Μία στις πέντε μετοχές του Χ.Α. βουλιάζει κάτω από τα 0,30 ευρώ ...

Μία στις πέντε μετοχές του Χ.Α. βουλιάζει κάτω από τα 0,30 ευρώ
Τους τελευταίους 20 μήνες «χάθηκαν» πάνω από 55 δισ. ευρώ στο Χρηματιστήριο
Σε απαξιωτικά επίπεδα τιμών συγκαταλέγονται πλέον 1 στις 5 εισηγμένες με τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές να βουλιάζουν κάτω από τα 0,30 ευρώ.
Η έλλειψη ρευστού, η συσσώρευση δανειακών υποχρεώσεων, η υπεροψία και η αλαζονεία των βασικών μετόχων που στηρίχθηκαν στις φούσκες και τα παίγνια του 1999, αλλά και η έλλειψη επιχειρηματικής στρατηγικής έχουν οδηγήσει δεκάδες εταιρείες του Χρηματιστηρίου Αθηνών κάτω από το φράγμα του μισού ευρώ, δηλαδή σε επίπεδα της «δεκάρας» όπως θα τις χαρακτηρίζαμε σήμερα εάν είχαμε σε κυκλοφορία το παλαιό εθνικό νόμισμα. Μπροστά στον κίνδυνο να αυξηθεί πάνω από το 20% των εισηγμένων που είναι σήμερα στην κατηγορία ειδικών χαρακτηριστικών, η διοίκηση του Χρηματιστηρίου, από τον Μάιο, ανακοίνωσε ότι θα μπορούν οι εισηγμένες να προχωρούν σε reverse split της μετοχής για να ξεφεύγουν από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Εγκλωβισμένοι οι επενδυτές
Για τις περισσότερες εταιρείες που έχουν οδηγηθεί σ’ αυτά τα απαξιωτικά επίπεδα τιμής εκτός της κακής επιχειρηματικής τους πορείας καταλυτικά επέδρασε και η καθίζηση της χρηματιστηριακής αγοράς. Από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι και τη Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010 περισσότερα από 55 δισ. ευρώ έχουν εξανεμισθεί από την κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., συμπαρασύροντας όλες τις μετοχές. Χιλιάδες επενδυτές παραμένουν εγκλωβισμένοι χωρίς να μπορούν να αλλάξουν πολλά πράγματα στο χαρτοφυλάκιό τους. Ουσιαστικά έχουν δύο επιλογές: είτε να αποχωριστούν αυτές τις μετοχές, καταγράφοντας όμως σημαντικές ζημίες στο χαρτοφυλάκιό τους, είτε να χαμηλώσουν τον μέσο όρο τιμής κτήσης και να προσδοκούν στο μέλλον ότι θα ανακάμψουν. Υπάρχει όμως στην πλειοψηφία αυτών των μετοχών και το «αγκάθι» της χαμηλής εμπορευσιμότητας, με αποτέλεσμα να χρειάζεται μεγάλη υπομονή από τους επενδυτές. Οι περισσότερες μετοχές έχουν αδύναμο σημείο το γεγονός ότι η δραστηριότητά τους είναι κυρίως στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι πιέζονται ως προς τα περιθώρια κέρδους, λόγω της σοβαρής μείωσης της καταναλωτικής δαπάνης που επηρεάζουν τις πωλήσεις τους. Εξάλλου φέτος οι επενδυτές μελετούν και ενδιαφέρονται για τις εισηγμένες που εμφανίζουν είτε αύξηση πωλήσεων είτε διατήρηση του τζίρου τους σε σύγκριση με την προηγούμενη τριετία.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών αυτή τη χρονική στιγμή είναι ανύπαρκτο, καθώς η προσοχή τους έχει στραφεί αποκλειστικά στην πορεία των δημοσιονομικών της χώρας μας και στην υψηλή κεφαλαιοποίηση που στρέφεται το 80%-90% των ημερήσιων συναλλαγών της χρηματιστηριακής αγοράς. Το ανησυχητικό στοιχείο για τις εισηγμένες που παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα τιμών είναι ότι λόγω του αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος έχουν παγώσει τις όποιες επιχειρηματικές εξελίξεις. Ακόμη και κάποια εταιρεία που αναζητεί αγοραστή ή στρατηγικό επενδυτή αδυνατεί να προχωρήσει σε συμφωνία, καθώς έχουν καταρρεύσει οι αποτιμήσεις. Ταυτόχρονα, οι περισσότερες των επιχειρήσεων έχουν προχωρήσει σε δραματικές περικοπές λειτουργικών εξόδων που φθάνουν μέχρι και τις πάγιες ανάγκες που πολλές φορές είναι εις βάρος της ανάπτυξης. Το 2009 εξάλλου ξεπέρασαν τις 15.000 οι απολύσεις των εργαζομένων στις εισηγμένες, οι περισσότερες εκ των οποίων προέρχονται από τις εταιρείες που εμφανίζουν προβληματική πορεία. Στην κατηγορία των ειδικών χαρακτηριστικών προστέθηκε την Πέμπτη και η μετοχή των Τεχνικών Εκδόσεων, αφού η μετοχή για 3 διαδοχικές συνεδριάσεις βρέθηκε κάτω από το φράγμα των 0,30 ευρώ.

