''Μonkey Economy'':Το ατέλειωτο όργιο των αεριτζίδων ...


ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ Ή ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΟ, ΟΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ ΟΡΓΙΑΣΑΝ
Spread - μαϊμού σκαρφάλωσε 10%!
Με εικονικές συναλλαγές διαλύουν την ελληνική αγορά ομολόγων. Η εγχώρια αγορά, μετά και την υποβάθμισή της σε επίπεδο Γουατεμάλας, αποτελεί πλέον «άθυρμα» στα χέρια ξένων κέντρων που επιχειρούν να τη χειραγωγήσουν, επιταχύνοντας την πλήρη κατάρρευση, οδηγώντας έτσι σε οριστική χρεοκοπία τη χώρα.
Η κατάσταση απέχει παρασάγγας από το να χαρακτηριστεί ομαλή, ωστόσο τα όσα συνέβησαν χθες με τα spreads των ομολόγων καταδεικνύουν ότι η χώρα, αποδυναμωμένη και ευάλωτη, έχει «παραδοθεί» στην πιο ακραία μορφή κερδοσκοπίας. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από την άλλη πλευρά αποδεικνύεται ανεπαρκές ν' αντιτάξει έστω στοιχειωδώς μία ύστατη γραμμή άμυνας, καθώς οι λεκτικοί ακροβατισμοί του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου -περί κερδοσκόπων που θα χάσουν το πουκάμισό τους- οδήγησαν στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.
Χθες με τα spreads των ελληνικών ομολόγων στήθηκε χορός πλειοδοσίας. Τα μέσα, ξένα και ελληνικά, τα ανέβαζαν -ανάλογα με τις διαθέσεις τους ή τα συμφέροντά τους- από το 8,29% έως και το 10%. Το πρακτορείο Reuters μάλιστα με εντυπωσιακό τίτλο διαπίστωνε ότι το περιθώριο των δεκαετών ομολόγων ξεπέρασε τις 1.000 μονάδες βάσης (10%). Ομως όλος αυτός ο θόρυβος και η συνακόλουθη αναστάτωση που προκάλεσε στο φιλοθέαμον κοινό, δημιούργησε στην ουσία μία εικονική πραγματικότητα πλήρους κατάρρευσης της χειμαζόμενης αγοράς ομολόγων. Οπως απεδείχθη στη συνέχεια η κατάρρευση των τιμών και η εκτίναξη των spreads παρέμεινε μόνο στα χαρτιά, γιατί απλούστατα στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών δεν πραγματοποιήθηκε ούτε ΜΙΑ συναλλαγή.

Για πρώτη φορά: μηδέν!
Για πρώτη φορά στην ιστορία της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων δεν έγινε ούτε μία αγορά ή πώληση ομολόγου. Το γεγονός της πλήρους επενδυτικής απραξίας βεβαίωσε νωρίς χθες το απόγευμα και η αρμόδια διεύθυνση της Τραπέζης της Ελλάδος. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος της ΤτΕ, η αγορά ομολόγων βρίσκεται σε αναμονή.
Βέβαια οι βασικοί διαπραγματευτές (ελληνικές και ξένες τράπεζες) τοποθέτησαν στις οθόνες των υπολογιστών τους τιμές αγοράς και πώλησης για κάποια ομόλογα, οι οποίες όμως άφησαν αδιάφορους τους επενδυτές.

Προσγειώθηκε στο 5,98%
Σε «θεωρητικό» πλέον επίπεδο από τις τιμές αυτές η απόδοση που προέκυψε χθες για το δεκαετές ομόλογο ήταν 9,01%, με αποτέλεσμα το περιθώριο (spread) με τα γερμανικά ομόλογα (3,03% απόδοση) να διαμορφωθεί στο 5,98%. Δηλαδή, σε «θεωρητικό» πάντα επίπεδο, σε ελαφρώς χαμηλότερο επίπεδο από την Τρίτη.
Πάντως σε κάθε περίπτωση οι συνθήκες αυτές είναι οριακές και η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος «κρέμεται πλέον από μία λεπτή κλωστή». Παρά το κλίμα πανικού που έχει δημιουργηθεί, οι μικροκαταθέτες δεν έχουν αποσύρει τις καταθέσεις τους, στηρίζοντας έτσι αυτοί πλέον τη λειτουργία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Αντιθέτως οι μεγαλοκαταθέτες έχουν ήδη εδώ και αρκετό καιρό αποσύρει τα κεφάλαιά τους αναζητώντας ασφαλέστερες τοποθετήσεις στην Κύπρο, την Ελβετία ή ακόμη και σε θυρίδες.
 Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΩΤΗ
Ελευθεροτυπία
29 Απριλίου 2010
(Ο τίτλος,η εικονογράφηση και οι υπογραμμίσεις των αναρτήσεων γίνονται με ευθύνη του blogger)