Aύξηση 170% στο εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας ...



Aύξηση 170% στο εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας ανήλθε σε υψηλά 18 μηνών, αυξημένο 170% από τον Ιούλιο του 2009, καθώς οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο στο ρεκόρ των 145,5 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 38,1%. Το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 28,7 δισ. δολάρια, από τα 20 δισ. δολάρια του Ιουνίου και τα 10,63 δισ. δολάρια του Ιουλίου 2009. Ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων της Κίνας προς το εξωτερικό, η οποία ξεπέρασε το περασμένο έτος τη Γερμανία και έγινε η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγών παγκοσμίως, επιβραδύνθηκε μεν από το 43,9% του Ιουνίου, αλλά ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Bloomberg για άνοδο της τάξης του 35%.

Mείωση εισαγωγών

Στον αντίποδα, μεγάλη μείωση παρουσίασε ο ρυθμός ανάπτυξης των κινεζικών εισαγωγών, καθώς επιβραδύνθηκε σε ετήσια βάση στο 22,7% από το 34,1% του Ιουνίου, με το επίπεδο εισαγωγών να φθάνει τα 116,8 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές του πρακτορείου Bloomberg ανέμεναν μία ενίσχυση των κινεζικών εισαγωγών τον Ιούλιο κατά 30%. Πρόκειται για το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των εισαγωγών σε διάστημα εννέα μηνών, γεγονός που οδήγησε τον σύνθετο δείκτη του χρηματιστηρίου της Σαγκάης στη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων έξι εβδομάδων, της τάξης του 2,89%, και έρχεται να προστεθεί στις ενδείξεις περί επιβράδυνσης της κινεζικής ανάπτυξης.
Παράλληλα, τα αποτελέσματα του εμπορικού ισοζυγίου για τον Iούλιο αναμένεται να εντείνουν τις πιέσεις προς την κεντρική τράπεζα της χώρας, και ιδιαίτερα από την αμερικανική πλευρά, για την ταχύτερη ανατίμηση του γουάν, έτσι ώστε να στηριχτεί η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του προέδρου Γουέν Τζιαμπάο έχει επιτρέψει στο γουάν να ανατιμηθεί λιγότερο από 1% έναντι του δολαρίου από τις 19 Ιουνίου, όταν και είχε ανακοινωθεί η αποδέσμευση της ισοτιμίας του κινεζικού νομίσματος από το δολάριο.
Ωστόσο, αναλυτές θεωρούν ότι τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία από την Ευρώπη τον περασμένο μήνα πιθανότατα να καθησυχάσουν τις ανησυχίες του προέδρου Τζιαμπάο ότι η κρίση χρέους της περιοχής θα βλάψει τις πωλήσεις προς τη μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών της Κίνας, με αποτέλεσμα να τον οδηγήσει σε μία ταχύτερη ανατίμηση του γουάν.

Aναμενόμενη επιβράδυνση

Η επιβράδυνση ήταν «αναμενόμενη, διότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να προχωρήσει σε μία προσαρμογή των μέτρων που οδήγησαν στο πάγωμα της οικονομικής επέκτασης» τονίζει ο επικεφαλής του τμήματος στατιστικών των Τελωνείων της χώρας, Χουάνγκ Γκουοχουά. Η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης των εισαγωγών «σημαίνει ότι η συμβολή της Κίνας στην παγκόσμια ανάπτυξη είναι μικρότερη, καθώς αγοράζει λιγότερα αγαθά και υπηρεσίες από τον υπόλοιπο κόσμο», υπογραμμίζει ο αναλυτής της Royal Bank of Canada Μπράιαν Τζάκσον.
Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ αυξήθηκε 10%, στα 93 δισ. δολάρια, κατά τη διάρκεια του πρώτου πενταμήνου του 2010, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ''
11-8-2010