Reverse split
Ηδη αρκετές εισηγμένες στις ετήσιες γενικές συνελεύσεις του Ιουνίου προωθούν τη διαδικασία του reverse split για να ξεφύγουν από τη διακεκαυμένη ζώνη του 0,30 ευρώ, και όσες βρίσκονται στην κατηγορία της επιτήρησης. Για παράδειγμα, η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Plias την Πέμπτη αποφάσισε reverse split σε αναλογία μία νέα για κάθε 4 παλαιές, τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου για συμψηφισμό ζημιών αλλά και την αύξηση αυτού με μετρητά. Αναλυτικότερα, αποφασίστηκε η αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρείας με συνένωση μετοχών (reverse split) από 0,31 ευρώ σε 1,24 ευρώ και την έκδοση 12.250.000 μετοχών σε αντικατάσταση των 49.000.000 παλαιών μετοχών, σε αναλογία μία νέα κοινή ανώνυμη μετοχή προς τέσσερις παλαιές κοινές ανώνυμες μετοχές.

Η εμπορευσιμότητα
Εκτός της απαξιωτικής πορείας της χρηματιστηριακής τιμής για περισσότερες από 50 μετοχές που αποτελούν το 19% του συνόλου των εισηγμένων (267), το πρόβλημα που υφίσταται για τα 2/3 των μετοχών είναι η έλλειψη εμπορευσιμότητας. Είναι ίσως η γενεσιουργός αιτία για την έλλειψη βάθους στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η εικόνα έχει χειροτερέψει ακόμη περισσότερο αυτή την περίοδο, καθώς η πλειοψηφία των χρηματιστηριακών συναλλαγών πραγματοποιείται μόνο για τις 20 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και ορισμένους τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Η διοίκηση του Χ.Α. αναζητεί λύση για να ενισχυθεί η εμπορευσιμότητα των μετοχών. Λίγα πράγματα όμως μπορούν να αλλάξουν υπό τις παρούσες συνθήκες. Θα πρέπει να υπάρξει νέος γύρος επαφών των εισηγμένων με ξένους και Ελληνες επενδυτές για τη διάθεση μετοχών όταν ομαλοποιηθεί το κλίμα
Του Ανέστη Ντόκα
''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ''
12-6-2010


Στα προ ONE επίπεδα επέστρεψε το ελληνικό Xρηματιστήριο 
Η επιστροφή του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε επίπεδα προ ΟΝΕ εποχής και το κύμα ρευστοποιήσεων ελληνικών μετοχών συνολικού ύψους 339 εκατ. ευρώ από τους αλλοδαπούς επενδυτές το Μάιο, ήταν τα σημαντικότερα γεγονότα της δεύτερης χρηματιστηριακής εβδομάδας του Ιουνίου. Την περασμένη Δευτέρα το ΧΑ βίωσε μία από τις πιο εφιαλτικές συνεδριάσεις των τελευταίων ετών με το γενικό δείκτη να υποχωρεί -5,45% και να διολισθαίνει στις 1.403,92 μονάδες, πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας που σημείωσε στις δημοπρασίες, στις 1.403,04 μονάδες. Πρόκειται για την χαμηλότερη τιμή κλεισίματος του γενικού δείκτη από τις 16 Φεβρουαρίου του 1998. Μετά από 12 χρόνια το ΧΑ βρίσκεται στην αφετηρία απ’ όπου ξεκίνησε το ταξίδι του ευρώ για τη χώρα μας και εξελίσσεται σε εφιάλτη για την δημοσιονομική μας εικόνα. Τα στατιστικά στοιχεία της κατάρρευσης του ΧΑ είναι αδιάψευστοι μάρτυρες για την χρηματιστηριακή αγορά που βαδίζει από το κακό στο χειρότερο. Οι συνολικές απώλειες της κεφαλαιοποίησης από τς αρχές του 2010 φθάνουν τα 29 δισ. ευρώ ενώ από τα υψηλά του 2009 οι απώλειες της χρηματιστηριακής αξίας ανέρχονται στα 52 δισ. ευρώ. Ο γενικός δείκτης από τις 2 Ιανουαρίου 2010 διολισθαίνει 35,89% με την δεύτερη χειρότερη επίδοση παγκοσμίως πίσω από την Βενεζουέλα. Η εικόνα της αγοράς ομαλοποιήθηκε στις συνεδριάσεις της Τρίτης, της Τετάρτης και της Πέμπτης όπου συνολικά ο γενικός δείκτης κάλυψε μέρος των απωλειών (-10,2%) των 2 συνεδριάσεων της 4ης και 7ης Ιουνίου καθώς σημείωσε κέρδη 5,16%.

