Η «ωραία ατμόσφαιρα» των G-8



Η «ωραία ατμόσφαιρα» των G-8
Αν παρευρισκόταν στη διάσκεψη κορυφής των «G-8», που έγινε στο Χοκάιντο Τογιάκο της Ιαπωνίας, ο αξέχαστος Ντίνος Ηλιόπουλος, θα σχολίαζε: «Δεν ξέρω αν το καταλάβατε, παιδιά, αλλά είμαστε μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα!».
Και όντως, έτσι ήταν η περί ης ο λόγος διάσκεψη, τουλάχιστον αν κρίνουμε από την αναμνηστική φωτογραφία του δεντροφυτέματος, όπου δεν ξέρεις τι να πρωτοθαυμάσεις: την κωμικοτραγική φιγούρα του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, που κρατάει το φτυάρι για το συμβολικό φύτεμα σαν φούρναρης που ετοιμάζεται να βγάλει αχνιστά καρβέλια (Ομπάμα;) ή την κ. Ανγκελα Μέρκελ με το ταγεράκι της, σαν μανταμίτσα που επιδίδεται ερασιτεχνικώς στο gardening σε κάποια εκδήλωση για φιλανθρωπικούς σκοπούς ή, τέλος, τον αγέλαστο Ιάπωνα πρωθυπουργό, Γιασούο Φουκούντα, με δημοτικότητα που δεν ξεπερνάει το 18% (!), ο οποίος θυμίζει αποφασιστικό ναύαρχο έτοιμο να δράσει στο «tora tora, tora»;
Κάτω από τις συνθήκες που έγινε η διάσκεψη ο χαρακτηρισμός «Αξιοθρήνητη μάζωξη» είναι άψογος περιγραφικά. Αλλά και η μέχρι τώρα «λαμπρή» πορεία τής παγκόσμιας οικονομίας πρέπει να οφείλεται στο γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών των G-8 «συνέρχονται» τουλάχιστον τέσσερις φορές τον χρόνο και τακτοποιούν όλες τις... εκκρεμότητες. Σήμερα είμαστε όλοι στην «ευτυχή» θέση να γνωρίζουμε ότι επί του παρόντος, τουλάχιστον, 500 ιδιωτικές εταιρείες ελέγχουν τα 70 - 80% του παγκόσμιου εμπορίου, αλλά είμαστε επίσης σε θέση να καταλάβουμε, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερα υψηλός δείκτης νοημοσύνης, ότι επίλεκτοι ηγέτες όπως ο Μπους (και λίγο αργότερα -να το θυμηθείτε- ο Ομπάμα), ο Μπράουν, η Μέρκελ κ.ά. επιδεικνύουν ζωηρότατο ενδιαφέρον προκειμένου οι εν λόγω εταιρείες μάλλον να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τους εναπομείναντες πόρους στις τριτοκοσμικές χώρες της Αφρικής, παρά να τις βοηθήσουν να ανακάμψουν από τη φτώχεια τους.
Οι G-8, ως διεθνές φόρουμ προηγμένων βιομηχανικά καπιταλιστικών χωρών, παρά το γεγονός ότι είναι ανεπίσημο όργανο, στερούμενο διοικητικών αρμοδιοτήτων, εν τούτοις έχουν αυτοανακηρυχθεί σε κυβερνήτες ολόκληρου του πλανήτη, όχι και τόσο αυθαίρετα, αφού αντιπροσωπεύουν το 65% του ακαθάριστου παγκόσμιου προϊόντος και κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας στρατιωτικής ισχύος (κάπου το 72%). Η φετινή τριήμερη διάσκεψη (7-9 Ιουλίου) είχε ως κύριο θέμα συζητήσεως το περιβάλλον και την υπερθέρμανση. Φανταστείτε λοιπόν μία έστω και άτυπη διάσκεψη αναγνωρισμένων κατά συρροήν δολοφόνων να συζητούν για μέτρα προστασίας των πολιτών από τη βία και την εγκληματικότητα. Η ευαίσθητη καγκελάριος της Γερμανίας έχει αναφερθεί σε μια παγκοσμιοποίηση με ανθρώπινο πρόσωπο, που σίγουρα θα είναι επιτυχής όσο ακριβώς και η προσπάθεια του μακαρίτη Ντούμπτσεκ για κομμουνισμό με ανθρώπινο πρόσωπο. Οι G-8 ευθύνονται για το 40% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα σε όλο τον πλανήτη που προκαλούν ολέθριες κλιματικές μεταβολές· ευθύνονται για την ιδιωτικοποίηση σε ό,τι έχει απομείνει: υγεία, τροφή ακόμα και νερό. Ως λέσχη για τους ολίγους, αποτελεί ισχυρό σύμβολο της παγκόσμιας ανισότητας, αφού δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα - εκτός από το να εκμεταλλεύεται τη φτωχότερη ήπειρο, την Αφρική, της οποίας το χρέος αντί να μειώνεται, αυξάνεται σημαντικά. Η 34η Σύνοδος έληξε ήδη, με τα ευχολόγια ρουτίνας και τίποτε ουσιαστικό.
 Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε να πυκνώσουν οι γραμμές των πολιτικά ευαίσθητων ακτιβιστών, μήπως και απαλλαγούμε κάποτε από αυτή την άτυπη πλην επιβλαβέστατη κεφαλαιοκρατική κλίκα, που «άτυπα» απεργάζεται το κακό και τη δυστυχία των πολλών χάριν τού προκλητικά σκανδαλώδους πλουτισμού των ολίγων.

''Εν-στάσεις''
Του ΘΑΝΟΥ ΚΑΚΟΥΡΙΩΤΗ,
Ομότιμου καθηγητή ΑΠΘ
'''Ελευθεροτυπία''
13 Σεπτεμβρίου 2010