ΤURKEY:Ενα θαμπό βίντεο στο YouΤube γκρέμισε τον κεμαλιστή Μπαϊκάλ

 
Ενα θαμπό βίντεο στο YouΤube γκρέμισε τον κεμαλιστή Μπαϊκάλ
Η εποχή του Ντενίζ Μπαϊκάλ έφθασε χθες στο τέλος της. Το πολιτικό όχημα του αρχηγού του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης ξέφυγε από την αρτηριοσκληρωτική πορεία του, συγκρούστηκε με τον οδοστρωτήρα της κυβέρνησης Ερντογάν και σφηνώθηκε στην κλειδαρότρυπα. Ο 71χρονος Μπαϊκάλ φέρεται ως πρωταγωνιστής σε βίντεο με ερωτικά υπονοούμενα, το οποίο ανέβηκε στο YouTube την Πέμπτη. Το τουρκικό Ιντερνετ βούιξε, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα πληγώθηκε και η τελική πράξη γράφτηκε χθες. Ο Μπαϊκάλ υπέβαλε την παραίτησή του, ισχυριζόμενος ότι το βίντεο είναι ψεύτικο και κατασκευασμένο από τις κρατικές υπηρεσίες.
Προφανώς δεν επρόκειτο για οικιακά πλάνα από τη συζυγική κλίνη του γερόλυκου της τουρκικής πολιτικής, αλλά για εικόνες -αυθεντικές ή χαλκευμένες- θρυλούμενης εξωσυζυγικής σχέσης του Μπαϊκάλ με επίσης παντρεμένη βουλευτίνα του κόμματός του.
H ''πέτρα του σκανδάλου'' βουλευτής Ναζρίν Μπαϊτόκ
Δεινόσαυρος...
Το κακής ποιότητας βίντεο δείχνει έναν άνδρα, που μοιάζει με τον Μπαϊκάλ, με τα εσώρουχα, να ντύνεται, ενώ σε άλλο πλάνο εμφανίζεται ημίγυμνη γυναίκα. Τίποτα περισσότερο. Δέχθηκε άραγε ο Μπαϊκάλ απειλές ότι αν δεν παραιτηθεί, ίσως υπάρξει και επόμενο βίντεο; «Δεν είναι ταινία σεξουαλικού περιεχομένου, είναι συνωμοσία» είπε ο Μπαϊκάλ. «Παραιτούμαι από την ηγεσία του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Αλλά η παραίτησή μου δεν σημαίνει ότι υποχωρώ ή ότι τρέχω για να ξεφύγω από αυτήν τη συνωμοσία».
Ο Μπαϊκάλ κατηύθυνε τα βέλη του στην κυβέρνηση. «Σκοπός της συνωμοσίας δεν είναι μόνο ένα άτομο, αλλά ο αγώνας του κόμματός μας να προασπίσει την τουρκική δημοκρατία και το κράτος δικαίου» είπε.
Με σύντομα διαλείμματα, ο Ντενίζ Μπαϊκάλ τα τελευταία δεκαοκτώ χρόνια είναι αρχηγός του κόμματος που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ. Στην τουρκική πολιτική σκηνή έχουν επέλθει κατακλυσμιαίες αλλαγές από το 1992, αλλά ο Μπαϊκάλ παραμένει αμετακίνητος. Μια τουρκική εκδοχή δεινοσαύρου της πολιτικής, έτοιμου να πέσει σαν ώριμο φρούτο εξαιτίας ροζ σκανδάλου - χωρίς καν να δηλώσει mea culpa...

