ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ:Στα σκουπίδια... τα διαμάντια του 2004



Στα σκουπίδια... τα διαμάντια του 2004

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2004 - Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010: Εξι χρόνια μετά από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, που απέσπασε τα διθυραμβικά σχόλια όλης της υφηλίου, η χώρα μας περνά μία από τις χειρότερες κρίσεις της ιστορίας της. Και η διοργάνωση, που έκανε περήφανους όλους τους Ελληνες, είναι σαν να μην έγινε ποτέ!


Τι απέμεινε, λοιπόν, από την τεράστια αίγλη εκείνων των 15 ημερών; Καμένο πράσινο, εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις και ελάχιστες από τις 17 συνολικά να έχουν αθλητική δραστηριότητα. Αποτέλεσμα, η Αθήνα να αποτελεί για άλλη μία φορά παράδειγμα προς αποφυγή παγκοσμίως όσον αφορά την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.


Παραχωρήσεις που δεν προχωρούν κυρίως λόγω προσφυγών στο ΣτΕ, αν και οι παραχωρησιούχοι πληρώνουν μισθώματα στην Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ, στάδια που μετατρέπονται σε εμπορικά κέντρα, ένα θαλάσσιο μέτωπο που παρέμεινε ανεκμετάλλευτο και γέμισε πάλι σκουπίδια. Χρήματα που σπαταλήθηκαν χωρίς αποτέλεσμα και γήπεδα που κόστισαν περίπου 2,2 δισ. ευρώ συνολικά και πλέον δεν θυμίζουν τίποτε από τη διοργάνωση.

Η ΣΚΛΗΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ


Μία ακόμη χαμένη ευκαιρία, που κόστισε ακριβά, με τις συνολικές δαπάνες, πάγιες και λειτουργικές, σχετικά με τις ολυμπιακές δραστηριότητες της Αθήνας, να φτάνουν τελικά τα 11,3 δισ. ευρώ και μόνο το 20,1% από αυτές να καλύπτεται με την ιδιωτική χρηματοδότηση. Σε ποσοστό η δαπάνη έφτασε στο 30% αυτής του Πεκίνου και στο 50% της προβλεπομένης για το Λονδίνο. Ως ποσοστό επί του ΑΕΠ το κόστος έφτασε στο 4,4%, ενώ αντίστοιχα στη Βαρκελόνη στο 1,6% και στο Σίδνεϊ στο 1,5% του ΑΕΠ. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, επιβάρυναν το έλλειμμα του 2004 κατά 1,37% του ΑΕΠ.


Βέβαια, υπήρξαν και θετικά στοιχεία: Σημαντική κληρονομιά για την πόλη της Αθήνας αποτελεί η βελτίωση των υποδομών και περισσότερο των μεταφορών, με καλύτερα οδικά δίκτυα, ανεπτυγμένα μέσα σταθερής τροχιάς, καλύτερες συγκοινωνίες.


Το μεγάλο αγκάθι, πάντως, παραμένουν οι τεράστιες αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς η Αθήνα απέκτησε μεν 17 νέα αγωνιστικά γήπεδα, αλλά πλέον μόνο τρεις έχουν αθλητική δραστηριότητα, ενώ και το oλυμπιακό κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά μόλις τον εφετινό Ιούνιο μετατράπηκε σε οργανωμένο κέντρο αναψυχής και άθλησης, το οποίο άνοιξε για τους πολίτες. Και είναι φυσικό αφού η πόλη της Αθήνας δεν μπορεί να υποστηρίξει μεταολυμπιακά τόσες εγκαταστάσεις. Κι αυτό, επειδή, αν και κάποια από τα στάδια προβλεπόταν να γίνουν προσωρινά, τελικά έγιναν μόνιμα, κοστίζοντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ παραπάνω από το αρχικό εκτιμώμενο κόστος.

ΦΩΤΕΙΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟ ΓΟΥΔΗ


Φωτεινό παράδειγμα μεταολυμπιακής αξιοποίησης αποτελεί το γήπεδο μπάντμιντον στο Γουδή, που έχει μετατραπεί σε ένα σημαντικό πολιτιστικό πόλο για την πρωτεύουσα. Η Athens Badminton Cultural Development, η πρώτη εταιρεία που ανέλαβε την εκμετάλλευση Ολυμπιακής εγκατάστασης, δημιούργησε ένα θέατρο 2.500 θέσεων, που θα λειτουργεί για 20 χρόνια με ετήσιο μίσθωμα της τάξης των 610.000 ευρώ. Επιτυχημένη ήταν και η παραχώρηση του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης στο Μαρούσι, όπου λειτουργεί το Golden Hall από τη Lamda Development, που ανέλαβε την εκμετάλλευση της εγκατάστασης για 40 χρόνια. Πάντως, στο τμήμα της ίδιας εγκατάστασης, όπου προβλέπεται να εγκατασταθεί και το Ολυμπιακό Μουσείο, οι εργασίες δεν έχουν προχωρήσει.
Αλλες εγκαταστάσεις διατέθηκαν για τις ανάγκες φορέων του Δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό, το γυμναστήριο της Νίκαιας παραχωρήθηκε για 40 χρόνια στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Κέντρο Τύπου στο Μαρούσι φιλοξενεί το υπουργείο Υγείας, το γυμναστήριο των Ανω Λιοσίων την Ακαδημία Πολιτισμού, το σκοπευτήριο στο Μαρκόπουλο παραχωρήθηκε στην ελληνική Αστυνομία. Το γήπεδο ξιφασκίας ενοικιάζεται από την Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ για εκθέσεις και εκδηλώσεις, όπως και το γήπεδο σόφτμπολ στο Ελληνικό.


Αμιγώς αθλητικές είναι οι εγκαταστάσεις στο ΟΑΚΑ και το ΣΕΦ, όπου φιλοξενούνται κυρίως ποδόσφαιρο και μπάσκετ, το κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά, που αποτελεί ένα από τα τρία βασικά προπονητικά κέντρα της Διεθνούς Κωπηλατικής Ομοσπονδίας και χρησιμοποιείται από τις ομοσπονδίες κανόε καγιάκ, σλάλομ και κωπηλασίας, το Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο έχει παραχωρηθεί στην Ελληνική Ιππική Ομοσπονδία και τη Φίλιππο Ενωση και φιλοξενεί τον ΟΔΙΕ, η Ναυταθλητική Μαρίνα Φαλήρου παραχωρήθηκε στον δήμο Καλλιθέας και 70 θέσεις στην ελληνική ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία, το γήπεδο μπέιζμπολ στο Ελληνικό παραχωρήθηκε στον Εθνικό, ενώ η χρήση του ανοιχτού σταδίου χόκεϊ επίσης στο Ελληνικό παραχωρήθηκε στην ελληνική ομοσπονδία χόκεϊ για τα δύο χρόνια.

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΑΛΤΩΝΟΥΝ


Την ίδια ώρα, παραχωρήσεις εγκαταστάσεων που έγιναν σε ιδιώτες βαλτώνουν. Στον αέρα παραμένουν οι παραχωρήσεις των εγκαταστάσεων του μπιτς βόλεϊ στο Παλαιό Φάληρο, την εκμετάλλευση της οποίας έχει αναλάβει η εταιρεία Σ.Κ. Παζαρόπουλος ΑΕ, του γυμναστηρίου στο Γαλάτσι, που είχε δοθεί στην κοινοπραξία Acropol Χαραγκιώνης - Sonae Sierra για να τη μετατρέψει σε σύμπλεγμα χώρων εμπορίου, ψυχαγωγίας, αναψυχής και αθλητικών δραστηριοτήτων, ενώ στη διαιτησία φαίνεται να οδεύει και η μετατροπή του ιστιοπλοϊκού κέντρου του Αγίου Κοσμά σε ψυχαγωγικό και εμπορικό συγκρότημα, που έχει αναλάβει η Σείριος, θυγατρική της Παρνασσός, αλλά και η δημιουργία πρότυπου υδροπάρκου στο σλάλομ κανόε καγιάκ στο Ελληνικό, από την κοινοπραξία των ομίλων JP Αβαξ - ΓΕΚ - Βιοτέρ - Corfu Waterpark.

ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ


Σε εκκρεμότητα παραμένει και η αξιοποίηση του γηπέδου του τάε κβο ντο στο Φάληρο, όπου σχεδιαζόταν να δημιουργηθεί διεθνές συνεδριακό κέντρο. Το πιο μεγαλόπνοο σχέδιο της Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ έχει και αυτό βαλτώσει. Αν και ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε ο ανάδοχος να έχει αναδειχθεί ως τον... Φεβρουάριο του 2008, ώστε το νέο διεθνές κέντρο να φιλοξενήσει τις πρώτες συνεδριακές εκδηλώσεις από τον Σεπτέμβριο του 2009, τίποτε δεν προχώρησε και ούτε προβλέπεται να γίνει σύντομα.


Οσο για το πολυδιαφημισμένο παραλιακό μέτωπο από το Φάληρο μέχρι το Ελληνικό και την απελευθέρωση της παραλίας για τους πολίτες της πρωτεύουσας παραμένει στον «πάγο», παρά τις εξαγγελίες και του Πρωθυπουργού, που επισκέφτηκε την περιοχή αμέσως μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΙΚΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΥ


''Κέρδος'' 13/8/2010