Νέα μορφή ζωής

Γ.ΚΑΛΑΊ΄ΤΖΗΣ
Στην ''ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ΄΄
Νέα μορφή ζωής
Τον ξέρετε τον μύθο με την κολοβή αλεπού; Βρήκαμε κι εμείς χώρα να μπορέσουμε να συγκριθούμε, βαυκαλιζόμενοι ότι δεν έχουμε μόνο εμείς το μαύρο μας το χάλι, απλώς, όπως και οι Πορτογάλοι, πέσαμε θύμα της γενικότερης δυσανεξίας, άμοιροι συνεπώς των ευθυνών και των αστοχιών στη χάραξη της εθνικής μας πολιτικής.
Ολοι, λοιπόν, βλέπουμε με συμπάθεια την Πορτογαλία· συμπάθεια, όχι τόσο με την έννοια της συμπόνιας, όσο με την έννοια ότι ανακαλύψαμε ομοιοπαθή χώρα, με την οποία μοιραζόμαστε τα ίδια δεινά, «φτιάχνοντας» έτσι καλύτερη ψυχολογία, αφού δεν θα είμαστε πλέον οι μόνοι δαχτυλοδειχτούμενοι. Και με την κρυφή και ανομολόγητη ελπίδα ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι. Για να δικαιωθεί ο Καραμανλής που έλεγε: είμαστε θύματα εξελίξεων, που είναι πέρα από τα χέρια μας. Και να διαψευσθεί ο Παπανδρέου που έλεγε: η κρίση είναι κυρίως ελληνική, απόρροια της πολιτικής της Ν.Δ.
Και τα δύο, βέβαια, είναι αστειότητες. Η κρίση δεν ήταν ούτε εντόπιας ούτε ξένης προέλευσης αποκλειστικά. Ηταν και είναι διπλή και δισυπόστατη. Απλώς, η διεθνής κρίση ήρθε και επικάθησε σε ό,τι στρεβλό και ανακόλουθο ήδη σοβούσε στα ελληνικά χώματα. Μάλιστα, όπως είχαμε εξηγήσει σε παλαιότερα κομμάτια, η εσωτερική κακοδαιμονία, κατά τρόπο περίεργο, αλλά όχι και ανεξήγητο, ανέκοψε κάμποση από την αρχική ορμή της λαίλαπας, που κατέφτασε στη χώρα μας από το εξωτερικό.
Δύσμοιρη Πορτογαλία, λοιπόν, πόσο γρήγορα κατρακυλάς και όπου να 'ναι μας προφταίνεις στον κατήφορο. Πόσο γρήγορα έφτασες να δανειστείς με 5,2%, τη στιγμή που εμάς δεν μας δανείζουν εδώ και ένα χρόνο ούτε κολυμπηθρόξυλο. Και μάλιστα χωρίς Ε.Ε. και ΔΝΤ να βάλουν σε μια σειρά τα δημοσιονομικά σου. Και μάλιστα με το ληστρικό επιτόκιο του 5,2%, που επέβαλαν τα αρπαχτικά των αγορών, όταν οι δικοί μας διασώστες μάς δανείζουν με 5,8%, λόγω επιμήκυνσης. Επιμήκυνση, μάλιστα, για την οποία η ελληνική κυβέρνηση πανηγυρίζει.
Δύσμοιρη Πορτογαλία, που κάνεις ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγεις την τρόικα, όταν εμείς κάναμε τα αδύνατα δυνατά για να την υποστούμε. Τώρα περιμένουμε ασμένως την Πορτογαλία να καψαλίσει και εκείνη την ουρά της. Για να γίνει και εκεί ο χαμός της αλεπούς και να 'χουμε να λέμε ότι δεν είμαστε μόνο εμείς τα κακά παιδιά.
Ασχετο: υπάρχει ρε παιδιά κανένας εκεί έξω που να έχει πάρει λεφτά από το ΕΣΠΑ; Ιδιώτης εννοώ. Αν ναι, παρακαλείται να επικοινωνήσει τάχιστα με τη στήλη. Προσοχή, μόνο όσοι έχουν πάρει, όχι οι άλλοι γιατί θα τιναχτεί στον αέρα ο σέρβερ. Απλώς θέλουμε να διαπιστώσουμε πόσο χοντρά μας δουλεύουν.
ΥΓ.: Ανακαλύφθηκε σε λίμνη της Καλιφόρνιας μορφή ζωής, βασισμένη στο πυρίτιο, που έχει ενσωματώσει στο κύτταρό της το ισχυρό δηλητήριο αρσενικό. Στον βάλτο της ελληνικής οικονομίας, μορφή ζωής που αριθμεί περί τα 10 εκατομμύρια, βασισμένη στον άνθρακα, ενσωματώνει σιγά σιγά στο κύτταρό της το ΠΑΣΟΚ.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
''Ελευθεροτυπία''
4 Δεκεμβρίου 2010