BP-DISASTER:Ανεξέλεγκτη διαρροή ως τον Αύγουστο ...

Ανεξέλεγκτη διαρροή ως τον Αύγουστο
Η ΒΡ παραδέχθηκε ότι δεν μπόρεσε να περιορίσει την έκταση της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού 
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Η ομολογία της αποτυχίας της ΒΡ να περιορίσει την πετρελαιοκηλίδα που έχει ήδη προκαλέσει τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ προκαλεί οργή και απόγνωση στην κοινή γνώμη των ΗΠΑ, αναγκάζοντας ακόμη και Δημοκρατικούς γερουσιαστές να ασκήσουν πιέσεις στον Μπαράκ Ομπάμα και στην κυβέρνησή του προκειμένου να εντείνουν τις προσπάθειες περιορισμού της διαρροής, η οποία σύμφωνα με την εταιρεία θα συνεχιστεί για τουλάχιστον άλλους δύο μήνες.
Εκπρόσωπος της ΒΡ δήλωσε χθες ότι η έναρξη λειτουργίας δύο «βοηθητικών πηγαδιών» τον Αύγουστο, η οποία αναμένεται να ελαττώσει την πίεση στο κύριο πηγάδι, αποτελεί την «καλύτερη λύση» στον έλεγχο της μη διαρροής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.
«Το χειρότερο είναι ότι θα διαρρέει πετρέλαιο ως τον Αύγουστο οπότε σύμφωνα με την ΒΡ θα ολοκληρωθεί το πρώτο από τα δύο “βοηθητικά πηγάδια”που προορίζονται να σφραγίσουν την κατεστραμμένη πετρελαιοπηγή από το κατώτατο σημείο της στον βυ-θό» είπε η Κάρολ Μπράουνερ, κορυφαία σύμβουλος για θέματα ενέργειας του Λευκού Οίκου.
Μετά την αποτυχία της λεγόμενης επιχείρησης «Τop Kill»η πέμπτη κατά σειρά-, η ΒΡ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει υποβρύχια ρομπότ για να αποκόψουν προοδευτικά τον κατεστραμμένο αγωγό, διακινδυνεύοντας την προσωρινή αύξηση της ροής του πετρελαίου.
Ε ν συνεχεία θα επιχειρηθεί μια πιο ακριβής τομή με πριόνι και η ένωση με αγωγό από τον οποίο το πετρέλαιο θα διοχετεύεται στην τάπα και από εκεί στον σωλήνα μέσω του οποίου θα μεταφέρεται στο δεξαμενόπλοιο που βρίσκεται πάνω από το σημείο της διαρροής, στην επιφάνεια της θάλασσας. Το σχέδιο ενέκριναν οι υπουργοί Ενέργειας Στίβεν Τσου και Εσωτερικών Κεν Σάλαζαρ.
Η ΒΡ ανακοίνωσε ότι αν επιτύχει αυτή η επιχείρηση θα ελέγξει το 90% του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που διαρρέει από την κατεστραμμένη πετρελαιοπηγή. Επιπλέον η εταιρεία ετοιμάζει και δεύτερο μηχανισμό αποτροπής εκρήξεων ο οποίος ενδέχεται να τοποθετηθεί στον αγωγό αντί για απλή τάπα και να χρησιμοποιηθεί για να ανακοπεί ολόκληρη η διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα.
Οι μηχανικοί αναμένουν ότι η μέθοδος αυτή θα έχει καλύτερα αποτελέσματα από τον μικρότερο αγωγό που χρησιμοποιήθηκε για τη συλλογή 22.000 βαρελιών πετρελαίου.
Η αποτυχία του σφραγίσματος της κατεστραμμένης πετρελαιοπηγής με την έγχυση ειδικής λάσπης συνέπεσε με την αποκάλυψη εκθέσεων της ΒΡ από ομοσπονδιακούς αξιωματούχους σχετικά με λειτουργικά προβλήματα της πλατφόρμας Deepwater Ηorizon έξι εβδομάδες πριν από την έκρηξη της 20ής Απριλίου. Επιπροσθέτως άλλη μια αποκάλυψη επιβαρύνει τη θέση της ΒΡ. Στις αιτήσεις για τη λήψη άδειας γεωτρήσεων στον Κόλπο του Μεξικού η εταιρεία ισχυριζόταν ότι ήταν σε θέση να διαχειριστεί μια πετρελαιοκηλίδα δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτήν που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στον Κόλπο του Μεξικού και την οποία αποδείχθηκε ανίκανη να ελέγξει.
Η Δημοκρατική γερουσιαστής της Λουιζιάνας Μαίρη Λαντριέ κάλεσε την ΒΡ να διαθέσει αμέσως περισσότερα από 800 εκατ. δολάρια για την προστασία των υγροβιότοπων, των βάλτων και των εκβολών των ποταμών της περιοχής. Ο κυβερνήτης της Λουιζιάνας Μπόμπι Τζίνταλ δήλωσε ότι το πετρέλαιο έχει μολύνει τα 160 από τα 644 χιλιόμετρα ακτής της Πολιτείας. Η κυβέρνηση έχει επισήμως παραδεχθεί πως έχει προκληθεί πλήρης «καταστροφή της αλιείας» στις Πολιτείες της Λουιζιάνας, του Μισισιπή και της Αλαμπάμας.
Τις 40 τελευταίες ημέρες με τη διαρροή πετρελαίου αξιωματούχοι για την προστασία της άγριας ζωής ανέφεραν ότι έχουν περισυλλεγεί νεκρά 491 πτηνά, 227 χελώνες και 27 θηλαστικά, περιλαμβανομένων και δελφινιών. Δεν έχει πάντως εξακριβωθεί ότι όλοι οι θάνατοι προήλθαν από το πετρέλαιο.
1 Ιουνίου 2010
'ΒΗΜΑ''

ΣΧΕΤΙΚΑ:

BP disaster: Αρμαγεδδώνας στον Κόλπο του Μεξικού ...
http://ivan-2-google.blogspot.com/2010/05/blog-post_05.html

(Ο τίτλος,η υπογράμμιση-χρωματισμός και η εικονογράφηση των αναρτήσεων γίνονται με ευθύνη του blogger)




( ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ: ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΑΕΙΦΟΡΙΑ'' )