Ελληνική εμπορική ναυτιλία...

''Τρεχαντήρι''-Του Πέτρου Κάτσα


Στα 16 δισ. ευρώ εκτιμάται φέτος το ναυτιλιακό συνάλλαγμα

Στα 16 δισ. ευρώ αναμένεται να φθάσει το ναυτιλιακό συνάλλαγμα το οποίο θα εισρεύσει στην ελληνική οικονομία έως τα τέλη του 2010, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του υπουργείου Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας.
Εκτιμάται ότι οι εισροές από τη ναυτιλία εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένες το τελευταίο τετράμηνο του 2010, και σε συνάρτηση με άλλα ποιοτικά μετρήσιμα στοιχεία προκύπτει η εκτίμηση ότι φέτος η ναυτιλία θα συνεισφέρει με περισσότερο χρήμα στην εθνική οικονομία, παρά το γεγονός ότι η διεθνής οικονομική κρίση συνεχίζεται.
Εάν επαληθευτούν στην πράξη οι εκτιμήσεις, τότε το ναυτιλιακό συνάλλαγμα θα καταγράψει αύξηση της τάξης του 18% σε σχέση με το 2009, όταν είχε κλείσει στα 13,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αρνητική πορεία μετά μια σειρά ιδιαίτερα θετικών ετών, με αποκορύφωμα το 2008 όπου κατέρριψε κάθε ρεκόρ και έκλεισε στα επίπεδα των 19 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία δημοσιοποιήθηκαν προσφάτως από την Τράπεζα της Ελλάδος, στο πρώτο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους το ναυτιλιακό συνάλλαγμα ανήλθε στα 10,4 δισ. ευρώ από 9 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009 και 13,1 δισ. ευρώ το 2008. Ειδικότερα, τον Αύγουστο, το ναυτιλιακό συνάλλαγμα ανήλθε στα 1,3 δισ. ευρώ περίπου, όταν τον ίδιο μήνα του 2009 είχε πέσει στο 1 δισ. ευρώ και τον αντίστοιχο μήνα του 2008 είχε εκτοξευθεί στα 1,8 δισ. ευρώ περίπου.
Υπολογίζεται ότι το 2008 -χρονιά σταθμό για το ύψος του ναυτιλιακού συναλλάγματος-
εισέρρεαν ημερησίως στην εθνική οικονομία περί τα 55 εκατ. ευρώ. «Στο ενδεχόμενο να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις μας και το ναυτιλιακό συνάλλαγμα, φέτος, να διαμορφωθεί περίπου στα 16 δισ. ευρώ, τότε η ναυτιλία θα έχει καλύψει, μέσα σε ένα χρόνο, σημαντικό μέρος από το έδαφος που έχασε το 2009», αναφέρθηκε στην «Κ».
Η σημαντική ανάκαμψη του ναυτιλιακού συναλλάγματος αποδίδεται στη βελτίωση των συνθηκών στη ναυτιλιακή αγορά μετά το μεγάλο σοκ του 2008. Είναι ενδεικτικό ότι από την αρχή του χρόνου οι Ελληνες εφοπλιστές ενίσχυσαν σημαντικά τους στόλους τους με συνεχείς αγορές πλοίων. Σύμφωνα με την Allied Shipbroking έχουν αγοραστεί 221 πλοία συνολικής αξίας 5,3 δισ. δολαρίων.
- Την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με τον κινεζικό νηογνώμονα (CCS) υπέγραψε η εισηγμένη εταιρεία ΤΕΝ, του ομίλου Τσάκου. Η συμφωνία αφορά την από κοινού ανάπτυξη προγραμμάτων στη ναυτιλία και την ενέργεια. Ο κινεζικός νηογνώμονας ιδρύθηκε το 1956 και είναι ανάμεσα στους 10 πλήρως αναγνωρισμένους νηογνώμονες από τον IACS. Εως τα τέλη του 2009 ο CCS παρακολουθούσε 2.282 πλοία συνολικής χωρητικότητας 34 εκατ. τόνων. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΤΕΝ, Νίκος Τσάκος, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία δημιουργεί νέες προοπτικές για επιχειρηματική δράση στην Κίνα.

Ν.Μπαρδούνιας
''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ''
28-10-2010