51,4 εκατ. ευρώ η «µαύρη τρύπα» στον ∆ήµο Θεσσαλονίκης !!!

ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ στα 51,4 εκατ. ευρώ έδειξε το τρίτο (και τελευταίο) μέρος του πορίσματος
Μεγαλύτερη η «µαύρη τρύπα» στο ταµείο του Δήµου Θεσσαλονίκης

Στα 51,4 εκατ. ευρώ εκτοξεύει τη«µαύρητρύπα»στον ∆ήµο Θεσσαλονίκης το τρίτο και τελευταίο µέρος του πορίσµατος της οικονοµικής επιθεωρήτριας που κατατέθηκε χθες στην Εισαγγελία. Οπως αποκαλύπτεται, το ποσό που υπεξαιρέθηκε από τα ταµεία του ∆ήµου είναι πολύ µεγαλύτερο από όσο αρχικά εκτιµούσαν οι δικαστικές Αρχές, αλλά και ο απερχόµενος δήµαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.
Στο τελικό πόρισµαπου διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία φωτογραφίζονται συνολικά 24άτοµα. Τα σκάνδαλο αφορά υπεξαίρεση χρηµάτων από ασφαλιστικές εισφορές εργαζοµένων που δεν αποδίδονταν στα ασφαλιστικά ταµεία το διάστηµα 1998-2007, καθώς επίσης εκκρεµότητες προς τη Θ΄Εφορία, στηνοποίαυπάγεται ο ∆ήµος.
Κατηγορητήρια έχουν συνταχθεί µέχρι σήµερα εις βάρος του υπαλλήλου της Ταµειακής Υπηρεσίας Π. Σαξώνη που προφυλακίστηκε, καθώς κι ενός ακόµη ανώτατου διοικητικού υπαλλήλου και στενού συνεργάτη του δηµάρχου, που αφέθηκε ελεύθερος µε όρους. ∆ικαστικές πηγές εκτιµούν ότι στο επόµενοδιάστηµα θα συνταχθούν νέα κατηγορητήρια και θα αποσταλούν κλήσεις προς απολογία σε τουλάχιστον 20 άτοµα, ανάµεσα στα οποία τέσσερις πρώην αντιδήµαρχοι Οικονοµικών, ανώτατα στελέχη της διοίκησης, πιθανότατα και ο ίδιος οΒ. Παπαγεωργόπουλος, στον οποίο αποδίδεται πληµµελής έλεγχος.
Το µέγεθος και ηαπήχηση του οικονοµικού σκανδάλου στην κοινή γνώµη φαίνεται πως ανοίγει τον δρόµο ώστε να ανατεθεί η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης σε ειδικό εφέτη ανακριτή για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη µετά την πολύκροτη υπόθεση του µικρού Αλεξ. Σύµφωνα µε πληροφορίες,ο προϊστάµενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Παναγής Γιαννάκηςπρόκειταινα ζητήσει εντός των ηµερών τη σύγκληση της Ολοµέλειας του Εφετείου, ώστε να διαβιβαστεί η δικογραφίασε εφέτη ανακριτή.
Στο µεταξύ, ο εισαγγελέας αρµόδιος για οικονοµικά εγκλήµατα κ. Λάµπρος Τσόγκας, που παρέλαβε το τρίτο µέρος τουπορίσµατος, άσκησε χθες συµπληρωµατική ποινική δίωξη για κακουργηµατική υπεξαίρεση και πλαστογραφία κατά παντός υπευθύνου, καθώς και απλή συνεργία στα παραπάνω αδικήµατα, µε βάση τις επιβαρυντικέςδιατάξεις του νόµου περί καταχραστών του ∆ηµοσίου. Η ποινική δίωξη αφορά τα επιπλέον 18εκατ. ευρώ της υπεξαίρεσης που διαπίστωσε η οικονοµική επιθεωρήτρια, καθώς µέχρι σήµερα είχε βεβαιωθεί οικονοµική «τρύπα» ύψους 33,4 εκατ. ευρώ.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κώστας Κουκουµάκας
  30 Νοεμβρίου 2010