ΑΝΑΠΤΥΞΗ φωτοβολταϊκού πάρκου μεγάλης κλίμακας στην Κοζάνη;

Μέγα φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη
Το μεγαλύτερο στον κόσμο από τη ΔΕΗ
Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο, αξίας άνω των 600 εκατ. ευρώ, φιλοδοξεί να κατασκευάσει η ΔΕΗ στην Κοζάνη και γι΄ αυτόν τον λόγο βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με αμερικανική εταιρεία που ειδικεύεται στο αντικείμενο.
Το μέγα project επιχειρείται να φιλοξενηθεί σε έκταση που μπορεί να ξεκινάει από τα 5.000 αλλά να φτάσει μέχρι και τα 8.000 στρέμματα, αναλόγως του πόσα από τα πολλές χιλιάδες ανεκμετάλλευτα στρέμματα των πρώην λιγνιτωρυχείων της Κοζάνης θα διαθέσει η ΔΕΗ. Το κοινοπρακτικό σχήμα που θα προκύψει θα ελέγχεται σύμφωνα με τις πληροφορίες κατά 51% από τη ΔΕΗ και κατά 49% από τον ξένο εταίρο (οι πληροφορίες μιλούν για την αμερικανική ΑΕS που δραστηριοποιείται σε πάνω από 30 χώρες παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες) ενώ καταβάλλεται προσπάθεια η συμφωνία να έχει κλείσει πριν από τη ΔΕΘ, ώστε να ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό ως ένα μεγάλο έργο πράσινης ανάπτυξης σε μια άκρως επιβαρημένη περιβαλλοντικά περιοχή.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Olmedilla Photovoltaic Park
As of 2009, the world’s largest photovoltaic plant. Built in 2008, the plant uses more than 160,000 solar photovoltaic panels to generate 60 megawatts (peak). It produces enough electricity to power more than 40,000 homes.
ΠΗΓΗ:Wikipedia
Αναλόγως της έκτασης στην οποία θα κατασκευαστεί, η ισχύς του πάρκου μπορεί να ξεκινήσει από τα 200 αλλά να φτάσει και τα 300 ΜW, ενώ για να αντιληφθεί κανείς τι σημαίνει αυτό σε τάξη μεγέθους, το μεγαλύτερο σήμερα φωτοβολταϊκό στον κόσμο έχει ισχύ 60 ΜW και βρίσκεται στην περιοχή La Μancha της Καστίλλης στην Ισπανία. Οσο γι΄ αυτό που δρομολογεί στη Μεγαλόπολη η ΔΕΗ, ισχύος 50 ΜW, όταν θα ολοκληρωθεί θα είναι το 5ο σε μέγεθος παγκοσμίως. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για επένδυση, ο προϋπολογισμός της οποίας, αναλόγως της διαθέσιμης έκτασης θα ξεκινάει από τα 600 αλλά μπορεί να φτάσει και τα 800 εκατ. ευρώ ή και ακόμη υψηλότερα.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, οι συζητήσεις που άρχισαν μεταξύ της υπερατλαντικής εταιρείας και της ΔΕΗ πριν από τέσσερις μήνες, καταλήγουν εντός των επόμενων εβδομάδων. Ενα από τα βασικά σημεία τριβής των διαπραγματεύσεων όλο αυτό το διάστημα ήταν το ποσοστό συμμετοχής των δύο εταιρειών στο κοινοπρακτικό σχήμα που θα συσταθεί για την υλοποίηση του έργου. Αρχικά οι αμερικανοί επενδυτές διεκδικούσαν συμμετοχή σε ποσοστό 51% αλλά φέρονται να πείστηκαν τελικώς ότι είναι αδύνατον να προχωρήσει το έργο στη συγκεκριμένη περιοχή και πολύ περισσότερο σε εκτάσεις του Δημοσίου που έχουν παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση στη ΔΕΗ από ένα επενδυτικό σχήμα στο οποίο η τελευταία δεν θα έχει την πλειοψηφία. Υστερα από αυτό, η συμφωνία φαίνεται ότι βαίνει προς το τελικό στάδιο καθώς απομένει να ρυθμιστούν ακόμη κάποιες επί μέρους λεπτομέρειες. Οπως πάντως εξηγούν καλά πληροφορημένοι κύκλοι, όταν πρόκειται για εκτάσεις σαν αυτές που έχουν παραχωρηθεί εδώ και τόσα χρόνια στη ΔΕΗ, και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μπορεί να γίνουν αντίστοιχες συμφωνίες, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει η επιχείρηση σε διαγωνισμό. Ακόμη και 8.000 στρέμματα
Τις τελευταίες ημέρες, σε συσκέψεις που έγιναν στη ΔΕΗ έγινε σαφές ότι τα αποκατεστημένα ορυχεία του λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες για πράσινη ανάπτυξη. Ηδη, και ενώ οι αρχικές σκέψεις για το έργο αφορούσαν έκταση 5.000 στρεμμάτων όπου θα εγκαθίσταντο 200 ΜW, κατέστη γνωστό ότι μπορεί να διατεθούν ακόμη και 8.000 στρέμματα ή και περισσότερα, ικανά να φιλοξενήσουν 300 ΜW.
Το θέμα της ανάπτυξης φωτοβολταϊκών πάρκων μεγάλης κλίμακας στο λιγνιτικό λεκανοπέδιο Κοζάνης- Πτολεμαΐδας είχε συζητηθεί ξανά μεταξύ της υπουργού ΠΕΚΑ Τίνας Μπιρμπίλη και του προέδρου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού κατά την επίσκεψη της πρώτης τον Ιούνιο στη Δυτική Μακεδονία, όταν και είχε θέσει εκτός λειτουργίας τη μονάδα «Πτολεμαΐδα Ι». Οπως είχε αναφέρει τότε η υπουργός, στόχος της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ και της ΔΕΗ είναι η αξιοποίηση των αχανών εκτάσεων των 160.000 στρεμμάτων του λιγνιτικού κέντρου Κεντρικής Μακεδονίας, για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος ακόμη μεγαλύτερης από εκείνα των 50 ΜW της Μεγαλόπολης. Το σκεπτικό είναι αντίστοιχο με εκείνο σχετικά με την αξιοποίηση των εξαντλημένων ορυχείων της επιχείρησης στη Μεγαλόπολη:
 Η σταδιακή μετάβαση της περιοχής στη μεταλιγνιτική περιοχή με έργα μηδενικών εκπομπών ρύπων, αλλά και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης μέσω αναπτυξιακών έργων στις πληγείσες από τη ρύπανση Κοζάνη και Πτολεμαΐδα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης
''ΝΕΑ''
27 Αυγούστου 2010