί τις προθέσεις των εταίρων μας. Ας ελπίσουμε ότι θα μείνουμε εκεί. Ας ελπίσουμε ότι αυτή είναι μόνο μια κίνηση στη διπλωματική- οικονομική σκακιέρα, το «δράμα» της οποίας έχει απορροφήσει πλήρως την κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες. Και ας ελπίσουμε ότι ο Πρωθυπουργός θα κλείσει τα αφτιά του σε όλους αυτούς- οι οποίοι είναι πολλοί- που προβάλλουν τη λύση του ΔΝΤ ως μοναδική.
Η κυβέρνηση είναι νέα. Η οικονομία μας είναι ταλαιπωρημένη αλλά ισχυρή. Διαθέτουμε 300 δισ. ευρώ σε καταθέσεις και το Δημόσιο διαθέτει περιουσία επιπλέον 300 δισ. ευρώ. Διαθέτουμε ένα ΑΕΠ 280 δισ. ευρώ και κολλάμε στην αδυναμία είσπραξης των φόρων και στις ανεξέλεγκτες σπατάλες του Δημοσίου. Είναι δυνατόν να μην μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε το χρέος μας; Είναι δυνατόν να μην μπορούμε να συμμαζέψουμε το σπίτι μας; Στο κάτω κάτω της γραφής, τη συνταγή, το πακέτο των μέτρων που επιβάλλει το ΔΝΤ, τη γνωρίζουμε. Ας την εφαρμόσουμε μόνοι μας, με μερικές παραλλαγές που είναι απαραίτητες, για να μην πνίξουμε την οικονομία. Θεραπεία υπάρχει. Δεν είναι ανάγκη να αυτοκτονήσουμε για να σταματήσουμε να πονάμε.
Γρ. Νικολόπουλος
''ΒΗΜΑ''
 18 Απριλίου 2010



Σκίτσο του Γ.ΚΑΛΑ'Ι'ΤΖΗ
''ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ''

2
Επιλογές

Η κυβέρνηση δίνει την εντύπωση ότι βιάζεται να προστρέξει στον μηχανισμό βοήθειας της ΕΕ και του ΔΝΤ. Ενώ γνωρίζει ότι η προσφυγή στη βοήθεια ισοδυναμεί με χρεοκοπία - αφού ουσιαστικά σημαίνει ότι οι αγορές δεν σε δανείζουν-, εισέρχεται σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης για τη χορήγηση δανείων από το ΔΝΤ που ενδεχομένως θα φέρει περισσότερα προβλήματα από αυτά που φιλοδοξεί να λύσει. Και όλα αυτά τη στιγμή που είναι σαφές ότι όχι μόνο δεν έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες που διαθέτει για την ενίσχυση των εσόδων και τον περιορισμό των δαπανών αλλά δεν έχει καν ασχοληθεί με αυτές.

Δεν έχει κάνει τίποτε για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, η οποία υπολογίζεται σε περίπου 300 δισ. ευρώ, όσα και το χρέος, και η οποία μπορεί να της αποφέρει άμεσα έσοδα από την πώληση και την επανενοικίαση (sales and leaseback) των ιδιοχρησιμοποιούμενων από το Δημόσιο ακινήτων και την πολυετή παραχώρηση ακινήτων που δεν χρησιμοποιεί το Δημόσιο. Δεν έχει καταφέρει να περιορίσει τη σπατάλη στα δημόσια νοσοκομεία τη στιγμή που θα μπορούσε να τους επιβάλει να δημοσιεύουν λογιστικές καταστάσεις, όπως κάνουν όλες οι επιχειρήσεις, ώστε να ελέγχει σε τακτική βάση την αύξηση των δαπανών σε φάρμακα και νοσοκομειακό υλικό. Δεν έχει απελευθερώσει επενδύσεις ύψους δεκάδων δισ. ευρώ σε αιολικά πάρκα, που παραμένουν δεσμευμένες εξαιτίας γραφειοκρατικών διαδικασιών ή συνεχών «αρχαιολογικών» κωλυμάτων ή επικλήσεων λόγων «προστασίας» του περιβάλλοντος.

Καλά καλά δεν έχει λειτουργήσει ο εισπρακτικός μηχανισμός του Δημοσίου, ο οποίος στελεχώθηκε, τόσο σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης όσο και εφοριών, με σημαντική καθυστέρηση. Ούτε τα επίπονα μέτρα που έχει λάβει έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Επιπλέον το ΕΣΠΑ παραμένει ουσιαστικά αδρανές αφού ούτε οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις έχουν υλοποιηθεί ούτε η απορρόφηση κονδυλίων έχει επιταχυνθεί. Η ανάπτυξη ενός τουρισμού υψηλών προδιαγραφών εξακολουθεί να καθυστερεί, παρά τις επενδυτικές προτάσεις για δημιουργία γηπέδων γκολφ, οικιστικών συγκροτημάτων κτλ. εξαιτίας μικροπολιτικών τοπικών λόγων.
Προτού λοιπόν η κυβέρνηση μπει στην περιπέτεια του ΔΝΤ για... μια χούφτα δολάρια (η πρώτη δόση της βοήθειας θα είναι ύψους 2-3 δισ. ευρώ) θα πρέπει να τολμήσει και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρει η ελληνική οικονομία.
 Γ. Παπαϊωάννου
''ΒΗΜΑ''
  18 Απριλίου 2010

(Ο τίτλος,η εικονογράφηση και οι υπογραμμίσεις των αναρτήσεων γίνονται με ευθύνη του blogger)