«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»:Προβλέψεις για εντυπωσιακή μείωση της σπατάλης κρατικών πόρων...



«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»:
ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
20 αλλαγές έφερε η δημόσια διαβούλευση

 Η διαβούλευση έφερε ακόμα λιγότερους δήμους, καθώς ο «Καλλικράτης» «κλείδωσε» στους 325 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλη την Ελλάδα, ενώ το αρχικό σχέδιο κατέγραφε 333 και 14 σε διαβούλευση.
Στην Αττική ο νέος χάρτης δεν περιλαμβάνει καμιά αλλαγή, με μοναδική εξαίρεση τη συνένωση του Καματερού με τους Αγίους Αναργύρους.
Τον νέο «Καλλικράτη» κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος μιλώντας στη συνέχεια στους δημοσιογράφους διαβεβαίωσε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί εντός του Μαΐου. Ακόμη, ο κ. Ραγκούσης εξέφρασε την ικανοποίησή του, διότι οι οικονομικές υπηρεσίες διαβεβαιώνουν ότι με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» η εξοικονόμηση θα ανέλθει σε 1 δισ. 185 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Επίσης, από σύμμιξη των ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών που θα γίνονται μαζί από το 2014 θα υπάρχει εξοικονόμηση 75 εκατομμυρίων ευρώ κάθε πενταετία.

Αναλυτικά οι αλλαγές που επέρχονται σε όλη την Ελλάδα με την «είσοδο» του «Καλλικράτη» είναι οι εξής:
1
 Δραστικές περικοπές σε δημοτικά συμβούλια και θέσεις αιρετών. Για παράδειγμα τα δημοτικά συμβούλια από 16.150 που είναι σήμερα περιορίζονται περίπου στα μισά. Επίσης, οι 195 θέσεις αντινομαρχών αντικαθίστανται από τις θέσεις αντιπεριφερειαρχών που θα είναι οι μισές και οι 1.496 νομαρχιακοί σύμβουλοι αντικαθίστανται από 703 περιφερειακούς συμβούλους. Συνολικά κόβεται μία στις δύο θέσεις πολιτικού προσωπικού, δηλαδή από 50.000 θέσεις «αιρετών» έχουμε 25.000 θέσεις. Μόνο από αυτή τη μείωση των θέσεων πραγματοποιείται εξοικονόμηση της τάξης του 60%.
2
Μαχαίρι και σε νομικά πρόσωπα και δημοτικές επιχειρήσεις: από τα 6.000 που υπάρχουν σήμερα περιορίζονται σε 2.000, ενώ τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων αυτών των επιχειρήσεων από 60.000 μειώνονται κατά 40.000 και γίνονται 20.000.
3
Η θητεία των τοπικών αρχόντων γίνεται πέντε χρόνια, με στόχο να τους δοθεί περισσότερος ωφέλιμος χρόνος να πραγματοποιήσουν το πρόγραμμά τους. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνονται μαζί με τις ευρωεκλογές, ώστε να εξασφαλισθεί και μεγαλύτερη συμμετοχή σε αυτές.
4
Οι αυτοδιοικούμενες περιφέρειες γίνονται θεσμικά το όχημα της πράσινης ανάπτυξης, καθώς μεταφέρεται στην περιφέρεια το σύνολο των αρμοδιοτήτων που αφορούν τον αναπτυξιακό περιφερειακό προγραμματισμό.
5
Οι δήμοι αποκτούν αρμοδιότητες που σχετίζονται με τοπικά ζητήματα, όπως έκδοση οικοδομικών αδειών, επαγγελματικές άδειες κ.τ.λ.
6
Οι περιφέρειες αποκτούν ευρύτατες αρμοδιότητες που αποκεντρώνονται στο κεντρικό κράτος, όπως ο αναπτυξιακός σχεδιασμός, η δημόσια υγεία, τα έργα.
7
Καθιερώνονται αυστηρά όρια και κριτήρια δανεισμού των δήμων για να μην υπάρξουν ξανά υπερχρεωμένοι δήμοι που επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος συνολικά.
8
Οι υπερχρεωμένοι δήμοι θα μπουν σε πρόγραμμα εξυγίανσης. Σε περιπτώσεις συνενώσεων το πρόγραμμα εξυγίανσης εφαρμόζεται στον συγκεκριμένο υπερχρεωμένο δήμο, που αποτελεί μέρος του νέου «καλλικράτειου δήμου».
9
 Οι δαπάνες των δήμων και των περιφερειών, όπως και των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων τους υπάγονται σε προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σήμερα 500 δήμοι δεν υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως και καμία δημοτική επιχείρηση ή νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που εποπτεύεται από δήμο.
10
Το Ελεγκτικό Συνέδριο πραγματοποιεί γενικευμένο προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας σε συμβάσεις άνω των 100.000 ευρώ, τις οποίες συνάπτουν οι δήμοι, οι περιφέρειες, τα νομικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις τους. (Σήμερα ο προσυμβατικός έλεγχος πραγματοποιείται μόνο για συμβάσεις άνω του 1.000.000 ευρώ και δεν αφορά ΝΠΔΔ και επιχειρήσεις της Αυτοδιοίκησης.)
11
Ο ελεγκτής νομιμότητας, που προΐσταται της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας των ΟΤΑ, είναι ανώτατος υπάλληλος με πενταετή θητεία.
Η επιλογή του γίνεται από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων.
 (Σήμερα τον έλεγχο νομιμότητας ασκεί ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας, διορισμένος από την εκάστοτε κυβέρνηση.)