Η καθίζηση του ΧΑ στα επίπεδα πριν την είσοδο στην ΟΝΕ, επιβεβαιώθηκε και από το κύμα ρευστοποιήσεων των ξένων επενδυτών τον Μάιο καθώς πούλησαν ελληνικές μετοχές συνολικού ύψους 339,3 εκατ. ευρώ ενώ για πρώτη φορά μετά το φετινό Φεβρουάριο παρέδωσαν την σκυτάλη ελέγχου του ΧΑ στους Ελληνες επενδυτές. Πιο συγκεκριμένα οι αλλοδαποί επενδυτές στα τέλη Μαΐου κατείχαν το 49,5% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ από 50,35% το Απρίλιο. Οι εκροές των αλλοδαπών επενδυτών προέρχονται από θεσμικούς επενδυτές (362,1 εκατ.) και υπεράκτιες εταιρείες (21,3 εκατ.) ενώ εισροές εμφάνισαν τα ξένα φυσικά πρόσωπα (17,5 εκατ. ευρώ) και τα ξένα νομικά πρόσωπα (26,7 εκατ. ευρώ). Τον Μάιο οι εγχώριοι επενδυτές ξαναπήραν τα ηνία της κεφαλαιοποίησης μετά τον Ιανουάριο 2010, καθώς εμφανίζονται αγοραστές με εισροές κεφαλαίων 320,5 εκατ. ευρώ οι οποίες προέρχονται κυρίως από ιδιώτες, ιδιωτικές χρηματοοικονομικές εταιρείες και από ιδιωτικές μη χρηματοοικονομικές εταιρείες, ενώ οριακές εκροές εμφάνισε ο δημόσιος τομέας. Τον προηγούμενο μήνα οι ξένοι επενδυτές πραγματοποίησαν το 51,6% των συναλλαγών (53,9% τον Απρίλιο και 40,9% το Μάιο 2009). Οι Ελληνες ιδιώτες πραγματοποίησαν τον προηγούμενο μήνα το 29,7% των συναλλαγών (29,5% τον Απρίλιο και 42,2% το Μάιο 2009). Οι Ελληνες θεσμικοί επενδυτές (ιδιωτικές χρηματοοικονομικές εταιρείες) πραγματοποίησαν το Μάιο 2010 το 16,6% των συναλλαγών (τον Απρίλιο πραγματοποίησαν το 15,1% των συναλλαγών ενώ το Μάιο 2009 είχαν μερίδιο 14,2%). Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του ΧΑ στις 31/5/2010 σημείωσε πτώση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα φθάνοντας το 49,5%. Το Μάιο 2009 η συμμετοχή των ξένων επενδυτών βρισκόταν στο 48,7%. Οι Ελληνες επενδυτές κατείχαν την 31η Μαΐου 2010 το 49,2% του συνόλου της κεφαλαιοποίησης των μετοχών στην ελληνική αγορά. Τα βλέμματα των επενδυτών την νέα εβδομάδα θα στραφούν στον μεγάλο αριθμό ετήσιων γενικών συνελεύσεων των εισηγμένων αλλά και στην σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την ερχόμενη Πέμπτη.

Του Ανέστη Ντόκα
''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ''
12-6-2010