United Kingdom: Students Protest-«Καταστρέφουμε το κτίριο όπως και εκείνοι καταστρέφουν τις πιθανότητές μας να σπουδάσουμε»...
Νεαροί τα έκαναν γυαλιά καρφιά στην έδρα του κυβερνώντος κόμματος, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στα ΑΕΙ
Οι Τόρις «πλήρωσαν» την αύξηση των διδάκτρων
ΛΟΝΔΙΝΟ
Η πρωτοφανής βίαιη κατάληψη των γραφείων του Συντηρητικού Κόμματος σημάδεψε τη χθεσινή διαδήλωση περίπου 50.000 (κατά τους οργανωτές, 30.000 κατά την Αστυνομία) φοιτητών, πανεπιστημιακών και γονέων στο Λονδίνο. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τον σχεδιαζόμενο τριπλασιασμό των διδάκτρων στα βρετανικά ΑΕΙ και την περικοπή των κονδυλίων για την Παιδεία κατά 3,3 δισ. ευρώ ετησίως. Η διαδήλωση εξελισσόταν ειρηνικά, όταν μερικές δεκάδες νεαροί εισέβαλαν στο κτίριο που στεγάζει την έδρα των Τόρις, σε μικρή απόσταση από το Κοινοβούλιο. Αφού έσπασαν τους υαλοπίνακες στην είσοδο, ανέβηκαν στην ταράτσα. Από εκεί άρχισαν να εκτοξεύουν αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών που είχαν συγκεντρωθεί από κάτω. Αλλοι άναψαν φωτιά έξω από το κτίριο με «καύσιμο» τα πλακάτ που κρατούσαν. Οι εισβολείς κατέστρεψαν έπιπλα και κάμερες ασφαλείας, ενώ ζωγράφισαν με γκραφίτι τους τοίχους.
«Καταστρέφουμε το κτίριο όπως και εκείνοι καταστρέφουν τις πιθανότητές μας να σπουδάσουμε» δήλωσε ο Κόριν Πάρκιν, 20 ετών, φοιτητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Εννέα άτομα, αστυνομικοί και διαδηλωτές, τραυματίστηκαν ελαφρά. Ως αργά χθες ολιγομε λής ομάδα νεαρών παρέμενε στο εσωτερικό του κτιρίου, το οποίο είχε περικυκλωθεί από ισχυρές δυνάμεις της τάξης.
Τις βίαιες ενέργειες αποδοκίμασαν οι οργανωτές της διαδήλωσης, ενώ η Εθνική Ενωση Φοιτητών κατήγγειλε τους «ταραχοποιούς που καπηλεύθηκαν την ειρηνική διαμαρτυρία».
Τα δίδακτρα για τους ευρωπαίους και βρετανούς φοιτητές δεν επιτρεπόταν ως σήμερα να ξεπερνούν το πλαφόν των περίπου 3.800 ευρώ ανά φοιτητή και κατ΄ έτος. Ωστόσο η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον σκοπεύει να επιτρέψει στα πανεπιστήμια να τα αυξήσουν ως και τα 7.000 ευρώ και σε ορισμένες «ειδικές περιπτώσεις» ως τα 10.400 ευρώ.
Την ίδια ώρα, τα κονδύλια για την ανώτατη εκπαίδευση περικόπτονται δραστικά, όπως και αρκετές υποτροφίες.
Ενταση προκλήθηκε όμως και μέσα στο Κοινοβούλιο, όπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός των Φιλελευθέρων Νικ Κλεγκ είχε φραστικό επεισόδιο με βουλευτές των Εργατικών οι οποίοι τον κατηγόρησαν για υποκρισία.
Και αυτό διότι προεκλογικά ο κ. Κλεγκ είχε υποσχεθεί ότι θα μείωνε τα δίδακτρα στα ΑΕΙ και μάλιστα με απώτερο στόχο την κατάργησή τους. Απαντώντας ο κ. Κλεγκ έκανε λόγο για «τις παλινωδίες των κυβερνήσεων των Εργατικών στα ζητήματα της ανώτατης Παιδείας».
Ο αρμόδιος για τα πανεπιστήμια υπουργός Ντέιβιντ Γουίλετς υπογράμμισε από την πλευρά του ότι το νέο σύστημα θα ενισχύει τους φοιτητές με χαμηλά εισοδήματα διότι θα αποπληρώνουν τα δίδακτρα μόνον αν έχουν σταθερά εισοδήματα μετά την αποφοίτησή τους.
«Ισως γινόμαστε πιο Ελληνες και πιο Γάλλοι»
« Οι γονείς μου είναι δημόσιοι υπάλληλοι. O μπαμπάς μου θα χάσει τη σύνταξή του του χρόνου και η μαμά μου θα χάσει τη δουλειά της και αυτό απλώς θα τους οδηγήσει στη χρεοκοπία» λέει ο Μάθιου Κιλ, 22 ετών από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ο οποίος συμμετείχε (ειρηνικά) στη χθεσινή διαδήλωση.
«Ισως γινόμαστε πιο Ελληνες και πιο Γάλλοι στο πώς αντιδρούμε απέναντι στην οικονομική λιτότητα» σχολίασε ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Liverpool Ηope, ερμηνεύοντας τη χθεσινή έκρηξη βίας.
«Οι πολιτικοί αδιαφορούν. Θα έπρεπε να παίρνουν λεφτά απ΄ όσους έχουν επταψήφια έσοδα κάθε χρόνο, όχι από τους άφραγκους φοιτητές!» είπε η νεαρή φοιτήτρια Αννα Τέραντ-Σάιρεν. «Τα πανεπιστήμια θα γίνουν απαγορευμένη ζώνη για παιδιά από οικογένειες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα» δήλωσε η, επίσης φοιτήτρια, Φράνσες Ο΄ Γκράντι.
''ΒΗΜΑ''
11 Νοεμβρίου 2010