«Θεσσαλονίκη 2012». Η Τίνα έχει σχέδιο ! Nέες μελέτες για τα πάντα όλα !!!
Η Τίνα έχει σχέδιο
Χωρίς ερωτηματικό. Ούτε αποσιωπητικά. Η υπουργός Περιβάλλοντος έχει σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη, κι αν δεν γίνουν όλα αυτά που οραματίζεται για την πόλη μας, να το ξέρετε, εμείς θα φταίμε, που δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε.
Ο φίλος μου ο Κωστής, που κατέχει από πολιτικές επιστήμες, μου είπε πως ο τέταρτος δρόμος για το σοσιαλισμό είναι ο μετασχηματισμός της κυβέρνησης σε γραφείο συμβούλων για επενδύσεις.
Έτσι πήγα την περασμένη Τετάρτη στο «Ολύμπιον», για να δω εάν η Τίνα Μπιρμπίλη, αυτή η αριστερή με οικολογικές ευαισθησίες, που ψηφίζει ΠΑΣΟΚ, έχει μετασχηματιστεί από υπουργός σε σύμβουλος επενδύσεων. Στην Αριστοτέλους συνάντησα και άλλους που είχαν την ίδια απορία, επίδοξοι επενδυτές αυτοί, που περίμεναν την υπουργό να σπάσει σε τάλιρα το σχέδιο της κυβέρνησης για την αξιοποίηση τεσσάρων στρεμμάτων στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης. Λάθος άνθρωποι σε λάθος μέρος, μιας και, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, η εκδήλωση παρουσίασης του σχεδίου «Θεσσαλονίκη 2012» δεν αφορούσε επενδυτές/ιδιοκτήτες καφέ μπαρ και εστιατορίων. Δεν χρειαζόταν πάνω από πέντε λεπτά έξω από το «Ολύμπιον», για να το καταλάβεις, αφού πριν από την υπουργό είχε καταφτάσει η avant garde των μελετητών της πόλεώς μας. Σκεπτικοί οι περισσότεροι για το αν η υπουργός θα εξαγγείλει μία νέα γενιά μελετών ή θα αρκεστεί σε αυτές που έγιναν (που αυτοί έκαναν) στο παρελθόν και τα έργα -έστω κάποιο έργο- θα προχωρήσουν.
Όλοι έξω
Αντίθετα πολύ ευδιάθετοι ήρθαν στο «Ολύμπιον» ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης και ο ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς Γιάννης Μπουτάρης. Ο πρώτος πριν από την υπουργό, ο δεύτερος μετά, αλλά βρήκε θέση δίπλα της, μιας και αναγκαστικά μετακινήθηκε ο αναπληρωτής υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης. Μετά τα φιλιά, τις αγκαλιές και τις ευχές για τις 7 Νοεμβρίου, και αφού η αίθουσα σχεδόν γέμισε, καθώς ήρθαν και άλλοι μελετητές, η μεγάλη στιγμή έφτασε για το σχέδιο «Θεσσαλονίκη 2012». Η Τίνα Μπιρμπίλη με το γνωστό της λουκ -που εντάξει δεν είναι και σαν τη Σίνα, για την οποία τραγουδούσαν οι Ramones πριν από έναν αιώνα- ανακοίνωσε πως σήμερα η Θεσσαλονίκη είναι όσο ποτέ άλλοτε ένα σταυροδρόμι των Βαλκανίων, ανέτοιμη όμως για τις αλλαγές που έρχονται. Ακόμη τόνισε με έμφαση πως, αν ο Θερμαϊκός δεν αποκτήσει ζωή (βγες, ρε παιδί, λίγο έξω από το σπίτι να δεις και κανέναν άνθρωπο), σύντομα θα μετατραπεί σε νεκρά θάλασσα… Με το που είπε ζωή και θάλασσα, σκίρτησε λίγο το ενδιαφέρον των επίδοξων επενδυτών για τα τέσσερα στρέμματα στη νέα παραλία, αλλά φευ, η όλη δουλειά ήταν στημένη για τους μελετητές.
Μελέτες παντού
Μετά τη νεκρά θάλασσα η υπουργός πέρασε στο κυρίως θέμα, προαναγγέλλοντας νέες μελέτες για τα πάντα όλα. Για το νέο θαλάσσιο μέτωπο. Για τη μετατροπή του χώρου όπου σήμερα βρίσκεται η ΔΕΘ σε μητροπολιτικό κέντρο με κριτήρια οικονομικής βιωσιμότητας. Για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο. Για την αξιοποίηση των εκτάσεων των στρατοπέδων εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος. Για τη Ζώνη Καινοτομίας, η οποία καινοτομία από τη Θεσσαλονίκη, όπως είπε η υπουργός, θα διαχυθεί σε όλα τα Βαλκάνια. Για την πλατεία Χρηματιστηρίου (για το στενάκι της Συγγρού δηλαδή) και τον Άγιο Μηνά. Για την Άνω Πόλη, που είναι ένα «αναπόσπαστο τμήμα» -σώπα!- της Θεσσαλονίκης. Για το λιμάνι βεβαίως. Για το Δενδροπόταμο. Για την αναβάθμιση της 26ης Οκτωβρίου, της Λαγκαδά, της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής και της -δικής μας- Μοναστηρίου. Για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων. Για να γίνει η Τσιμισκή δρόμος ήπιας κυκλοφορίας δύο λωρίδων για λεωφορεία, ταξί και ποδήλατα. Για να γίνει η Νίκης πεζόδρομος και να ενωθεί μέσω της Στρατηγού Καλλάρη με τη Γούναρη, την Αχειροποίητο και την Αγίας Σοφίας. Για να αναπλαστεί η Βαλκανική πλατεία(;) στη Νεάπολη. Για να γίνει μία νέα γενική κυκλοφοριακή μελέτη. Για να διπλασιαστεί το Σέιχ Σου! Όπως καταλαβαίνετε, οι μελετητές έφυγαν απολύτως ικανοποιημένοι από το «Ολύμπιον», μιας και η Τίνα έχει σχέδιο και ο μόνος που φάνηκε να μην το καταλαβαίνει ήταν ο αναπληρωτής υπουργός, που νόμισε πως συμμετείχε στην παρουσίαση του νέου ρυθμιστικού σχεδίου για τη Θεσσαλονίκη.
Οι άνθρωποι έχουν ένα καλό συνήθειο. Δεν ακούνε μόνο αυτά που λες, αλλά βλέπουν και αυτά που κάνεις. Έτσι μπορούν να δουν ότι η Λάρισα μέσα σε λίγα χρόνια απέκτησε δέκα χιλιόμετρα πεζοδρόμων, ενώ η Θεσσαλονίκη έπειτα από πολλά χρόνια μελετών έχει μία Ικτίνου κατειλημμένη από τραπεζοκαθίσματα, τμήματα της Αριστοτέλους κατειλημμένα από αυτοκίνητα και μία Γούναρη κατειλημμένη γενικώς.
Καλές μελέτες!
Θεόφιλου Σιχλετίδη
''ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ''
27/09/2010