«Θεσμική εκτροπή»

Του Γ. ΙΩΑΝΝΟΥ
Στo ''EΘΝΟΣ''

ΕΝΝΕΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
«Θεσμική εκτροπή»
 Για θεσμική εκτροπή κατηγορούν οι πρόεδροι εννέα επιστημονικών φορέων τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, διότι, επί μήνες, αρνείται να τους συναντήσει για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Πρόσωπο των επιστολών ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Οι επιστήμονες τον εγκαλούν πως παρέδωσε την εθνική κυριαρχία και αυτός απαιτεί από εταιρείες να κόψουν μισθούς
Παράλληλα, θέτουν θέμα αναζήτησης ευθυνών σε βάρος του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος κατά παράβαση του Συντάγματος υπέγραψε το Μνημόνιο, με το οποίο η Ελλάδα παραιτείται αμετάκλητα και άνευ όρων από τις ασυλίες προστασίας της εθνικής κυριαρχίας.
Δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, το ΓΕΩΤΕΕ και το Οικονομικό Επιμελητήριο εξαπολύουν σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, με δεύτερη ανοικτή επιστολή που απευθύνουν προς τον Γ. Παπανδρέου.
Η επιστολή
«Οταν ο πρωθυπουργός μας αρνείται επί μήνες να συναντήσει τους προέδρους των Επιστημονικών Φορέων της χώρας, τότε υπάρχει θεσμικό πρόβλημα. Οταν οι πρόεδροι επιπρόσθετα έχουν την ιδιότητα του θεσμικού συμβούλου της κυβέρνησης σε θέματα αρμοδιότητάς τους, τότε η άρνηση συνάντησής τους αποτελεί θεσμική εκτροπή.
Οταν ο υπουργός Οικονομικών με μόνη την υπογραφή του δεσμεύει τη χώρα, παρακάμπτοντας εκτελεστική, νομοθετική, ακόμη και δικαστική εξουσία, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα συνταγματικό.
Οταν ο υπουργός Οικονομικών αρνείται να συναντήσει τους προέδρους των επιστημονικών φορέων για θέματα που σχετίζονται με τη φύση και υπόσταση του επαγγέλματος-λειτουργήματός τους, τότε έχουμε ισοπεδωτική και απαξιωτική συμπεριφορά, που χαρακτηρίζει τον ίδιο τον άνδρα.
Οταν, επιπρόσθετα, ο ίδιος παραπέμπει για τόσο σοβαρά θέματα σε παρατρεχάμενούς του, που εναλλάσσονται, τότε κάτι τελείως σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του υπουργείου Οικονομικών.
Οταν με υπογραφές των δύο νομικών συμβούλων και του ίδιου του υπουργού, "αμετάκλητα και άνευ όρων" παρεδόθη η εθνική κυριαρχία, κατά τρόπο αντισυνταγματικό και παράνομο, για τον οποίο ανακύπτουν τεράστιες ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν.
Οταν οι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς, κλάδοι εργαζομένων με αφορμή τα όποια δίκαια ή όχι αιτήματά τους λοιδωρούνται, συκοφαντούνται με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα.
Οταν με γνωστούς δημοσιογράφους στρέφουν τον ένα κλάδο κατά του άλλου, αλλοιώνοντας και αποσιωπώντας τα όποια αιτήματά τους, τότε υπάρχει έλλειμμα ορθής, έγκαιρης, αντικειμενικής πληροφόρησης. Οταν αυτή η κατάσταση συνεχίζεται, επιτείνεται και οξύνεται, τότε το κλίμα που δημιουργείται είναι εκρηκτικά αρνητικό για την τόσο απαραίτητη και επικαλούμενη, για αλλότριους όμως σκοπούς, κοινωνική συνοχή.
Εξοχότατε κύριε πρωθυπουργέ, σε σας και την κυβέρνηση εναπόκειται να δώσετε απτά δείγματα σεβασμού όλων των κλάδων εργαζομένων. Σε σας εναπόκειται να δώσετε δείγματα συμφιλίωσης και όχι διχασμού και αντιπαλότητας των τάξεων». 
«Είναι σαφές ότι ζητάμε τις προτάσεις των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων, που έχουν σχέση με τα κλειστά επαγγέλματα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μόνο με τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ή τον υπουργό Οικονομικών μπορεί να υπάρξει διάλογος», ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, σχετικά με την επιστολή των προέδρων εννέα επιστημονικών φορέων.

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
''Ελευθεροτυπία''
23 Δεκεμβρίου 2010