Βραχυπρόθεσμα, η εξόντωση του Μπαϊκάλ μπορεί να συμφέρει την κυβέρνηση Ερντογάν, που απαλλάσσεται από έναν ισχυρό πολέμιο της προωθούμενης συνταγματικής αναθεώρησης. Ο Μπαϊκάλ ήταν έτοιμος να προσφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο, για να μπλοκάρει τα κυβερνητικά σχέδια για δημοψήφισμα επί του νέου Συντάγματος. Το νέο Σύνταγμα ψηφίστηκε από την εθνοσυνέλευση τα ξημερώματα της Παρασκευής, έπειτα από μια εβδομάδα συζητήσεων διανθισμένων με γρονθοκοπήματα, και θα τεθεί σε δημοψήφισμα εντός δύο μηνών. Το νέο Σύνταγμα περιορίζει τις εξουσίες του στρατού, δίνει στην κυβέρνηση λόγο για τους διορισμούς των δικαστών και καθιερώνει την άμεση εκλογή του πρόεδρου της δημοκρατίας.
Μακροπρόθεσμα, όμως, η απομάκρυνση του Μπαϊκάλ ίσως βοηθήσει στην αναζωογόνηση του κεμαλικού στρατοπέδου, που γνωρίζει τη μία ήττα μετά την άλλη. Από το 2002, όταν το ισλαμικών καταβολών κόμμα ΑΚΡ του Ερντογάν σάρωσε την τουρκική πολιτική σκηνή, οι κληρονόμοι του Ατατούρκ τελούν σε σύγχυση. Ο Μπαϊκάλ, ταυτισμένος στα μάτια των πολλών με έναν διεφθαρμένο ελιτισμό, είχε προσπαθήσει να ευθυγραμμιστεί με το λαϊκό αίσθημα αντιτασσόμενος στη χρήση της Τουρκίας ως βάσης για τον πόλεμο του Ιράκ. Παρ’ όλα αυτά, δεν κατόρθωσε να αποτρέψει την καταβαράθρωση της κοσμικής αντιπολίτευσης.
Σενάρια εκτροπής
Το ρεπουμπλικανικό κόμμα δεν είχε τη δύναμη να αποτρέψει τα ανοίγματα του Ερντογάν προς τους Κούρδους, που θα έκαναν τα κόκαλα του Κεμάλ να τρίζουν, ούτε την άλωση του κατ’ εξοχήν κοσμικού θεσμού της προεδρίας της δημοκρατίας από τον πρώην ισλαμιστή Αμπτνουλάχ Γκιουλ και την άρση της απαγόρευσης της ισλαμικής μαντίλας στα πανεπιστήμια.
Τα σενάρια εκτροπής που θα ωφελούσαν το κόμμα του Μπαϊκάλ, όπως η πρόκληση τεχνητής κρίσης με την Ελλάδα το 2003 και η απαγόρευση του κόμματος ΑΚΡ το 2008, δεν ευδοκίμησαν, ενώ η σύγκρουση του Μπαϊκάλ με τις απαιτήσεις εκσυγχρονισμού των θεσμών που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση τον έβγαλαν ζημιωμένο. Στο εσωτερικό του δικού του στρατοπέδου κάποιοι έχουν προ πολλού καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έφθασε το τέλος του ριζοσπαστικού αυταρχισμού του Ατατούρκ και ότι το κοσμικό στρατόπεδο πρέπει να ενσωματώσει τις σύγχρονες αντιλήψεις περί δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελευθερίας της έκφρασης και περιορισμού του ρόλου του στρατού στην πολιτική ζωή. Ισως κάποιοι να συνειδητοποίησαν ότι η πολύ αυστηρή υπεράσπιση της έννοιας της «τουρκοσύνης» (το περίφημο άρθρο 301 του τουρκικού ποινικού κώδικα με βάση το όποίο ασκήθηκαν διώξεις για προσβολή του τουρκικού έθνους σε σωρεία συγγραφέων, όπως οι Ορχάν Παμούκ, Χραντ Ντινκ και Νόαμ Τσόμσκι) δεν απέφερε τα αναμενόμενα εκλογικά οφέλη.
Στο συνέδριο του ρεπουμπλικανικού κόμματος, σε δύο εβδομάδες, ο Μπαϊκάλ είχε σκοπό να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία. Ενα θαμπό βίντεο, όμως, επέσπευσε το ξεκαθάρισμα.

Της Ευρυδίκης Mπερση
''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ''
11-5-2010
(Οι υπογραμμίσεις και η εικονογράφηση των αναρτήσεων γίνονται με ευθύνη του blogger)