Οι Κούρδοι προτείνουν διάλογο ή ανακήρυξη αυτόνομου κουρδικού κράτους στην Τουρκία ...
Οι Κούρδοι προτείνουν διάλογο στην Τουρκία
Προειδοποίησαν ότι, αν δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις τους, θα ανακηρύξουν αυτόνομο κουρδικό κράτος
Προειδοποίησαν ότι, αν δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις τους, θα ανακηρύξουν αυτόνομο κουρδικό κράτος
ΑΓΚΥΡΑ Πρόταση ανακωχής και διαλόγου μέσω του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε προς την Τουρκία ο ηγέτης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) Μουράτ Καραγιλάν, μιλώντας στο ΒΒC από το ορεινό κρησφύγετό του. Προειδοποίησε όμως την Αγκυρα ότι αν δεν αποδεχθεί τις προτάσεις, το ΡΚΚ θα προχωρήσει στην ανακήρυξη αυτόνομου κουρδικού κράτους. Η πρώτη ανεπίσημη αντίδραση της Τουρκίας ήταν αρνητική, καθώς αξιωματούχος της είπε στο βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι «δεν σχολιάζω δηλώσεις τρομοκρατών».
Οι όροι του Καραγιλάν για να παραδώσουν τα όπλα οι αντάρτες του ΡΚΚ είναι να παραχωρήσει η Αγκυρα περισσότερα δικαιώματα στους εκατομμύρια Κούρδους που ζουν στην Ανατολική Τουρκία (το Βόρειο Κουρδιστάν, όπως το αποκαλεί) και να σταματήσει τις συλ λήψεις και τις επιθέσεις εναντίον κούρδων πολιτών. «Θα συνεχίσουμε. Θα κάνουμε όποια θυσία χρειαστεί, αλλά δεν θα παραδοθούμε . Θα κατεβάσουμε τα όπλα μας μόνο αν το κουρδικό ζήτημα επιλυθεί διά της δημοκρατικής οδού, μέσω διαλόγου. Αν η τουρκική κυβέρνηση απορρίψει αυτή την πρόταση, θα πρέπει να ανακηρύξουμε την ανεξαρτησία μας» διεμήνυσε ο Καραγιλάν.
Αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι αν πραγματοποιηθούν αυτές οι απειλές η κλιμάκωση της σύγκρουσης που μαίνεται τα τελευταία 26 χρόνια και έχει κοστίσει τη ζωή σε περίπου 40.000 άτομα θα είναι ραγδαία. Τόσο για την Τουρκία όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση το ΡΚΚ θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση. Πριν από μερικούς μήνες ανακοίνωσε τη λήξη της μονομερούς εκεχειρίας του και έκτοτε έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 50 τούρκοι στρατιώτες. Σε μία μόνο επίθεση κούρδων ανταρτών που σημειώθηκε την Τρίτη επτά τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, ενώ εννέα τραυματίστηκαν.
Αν και η τουρκική αντίδραση ήταν άμεση, ο τούρκος πρωθυπουργός ΡετζέπΤαγίπ Ερντογάν δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι «δεν υπάρχει μαγικό ραβδί» για να λυθεί το πρόβλημα. «Αν το αντιμετωπίσουμε απλώς ως ζήτημα ασφαλείας,θα κάνουμε λάθος.Επί χρόνια αυτό κάναμε. Τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα.Αυτό το ζήτημα έχει κοινωνικές, ψυχολογικές, διπλωματικές και πολλές άλλες προεκτάσεις» τόνισε.
Αυτή την εβδομάδα άρχισε να συζητείται στο τουρκικό κοινοβούλιο η τροποποίηση ενός αντιτρομοκρατικού νόμου, σύμφωνα με την οποία θα μειωθούν σημαντικά οι συλλήψεις ανήλικων Κούρδων που παίρνουν μέρος σε διαδηλώσεις
Aπό το ''ΒΗΜΑ''
22-7-2010
(Ο τίτλος και οι εικονογραφήσεις της ανάρτησης έγιναν με ευθύνη του blogger)
(Ο τίτλος και οι εικονογραφήσεις της ανάρτησης έγιναν με ευθύνη του blogger)