Η Πειραιώς θέλει την ΑΤΕ και το ΤΤ ...


Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη
  Aπό την ''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ''
16-7-2010


(. . .)

Στο μεταξύ μιαν ακόμα προεκλογική υπόσχεσή του (για τη σύσταση μιας τουλάχιστον δυνατής εθνικής τράπεζας) τσαλαπάτησε ο κ. Παπανδρέου. Και δεν λέμε για την Εθνική Τράπεζα, σε αυτήν το δημόσιο έχει ήδη περιορισθεί στο 15% (κι αυτό μέσω Ταμείων).

Λέμε για την «κίνηση Σάλλα»! 

Ο οποίος προσφέρει 700 εκατομμύρια για να αγοράσει την Αγροτική (αξία 1 δισ.) και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (1 δισ. επίσης). Κατ' αρχήν από τους ισολογισμούς της Πειραιώς δεν φαίνεται ο κ. Σάλλας να διαθέτει αυτά τα 700 εκατομμύρια. Ας δεχθούμε όμως ότι έχει «μπακ απ» (ποιους και με ποιον τρόπο;) ή ότι εν όψει εξαγοράς θα μπορέσει να συγκεντρώσει το ποσόν -[είτε με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς, είτε αλλέως πώς (;)]- όμως γιατί το δημόσιο να χάσει ένα ακόμα «πετράδι του στέμματος», όπως το Τ.Τ. (το μόνον που διαθέτει πλεονάσματα); Αλλά και η Αγροτική. Αν είναι σε κακή κατάσταση, γιατί να ξεπουληθεί, αντί να νοικοκυρευθεί; 

«Δεν κάνει το κράτος», θα μου πείτε, «για αυτές τις δουλειές». Μεγάλο το δίκιο σας! Το κράτος υπάρχει για να εξυπηρετεί τους κρατικοδίαιτους (και τους κομματικούς εγκάθετους) -τι δουλειά έχει το κράτος να προασπίζεται το δημόσιο συμφέρον, να αναδιανέμει τον παραγόμενο πλούτο και να τηρεί τη νομιμότητα; 

Το κράτος είναι για τη Ζήμενς, τους μιζαδόρους, τα λαμόγια και τους κουμπάρους, δεν είναι για τη θεία μου τη Φωτούλα. 

Και καλά κάνουν να το φτύνουν κι από πάνω αυτοί που το απομυζούν! να κατηγορούν για κρατικισμό (οι κρατικοδίαιτοι) αυτούς που θέλουν ένα κράτος λαϊκό, ενώ το κράτος (πρέπει να) είναι αστικό. Κι έτσι:

Αντί να βγει ο Γιωργάκης και να πει (πάλι) «πουλάω», βγαίνει ο κ. Σάλλας και λέει «αγοράζω». 

Κι αρχίζει το παίγνιον. 

Είτε αυτός αγοράσει, είτε κάποιος άλλος, είτε ρωμιός είτε φράγκος, το (κρατικιστικό τρομάρα του) κράτος θα έχει ξεπουλήσει κι άλλη δημόσια περιουσία, θα 'χει ξεβρακώσει κι άλλο τον λαό. 

Κάποτε, αν στην Ελλάδα φώναζες «κύριε Πρόεδρε», πλήθος γύρω σου θα έστρεφε το κεφάλι να σου απαντήσει. Αν σήμερα φωνάξεις «ρε Καραγκιόζη», ακόμα μεγαλύτερο πλήθος γύρω σου θα σκύψει το κεφάλι.

Και κατά τούτο πρέπει να χρωστάμε χάρη στους γείτονες που εθνικοποίησαν τον Καραγκιόζη και τον κατέστησαν Τούρκο, διότι θα μας λείψει ένας τουλάχιστον, έστω ο αυθεντικός και ο πρωτότυπος. (Στο καλό «Μαυρομάτη», αν και στην καρδιά μας θα συνεχίσεις πάντα να παίζεις τον «Μεγαλέξαντρο» και τον «Κατηραμένο Οφι»).

Με τους ιμιτασιόν Καραγκιόζηδες, πλήθοντες στην αγορά, τι κάνουμε; 

ΣΤΑΘΗΣ Σ.
16.VII.2010

΄΄ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ΄΄