Τα πιθανά σενάρια για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ...

Τα πιθανά σενάρια για αναδιάρθρωση
του ελληνικού χρέους
Tι αναφέρουν οι τελευταίες αναλύσεις
Tι απαντάει από την πλευρά του το υπουργείο Oικονομικών
Σε τρία... στρατόπεδα φαίνεται πως έχουν χωριστεί οι αναλυτές διεθνώς, αναφορικά με το ποιο θα είναι το μέλλον της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας. Μέχρι οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δεύτερης και τρίτης δόσης των δανεικών, οι ξένοι αναλυτές θα συνεχίσουν με την ίδια ένταση να διατυπώνουν σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Το τελευταίο, όμως, διάστημα διαμορφώνεται μία τάση ότι αν η χώρα αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της, τη συμφέρει να το κάνει από το 2012 και μετά. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, με την κυβέρνηση να εφαρμόζει πλήρως το μνημόνιο, οι δύο επόμενες δόσεις - που είναι να καταβληθούν μέσα στο 2010- θεωρούνται εξασφαλισμένες. Στα τέλη Ιουλίου, αντιπροσωπία της τρόικας θα βρεθεί στην Αθήνα για να καταρτίσει την πρώτη έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας. Από αυτήν θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση της δεύτερης δόσης των δανεικών. Εως ότου, όμως, επισημοποιηθεί η παροχή των χρημάτων, οι αναλυτές τροφοδοτούν την αγορά συνεχώς με σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, συντηρώντας τους φόβους που υπάρχουν για την επαλήθευση των σεναρίων αυτών. Αυτήν την περίοδο στις αγορές επικρατούν τρεις απόψεις:
1.
 Η πρώτη αφορά το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μη χρειαστεί τελικά να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Στη χειρότερη περίπτωση, όταν θα ξαναβγεί στις αγορές (από το 2012), αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα επιλέξει την έκδοση ομολόγων μεγάλης διάρκειας, επιμηκύνοντας τη διάρκεια του ελληνικού χρέους.
2.
Στο δεύτερο... στρατόπεδο κατατάσσονται αυτοί που θεωρούν ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει ήδη κάνει αναδιάρθρωση του χρέους της ή τουλάχιστον να το κάνει τώρα. Μία σημαντική απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων (haircut), σε συνδυασμό πάντα με το πρόγραμμα εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών που ακολουθείται, εκτιμούν ότι θα μπορούσε να φέρει γρηγορότερα και κυρίως με καλύτερους όρους την Ελλάδα στις αγορές. Οι αντιρρήσεις πάνω σε αυτήν την άποψη είναι πολλές και επισήμως δίνονται διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.
3.
Το σενάριο που κερδίζει πόντους είναι αυτό της αναδιάρθρωσης μετά το 2012. Οι αναλυτές που το υποστηρίζουν έχουν ένα βασικό επιχείρημα. Τότε, το ελληνικό χρέος θα βρίσκεται σε πολύ λιγότερα «χέρια» από ό, τι σήμερα και μάλιστα μεταξύ «φίλων».
Το μνημόνιο προβλέπει ότι το 2012 το δημόσιο χρέος θα είναι 149% του ΑΕΠ ή περίπου 344 δισ. ευρώ, ενώ για φέτος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 306 δισ. ευρώ. Οι υποστηρικτές του τελευταίου σεναρίου αναφέρουν ότι τα 306 δισ. ευρώ, φέτος, είναι διασκορπισμένα σε επενδυτές ανά τον κόσμο, γεγονός που καθιστά δύσκολο το οποιοδήποτε εγχείρημα αναδιάρθρωσης του χρέους.
Το 2012 από τα 344 δισ. ευρώ, τα 110 δισ. ευρώ θα τα χρωστάει η Ελλάδα στο ΔΝΤ και στις χώρες της Ευρωζώνης. Δηλαδή, περίπου το ένα τρίτο του χρέους θα είναι σε δύο πιστωτές και μάλιστα σε αυτούς που έχουν την εποπτεία της Ελλάδα και θέλουν να επανέλθει στις αγορές το ταχύτερο δυνατόν. Επίσης, ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι του ελληνικού χρέους θα βρίσκεται μέχρι τότε στην ΕΚΤ, η οποία εφαρμόζει πρόγραμμα αγοράς κρατικών τίτλων και πληροφορίες θέλουν να έχει ήδη αγοράσει πάνω από 30 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα.
Αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να καταλήξει το 2012 να έχει στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα αξίας 70 και 80 δισ. ευρώ, αν συνεχιστεί το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που εφαρμόζει σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι τα 306 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους που σήμερα είναι διασκορπισμένα σε πάρα πολλούς επενδυτές, το 2012 θα είναι τα 100 - 150 δισ. ευρώ το πολύ. Εκ των οποίων, 50 με 60 δισ. ευρώ θα βρίσκονται σε ελληνικά χαρτοφυλάκια. Ετσι, θεωρούν ότι θα είναι πολύ πιο εύκολο να έρθει η Ελλάδα στην οποιαδήποτε συνεννόηση με τους πιστωτές της για την καλύτερη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Σωτήρης Nίκας
''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ''
4-7-2010