Η Goldman Sachs στο σκαμνί ...


ΑΕΡΙΤΖΙΔΙΚΑ PIGS ...

Η Goldman Sachs στο σκαμνί
Ξεκίνησε χθες στην αμερικανική Γερουσία η κατάθεση του διευθύνοντος συμβούλου και ενός μεγαλοστελέχους του επενδυτικού κολοσσού
Η Διαρκής Υποεπιτροπή Ερευνών της αμερικανικής Γερουσίας απεφάνθη χωρίς περιστροφές λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία ενώπιον των εκπροσώπων του αμερικανικού λαού:
 η Goldman Sachs κέρδισε δισεκατομμύρια δολάρια εις βάρος των πελατών της κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων.

Η έρευνα διήρκεσε 18 μήνες και βασίστηκε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) στελεχών της Goldman Sachs. Και τα μηνύματα αυτά έδειξαν ότι στελέχη της κορυφαίας επενδυτικής τράπεζας στον κόσμο απέκρυψαν από τους επενδυτές την αλήθεια για επενδυτικά προϊόντα τα οποία στηρίζονταν στα στεγαστικά δάνεια που δίνονταν με το... ζόρι σε δανειολήπτες απολύτως ανυπόληπτους. Οι χορηγοί των δανείων γνώριζαν ότι δεν επρόκειτο να λάβουν ποτέ τα χρήματά τους πίσω. Αλλά εκείνο που τους ενδιέφερε ήταν να δημιουργήσουν τζίρο (και να εισπράξουν μπόνους) και βεβαίως να πουλήσουν το τοξικό επενδυτικό προϊόν που δημιουργούσαν με την πρόφαση ότι «έχουν λαμβάνειν» σε διάφορα θεσμικά κορόιδα, κατοικοεδρεύοντα στην Ευρώπη κατά προτίμηση.

Η Goldman Sachs αρνείται κατηγορηματικά τις αιτιάσεις της Γερουσίας και βέβαια τις κατηγορίες που διετύπωσε στις 16 Απριλίου η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην αστική αγωγή για απάτη που κατέθεσε κατά της τράπεζας και ενός στελέχους της, του γάλλου τραπεζίτη Φαμπρίς Τουρ. Η τράπεζα κατηγορείται συγκεκριμένα ότι από το 2007 άρχισε να εξαπατά πελάτες της πουλώντας τους δομημένα χρεωστικά ομόλογα (CDΟ), αποκρύπτοντάς τους ότι η ίδια με τη συνδρομή του διαβόητου διαχειριστή αντισταθμιστικών κεφαλαίων (hedge funds) Τζον Πόλσον στοιχημάτιζε ταυτόχρονα στην κατάρρευσή τους! Η Godlman Sachs δηλαδή κατηγορείται ότι πουλούσε σε πελάτες της ομόλογα τα οποία η ίδια είχε συμφέρον να καταρρεύσουν!
«Θεωρώ ότι η Goldman εξαπάτησε τη χώρα. Δεν χωρεί αμφιβολία ότι κέρδισαν πάρα πολλά χρήματα στοιχηματίζοντας κατά της αγοράς στεγαστικών δανείων.
Αποφάσισαν να πουλήσουν τα ομόλογα αυτά παρ΄ ότι γνώριζαν ότι ήταν τοξικά»
δήλωσε ο πρόεδρος της Διαρκούς Υποεπιτροπής Ερευνών Καρλ Λεβίν. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής υποστήριξε ότι από την αλληλογραφία των στελεχών κατέστη σαφές ότι στις αρχές του 2007 η τράπεζα άλλαξε επενδυτική στρατηγική και άρχισε να «σορτάρει» στην κατάρρευση της αγοράς στεγαστικών δανείων. Σε γραπτή επιστολή που δημοσιοποίησε εν όψει της κατάθεσής του στη Γερουσία, ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs Λόιντ Μπλάνκφεϊν αρνείται την ενοχή της τράπεζας με το επιχείρημα ότι ουδείς επιχειρηματικός όμιλος θα διακύβευε την αξιοπιστία του έναντι των πελατών του, διότι χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να επιβιώσει.
«Αν οι πελάτες μας πιστέψουν τις κατηγορίες, τότε δεν αξίζουμε την εμπιστοσύνη τους» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Μπλάνκφεϊν και προσθέτει ότι η ημέρα κατά την οποία πληροφορήθηκε τις κατηγορίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά της Goldman Sachs ήταν η χειρότερη της επαγγελματικής ζωής του. Ενώπιον της Γερουσίας ο Μπλάνκφεϊν αργά χθες το βράδυ επρόκειτο να επαναλάβει το βασικό επιχείρημα της τράπεζας, ότι κατά τη διετία 2007-2008 η Goldman Sachs έχασε 1,2 δισ. δολάρια από τις επενδύσεις της στην αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ. Παρά ταύτα, ο επικεφαλής της τράπεζας αναμένεται να παραδεχθεί ότι «έπρεπε η Goldman να κάνει καλύτερα τη δουλειά της κρατώντας την ισορροπία μεταξύ αυτού που ένας πληροφορημένος πελάτης πιστεύει ως σημαντικό για τους επενδυτικούς του στόχους και αυτού που το ευρύ κοινό κρίνει ως υπερβολικά σύνθετο και ριψοκίνδυνο».
Η Υποεπιτροπή της Γερουσίας εξέτασε χθες και τον Φαμπρίς Τουρ που εργάζεται ως διαχειριστής ομολόγων της Goldman Sachs στο Σίτι του Λονδίνου και ο οποίος κατονομάζεται από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Οι αμερικανοί γερουσιαστές ανακάλυψαν σειρά e-mail του Τουρ στα οποία, αστειευόμενος προς τους συναδέλφους τους, τους πληροφορούσε ότι πούλησε «πεθαμένες επενδύσεις σε χήρες και ορφανά». Κάτι τέτοιοι ποταποί κυνισμοί, απότοκοι του αλαζονικού αισθήματος της παντοδυναμίας που αναπτύσσουν άνθρωποι απαίδευτοι και ακαλλιέργητοι όταν αποκτούν εξουσία, εξηγούν πώς και γιατί εκφυλίστηκε και έγινε τόσο επικίνδυνο το σύστημα των απορρυθμισμένων αγορών.
ΑΛ. ΚΑΨΥΛΗΣ 
''ΒΗΜΑ''
 28 Απριλίου 2010

(Ο τίτλος,η εικονογράφηση και οι υπογραμμίσεις των αναρτήσεων γίνονται με ευθύνη του blogger)