Ακατανόητος ο οικονομικός στραγγαλισμός εις βάρος της μοναστικής πολιτείας του Αγίου Όρους...

Δημ. Τσιάντα- Άγιον Όρος
Ο «ιός Εφραίμ» και ο Άθως

Πάνε δύο χρόνια από την αποκάλυψη του σκανδάλου του Βατοπεδίου και το Αγιον Ορος φαίνεται ότι πληρώνει ακόμα τον ηγούμενο Εφραίμ και τη διαπλοκή του με τους πολιτικούς. Παραμένει στην καραντίνα με την πολιτεία να έχει παγώσει τις σχέσεις με την κοινωνία του. Το κακό δεν είναι ότι οι πολιτικοί, που μέχρι τότε σκαρφάλωναν στον Αθω για να εξομολογηθούν στους πνευματικούς τους τις μεταφυσικές ανησυχίες τους, δεν πατούν πια το πόδι τους, φοβούμενοι ότι θα κατηγορηθούν για συναλλαγές με τους αγιορείτες, αλλά ο ακατανόητος οικονομικός στραγγαλισμός που επιχειρείται εις βάρος της μοναστικής πολιτείας. Η Ιερά Κοινότητα, το ανώτατο διοικητικό όργανο του Αγίου Ορους, υπέβαλε προς την κυβέρνηση αίτημα για έγκριση από το πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας, κονδυλίου ύψους είκοσι εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την ψηφιοποίηση των βυζαντινών κειμηλίων.
Στη χερσόνησο του Αθω φυλάσσεται ένα τεράστιο κομμάτι του πολιτισμού μας, το οποίο οι πατέρες διαφύλαξαν ως κόρην οφθαλμού στα βάθη των αιώνων. Μοναδικά θρησκευτικά βιβλία και συγγράμματα, εκκλησιαστικά σκεύη και χρυσοποίκιλτα άμφια πατριαρχών και αυτοκρατόρων, ακόμα και τμήμα της σκηνής του Μεγάλου Ναπολέοντα, βρίσκονται στις βιβλιοθήκες και τις κρύπτες των μοναστηριών και των κελιών και συντηρούνται με τη φροντίδα των μοναχών. Οι αγιορείτικες αρχές σε μια προσπάθεια να καταγράψουν για λόγους ασφαλείας τα κειμήλια, αλλά και να εκθέσουν σε κοινή θέα μέσω του Διαδικτύου κάποια από αυτά αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ηλεκτρονική καταγραφή και αποθήκευσή τους και προς τούτο υπέβαλαν αίτημα χρηματοδότησης του όλου εγχειρήματος από την «Κοινωνία της Πληροφορίας». Πρόκειται για τιτάνιο έργο -αν σκεφθεί κανείς ότι τα κειμήλια δεν έχουν καταμετρηθεί ποτέ- υψηλής πολιτιστικής και εθνικής ευαισθησίας, που όμως απορρίφθηκε από την κυβέρνηση, προς γενική έκπληξη όσων μπορούν στοιχειωδώς να αντιληφθούν τη σημασία του.
Επαρκείς εξηγήσεις εξ όσων γνωρίζω δεν δόθηκαν και τα ερωτήματα που αναφύονται είναι πολλά. Εκριναν οι αποφασίζοντες ότι δεν αξίζει να εγκρίνουν ένα τόσο «τρομακτικό» ποσό για να καταγραφεί και εν τέλει να προστατευτεί η παγκόσμιας ακτινοβολίας πολιτιστική κληρονομιά μας; Αδυνατώ να το πιστέψω, όπως θεωρώ αδιανόητο να απορρίφθηκε το αίτημα του Αγίου Ορους και να εγκρίθηκαν κονδύλια για την ψηφιοποίηση δραστηριοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που συνήθως περιορίζονται στην προβολή φωτογραφιών των δημάρχων και νομαρχών. Η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι στην κυβέρνηση και γενικότερα στην πολιτεία διακατέχονται από τον φόβο της μόλυνσής τους από το «ιό του Εφραίμ» εάν τολμήσουν να ακουμπήσουν οτιδήποτε έχει σχέση με το Αγιον Ορος. Μια ευκαιρία να αποδείξουν το αντίθετο τους παρουσιάζεται με την επανεξέταση του αιτήματος, που μαθαίνω ότι οσονούπω πρόκειται να γίνει.

Tου Σταύρου Τζίμα
''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ''
20-8-2010