12
Κάθε αρμοδιότητα, κάθε εξουσία πάει στο εγγύτερο δυνατό σημείο για τον πολίτη. Σε κάθε συνενούμενο δήμο παραμένει το σύνολο των υπηρεσιών, ενώ προβλέπεται αντιδήμαρχος τοπικών υποθέσεων.
Θεσμοθετούνται αντιδήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες με τοπική αρμοδιότητα.
13
Συστήνονται παντού τοπικές (κάτω των 2.000 κατοίκων) και δημοτικές (άνω των 2.000 κατοίκων) κοινότητες, που αντικαθιστούν τα σημερινά τοπικά και δημοτικά διαμερίσματα.
14
Οι νέοι μπορούν να εκλέγονται και να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά από 18 ετών (αντί των 21 που ίσχυε έως σήμερα).
15
Καθιερώνεται ο θεσμός του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης» σε κάθε δήμο και περιφέρεια.
16
Στους δήμους και στις περιφέρειες συστήνεται Επιτροπή Διαβούλευσης (για ανταλλαγή επιχειρημάτων με εκροσώπους της τοπικής κοινωνίας).
17
Δίπλα στα σημερινά 1.000 Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), δημιουργούνται άλλα 1.200 «Δημοτικά e-ΚΕΠ».
18
Συστήνεται αρμόδια υπηρεσία, υπεύθυνη για την παροχή διοικητικής βοήθειας σε άτομα που έχουν αντικειμενική αδυναμία προσπέλασης στους δήμους ή στα ΚΕΠ.
19
Εισάγεται η έξυπνη «κάρτα του δημότη», ξεκινά η υλοποίηση της «κάρτας του πολίτη» (για την άμεση ηλεκτρονική εξυπηρέτηση του πολίτη, την έκδοση πιστοποιητικών αλλά και για συμμετοχή σε τοπικά δημοψηφίσματα).
20
Για κάθε όργανο των δήμων και όλων των Νομικών Προσώπων τους εισάγεται η υποχρέωση ανάρτησης κάθε απόφασής τους στο Διαδίκτυο, προκειμένου αυτή να είναι εκτελεστή.

Των ΜΑΚΗ ΣΕΛΑΜΑΖΙΔΗ, ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ
''ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ''
15-5-2010