GREECE-Ελληνική Χλωρίδα: «Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπανίων και Απειλουμένων Φυτών της Ελλάδας» ...

(...)
Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι...
«Η εξαφάνιση είναι για πάντα»!


Tulipa Hageri(Red Tulip)

Arum purpureospathum

(Η εικόνα από την ''ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ'')

Τριακόσια είδη της ελληνικής χλωρίδας απειλούνται από ανθρώπινες παρεμβάσεις


Ενας βιολογικός παράδεισος υπό απειλή είναι η ιδιαίτερα πλούσια χλωρίδα της ελληνικής γης. Μια ευρύχωρη Κιβωτός σπάνιων και ενδημικών φυτών, που κινδυνεύει να βυθιστεί στην κινούμενη άμμο της κακώς εννοούμενης ανάπτυξης, που θεωρεί τη Φύση αναλώσιμο είδος και απειλεί με εξαφάνιση έως και το 12% των φυτών της χώρας. «Κόκκινο συναγερμό» έρχεται να χτυπήσει το «Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπανίων και Απειλουμένων Φυτών της Ελλάδας» (ή πιο απλά Κόκκινο Βιβλίο των Φυτών), μια εξαιρετική δίτομη έκδοση της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας, που περιλαμβάνει αναλυτική καταγραφή για 300 απειλούμενα είδη της ελληνικής χλωρίδας.
«Σήμερα πάνω από 700 είδη φυτών της Ελλάδας απειλούνται.
Στο πρώτο Κόκκινο Βιβλίο (1995) και στο δεύτερο Κόκκινο Βιβλίο, που εκδόθηκε στο τέλος του 2009, καταγράφονται συνολικά 460 είδη υπό απειλή. Για τα υπόλοιπα δεν έχουμε ακόμα επαρκή δεδομένα»,
λέει στην «Κ» η κ. Γεωργία Καμάρη, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πατρών.


Αμάραντο το Δοιρφλέρειο

Lilium chalcedonicum L. ( Red Lily)

Η ελληνική γη διαθέτει μια εξαιρετικά πλούσια χλωρίδα, με περίπου 5.700 είδη ανωτέρων φυτών (όταν η Μ. Βρετανία φιλοξενεί 2.200 είδη και η Δανία 1.300). Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα ζει ο μεγαλύτερος αριθμός ενδημικών ειδών (δηλαδή φυτά που απαντώνται μόνον εντός των συνόρων της). Περίπου 750 είδη, όταν η Ισπανία (εξαιρώντας τις Καναρίους Νήσους) διαθέτει περίπου 500 ενδημικά, έχοντας όμως τετραπλάσια έκταση.
Η δίτομη έκδοση του Κόκκινου Βιβλίου αποτελεί ένα σημαντικό συλλογικό επίτευγμα, με τη συμμετοχή 89 επιστημόνων, εκ των οποίων 74 είναι Ελληνες και ανάμεσά τους πολλοί νέοι. Το δύσκολο έργο της έκδοσης έφερε σε πέρας τριμελής επιτροπή, από τους καθηγητές Δημήτριο Φοίτο, Θεοφάνη Κωνσταντινίδη και την καθηγήτρια κ. Γεωργία Καμάρη, με χρηματοδότηση από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ.
«Σκοπός μας είναι ακριβώς η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη σωτηρία των φυτών», τονίζει στην «Κ» ο κ. Δ. Φοίτος, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. «Νόμους έχουμε αρκετούς, αλλά κανείς νόμος δεν είναι ικανός να προστατεύσει οτιδήποτε χωρίς τη συνδρομή του Ελληνα πολίτη και ειδικά της νεολαίας», υπογραμμίζει.
Ποιες είναι όμως οι κύριες απειλές για τα ελληνικά φυτά;
«Η υπερβόσκηση, και εννοούμε την ανεξέλεγκτη, και δεν στρεφόμαστε ενάντια στους κτηνοτρόφους γενικά. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες για την υποτιθέμενη ανάπτυξη, που τελικά καταλήγουν να καταστρέφουν τη φύση. Και βεβαίως, η κλιματική αλλαγή. Ο κ. Φοίτος υπογραμμίζει ειδικά την κακοποίηση της φύσης λόγω τουριστικής «αξιοποίησης».
Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, όπως έλεγε ένα παλιό σύνθημα του WWF,

 «Η εξαφάνιση είναι για πάντα»!
Του Γιάννη Ελαφρού
Από την ''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ''
13-8-2010

 Oφρύς των Δελφών

ΣΧΕΤΙΚΑ:








H Kόκκινη Bίβλος των απειλούμενων φυτών 

PARNITHA NATIONAL PARK ''RARE AND THREATENED SPECIES''

(Ο τίτλος,οι υπογραμμίσεις-χρώμα,μέγεθος γραμματοσειράς- οι εικονογραφήσεις και οι παραπομπές στις αναρτήσεις γίνονται με ευθύνη του blogger)