''Burgas Alexandroupolis pipeline'':Εις ώτα μη ακουόντων ...

Εις ώτα μη ακουόντων
Αν είχε κάποιο ενδιαφέρον το ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Σόφια, αυτό δεν ήταν άλλο από την τύχη του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Ο Κάρολος Παπούλιας έθεσε ανοιχτά στον ομόλογό του, Γκιόργκι Παρβάνοφ, και τον πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, το θέμα, υπογραμμίζοντας «τα αδιαμφισβήτητα πολιτικά και οικονομικά οφέλη» για τις δύο χώρες. Απευθύνθηκε όμως σε ώτα μη ακουόντων, καθώς η Σόφια δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει το έργο. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, μάλιστα, ήταν κατηγορηματικός όταν παραμονές της επίσκεψης του Ελληνα προέδρου ρωτήθηκε για το εάν το έργο παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. «Ναι», απάντησε μονολεκτικά και φαντάζομαι ότι το ίδιο θα είπε και στον κ. Παπούλια, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν και μετά το πέρας της δεν έγιναν δηλώσεις.
Οι περιβαλλοντικοί λόγοι που επικαλείται η κυβέρνηση, αναδεικνύοντας υπερβολικά τον κίνδυνο καταστροφής από ενδεχόμενο ατύχημα κατά τη μετάγγιση του πετρελαίου στον κόλπο του Μπουργκάς, δεν συνιστούν ιδιαίτερα πειστικό επιχείρημα. Στο ίδιο σημείο ξεφορτώνονται από δεξαμενόπλοια οχτώ εκατομμύρια τόνοι μαζούτ ετησίως, τα οποία προορίζονται για διύλιση στις εκεί εγκαταστάσεις της LukOil, χωρίς να ενοχλεί η όλη διαδικασία τον τουρισμό, τον οποίο επικαλείται ο κ. Μπορίσοφ για να παγώσει τα σχέδια για τον αγωγό. Η πραγματικότητα είναι ότι ο πετρελαιαγωγός έχει εμπλακεί στις βουλγαρικές εσωτερικές διενέξεις. Για τον Μπορίσοφ και τους εταίρους του στην κυβέρνηση, θεωρείται «πνευματικό» έργο των σοσιαλιστών, σύμβολο της συνέχισης της ρωσικής παρουσίας στη Βουλγαρία, την οποία αντιμάχονται, μολονότι η Σόφια παραδοσιακά είναι στενά συνδεδεμένη με τη Μόσχα. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, εξάλλου, δεν ανήκει στην κατηγορία των ηγετών που αψηφούν το πολιτικό κόστος και ως εκ τούτου δεν θα επέτρεπε σε αντιπάλους, όπως εθνικιστικό κόμμα ΑΤΑΚΑ, που επίσης έχει αναγάγει σε κόκκινο πανί τον αγωγό, να καρπωθούν στην κάλπη τις τροφοδοτούμενες και από ισχυρά ξενοδοχειακά συμφέροντα αντιδράσεις σημαντικής μερίδας κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Μπουργκάς.
Και οι Ρώσοι; Απλώς δεν δείχνουν να καίγονται ιδιαίτερα για το συγκεκριμένο έργο, το οποίο η αλήθεια είναι ότι στο γενικότερο ενεργειακό παιχνίδι θεωρείται περιφερειακό και εν πάση περιπτώσει δεν αλλάζει γεωπολιτικές ισορροπίες. Η Μόσχα μπορεί να το βλέπει ως ένα καλό bypass για την παράκαμψη των Στενών του Βοσπόρου, αλλά βλέποντας τα καμώματα της Σόφιας κάνει ήδη παιχνίδι με τον άλλο παρακαμπτήριο αγωγό, αυτόν από την Τραπεζούντα στο Τσεϊχάν. Οι μόνοι που παραμένουμε προσηλωμένοι στην ανάγκη κατασκευής του είμαστε εμείς, ελπίζοντας –για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του κ. Παπούλια προς τον κ. Μπορίσοφ– ότι «τα σχέδιά μας και τα όνειρά μας να γίνουν σύντομα πραγματικότητα». Μήπως όμως βροντάμε στου κουφού την πόρτα;
  Σταύρος Tζιμας
''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ''
19-11-10