ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΘΑ ! ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΘΑ !

Ξεμπλοκάρουν έργα ύψους 2 δισ. ευρώ 

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων μέσω ΣΔΙΤ (Πηγή: ΥΠΟΙΑΝ)

Την άμεση ενεργοποίηση 22 έργων αξίας 2,09 δισ. ευρώ που θα υλοποιηθούν με τη μέθοδο των συμπράξεων με ιδιώτες (ΣΔΙΤ) ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη.

Η υπουργός Οικονομίας έκανε λόγο για μεγάλα προβλήματα στην υλοποίηση πολλών από τα έργα συνολικής αξίας 5,7 δισ. ευρώ που είχε εγκρίνει η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας των οικοπέδων, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι βασική αιτία της πενταετούς καθυστέρησης ήταν η προβληματική σχέση μεταξύ του αρμόδιου τότε υπουργείου Οικονομίας και του υπουργείου Υποδομών, το οποίο "μπλόκαρε" έργα της αρμοδιότητάς του.
Οι επενδύσεις θα εξασφαλίζουν προέγκριση χρηματοδότησής τους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενώ υπολογίζεται, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ορίστηκε, πέντε έργα αξίας 500 εκατ. ευρώ θα αρχίσουν να υλοποιούνται από φέτος (σχολεία στις περιφέρειες Αττικής και κεντρικής Μακεδονίας και υποδομές της πυροσβεστικής υπηρεσίας).
Το υπουργείο εξετάζει ποια έργα θα απενταχθούν και τις ερχόμενες εβδομάδες θα αρχίσει να ανακοινώνει νέα έργα που θα πάρουν τη θέση τους.
Η Λούκα Κατσέλη αναφερόμενη σε άλλα ανοιχτά ζητήματα του υπουργείου της, είπε ότι ασκούνται πιέσεις στις τράπεζες να στηρίξουν το πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας και Αδειοδότησης όσων έχουν οφειλές προς το κράτος και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους πολίτες να αναζητούν στην ιστοσελίδα του Ταμείου, τον πίνακα με τις τράπεζες που έχουν ήδη στείλει τη σχετική εγκύκλιο στα υποκαταστήματά τους ώστε να εξυπηρετηθούν.

Νέο κύμα ακρίβειας λόγω ΦΠΑ
Αναφερόμενη στην ακρίβεια, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά, κάτι το οποίο είχε πει μια ημέρα πριν ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Ωστόσο, όπως πρόσθεσε η Λούκα Κατσέλη, η μάχη του υπουργείου Οικονομίας είναι να μειώσει τις τιμές στο 61% του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, που δεν επηρεάζεται από τα δημοσιονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση.
Όπως εξήγησε, σε αυτό το "καλάθι" προϊόντων και υπηρεσιών, οι αυξήσεις τιμών είναι μόνο 1% και στόχος του υπουργείου είναι να υπάρχουν μειώσεις ενώ αντιθέτως, λόγω των αυξήσεων σε ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης, το υπόλοιπο 39% του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 12% και αναμένονται νέες πιέσεις με τις αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ του Ιουλίου.
Σχετικά με τις αυξήσεις στα τέλη της ΔΕΗ, η υπουργός επισήμανε ότι μίλησε χθες με την αρμόδια υπουργό Ενέργειας ώστε να βρεθεί η κατάλληλη χρονική στιγμή επιβολής του αναγκαίου, όπως το χαρακτήρισε, μέτρου ώστε να μην επιβαρυνθούν φέτος επιπλέον οι καταναλωτές.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο ολοκληρώνεται η απεμπλοκή μεγάλων επενδύσεων 4 δισ. ευρώ, που ήταν παγωμένες επί σειρά ετών στον κλάδο της ενέργειας και του τουρισμού και έκανε λόγο για απόκλιση στις επιδόσεις μεταξύ υπουργείου και περιφερειών στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
''ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ''
10 Ιουνίου 2010